Make your own free website on Tripod.com

wedstrijdverslagen 2011

LOPEN MET Rudy (SPEEDY)
| Home | running links | wedstrijdverslagen 2015

wedstrijdverslagen 2011

voorlopig programma:
....wat de dag ons brengt.
 

31-12-2011  Sylvesterloop Elsloo 5 km
Na 3 weken , waarin er weer eens een flinke verkoudheid zat, wil ik kijken of ik al sneller ben op de 5 km. Het gevoel is goed. Falco gaat eerst de 945 meter doen in een geweld van jeugd tot 12 jaar. Hij pakt het verstandig aan en gaat niet te snel van start om aan het eind flink te sprinten. Hij liep 3.59, waar 4.15 al een mooie tijd zou zijn geweest. In het begin van het jaar liep hij 4.50 op de km. Ik ben benieuwd wat 2012 voor progressie brengt. Ook voor mezelf. Ik wil in 2012 weer eens ouderwets onder de 18 lopen op de 5 km. Vandaag gaat dat nog niet. Ik was van plan om de tijd van vorig jaar (20.40) te verbeteren. De start was al goed. Ik moet me inhouden en om me heen vliegen de lopers voorbij. Ook vele 'langzamere', die ik later weer zal opvegen. Met 3.44,7 loop ik de eerste kilometer. Ik probeer een ritme te vinden en loop 3.58,3 voor kilometer 2. Dan merk ik dat de conditie nog niet je van het is. Ik moet temporiseren en de steken in de zij komen al op. Met 4.06,3 gaat km 3 al langzamer. Nu wordt het moeilijker en in de laatste ronde moet ik echt vechten. Met een 4.13 en 4.10 en nog 6 seconden voor de laatst 27 meter (af en toe buitenbocht bij het inhalen van anderen), loop ik 20.19 voor deze 5 km. Ik voel me goed, herstel goed en verheug me al op de volgende lopen.

11-12-2011  Kranenbroekertrimloop 5.2 km
Ik heb de afgelopen week 2 trainingen kunnen doen. Dat betaalt zich meteen uit. Vanaf het begin loop ik een gedisciplineerde trimloop. Het parcours loopt grotendeels door het bos en kun je als lichte interval betitelen. Veel draaien, slingeren, op en af, kortom een ideale trimloop. Kilometer 1 gaat in 4.14. Ik loop nu samen met 2 anderen in een prima tempo. Kilometer 2 gaat in 4.20 en 3 in 4.17. Ik krijg het wel ietsje moeilijker, maar kan een aardig tempo aanhouden. Kilometer 4 gaat in 4.25. Zo'n 800 meter voor de finish, bedank ik mijn medeloper voor het prima tempo en versnel. Daardoor gaat km 5 in 4.17 en met nog 49 seconden voor de laatste 200 meter, loop ik 22.23,52 voor de hele 5.2 km. Mijn doorkomst na 5 km was 21.34. Dat is 4.19/km en dat is een stuk beter dan de 4.50/km van vorige week. Goed, het parcours was de vorige week ook anders (met 1 steile klim). Toch maak ik weer een sprongetje. Komende week hoop ik 3 keer te trainen en loop ik misschien op zondag een wedstrijd. Ik begin al een beetje in mijn hoofd te krijgen om bij de Sylvesterloop in Elsloo bij de 5 km weer onder de 20 minuten te komen. Dat moet kunnen lukken.
Falco liep de 1 km (1050). Wat mij opvalt, is dat hij niet alleen een mooie loopstijl heeft, maar ook de rust om niet als een gek met de rest mee te gaan meteen na de start. Hij is in staat om zijn tempo vol te houden en zelfs in de laatste 200 meter te versnellen. Zijn tijd van 4.26 is een"p.r." (officieus). Hij heeft nu echte loopschoenen en dat scheelt heel veel tijd.

04-12-2011 Kapellerbosloop 5.4 km
Enkele jaren terug liep ik hier in goede vorm de hoofdloop. Daarbij kwam ik na 5.4 km door in 21.15. Vandaag liep ik 26.04, redelijk stabiel over de korte cross. Helaas zit er op dit moment niet meer in. De blessures van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat de conditie en spierkracht matig is. Telkens weer opnieuw beginnen....het helpt niet echt. Psychologisch gaat het goed, want ik zit er niet echt mee. Ik pas me aan aan mijn huidig niveau en doe mijn best om weer te groeien. Goede en stabiele trainingsarbeid is daarbij belangrijk. Volgende week in Echt de trimloop.
 

06-11-2011 3750 m korte cross ENCI-bergloop
Na 4 weken van gedwongen rust, kon ik 2 weken geleden vanaf een nulpunt weer beginnen. Afgelopen dinsdag heb ik voor het eerst weer wat interval gedaan. Echter heb ik wel hier last van gehad bij de toch al gevoelige linkerkuit/achillespees. Daarom heb ik vrijdagavond maar een rustig duurloopje gedaan. Vandaag de 65e ENCI-cross. Ik koos voor de korte cross (vanwege de blessuregevoeligheid). Vanaf de start kies ik een "rustig"  tempo. Ik kan bij de eerste korte klim prima doorlopen en in de afdaling kan ik het rustig aandoen. Ik had als doel om 18 minuten te doen (rond de 4.45/km). Als we de tweede ronde ingaan, voel ik al verzuring. En dan komt de pittige klim er nog aan. Ik kan met veel moeite joggend bovenkomen, maar moet daar meteen temporiseren. De afdaling naar de Duivelsgrot brengt weer wat tempo. De laatste, lange, slepende klim gaat voor mijn gevoel langzaam. De laatste afdaling is heel lang en ik kan gaandeweg het tempo wat opvoeren. Ik finish prima als 28e (23e man) in 17.08 en ben zeer tevreden. Ik wil de volgende week bij de MIZUNO-bergloop in Weert weer een stapje gemaakt hebben. Ik moet wel oppassen dat ik niet geblesseerd raak, maar daar ben ik nu niet zo bang voor. Ik ben alleen maar blij dat ik weer eens mee heb gedaan. Bij de jongste deelnemers bij de 500 meter werd Falco knap 2e. Na het poortje bij de vijver lag hij nog 7e, en die 500 meter is eigenlijk te kort voor hem.
 

11-09-2011  5km Meerssen
Na 2 matige 'loop'-weken, sta ik met stramme benen aan de start. Ik kan niet warmlopen en start dus 'koud'. Bij de start sta ik 10e rij, waardoor ik in het begin even de ruimte moet zoeken. Dat gaat al snel goed en ik zie dat mijn snelheid wel erg hoog is (18km/u). Dus temporiseer ik wat en ga ik een lekker ritme lopen. Dat lopers me passeren deert me niet. De 1e km gaat in 3.47. Dit gaat prima. De tweede kilometer wordt wel wat zwaarder, maar ik kan zonder klachten lopen. Met 3.56 gaat ook deze kilometer heel goed. Maar dan is het ook wel afgelopen met de ontspanning. Ik krijg hevige steken in de zij en de benen lopen vol. Nu moet ik gaan knokken. Gelukkig zijn er vele lopers, waardoor je af en toe kunt aanpikken en toch nog een redelijk tempo houdt. Ik loop 4.08 voor km 3. We zitten nu al op het stuk valsplat richting Ulestraten. Het tempo zakt, maar met een kleine pas kan ik toch doorzetten. Als we rechtsaf gaan, gaat het even later enkele honderden meters steil omhoog. Het tempo zakt tot onder de 12 km/u. Maar voorbij de bocht kan ik toch een beetje aanzetten, om het tempo te verhogen. Hier loop ik 4.35 voor de 4e km. Ik weet dat het volgende stuk vnl. afloopt en pep mezelf op. Ik heb het heel zwaar, maar de finish is in zicht. Ik vecht me met 3.47 voor de laatste km naar de finish. Mijn tijd was 20.12 en ik ben echt kapot. Had ik onder de 20 kunnen lopen? Nee, dit was echt maximaal en ik heb even nodig om bij te komen. De motivatie om weer meer te doen is terug. Ik ga ook weer op de baan trainen (dinsdagavond). Straks naar de kids kijken...
...wat was het druk bij de kids. Veerle had een gezellige run. Emma had wat spanning, maar heeft prima gelopen. En Falco was al flink hyper voordat hij mocht rennen. Hij startte op de tweede rij, maar nam al snel de leiding. Pas in de voorlaatste bocht kwam er een loper voorbij en met de eindsprint werd Falco mooi tweede. Althans, dat dachten we. De speaker gaf al snel Falco als nummer 1 en maar liefst 14 seconden (op 400 meter) voor de nummer 2. Hoe kan dit? Waarschijnlijk is die jongen (groter) met geboortejaar 2004 al 7 jaar en liep dus in de verkeerde run! Maar goed, Falco werd tot winnaar uitgeroepen, maar hij was wel diep gegaan. Hij mocht trots op het podium, samen met Wim Dusseldorp (Fortuna Sittard).

28-08-2011 Leudalbosloop 5.8 km
Bij deze leuke maandelijkse bosloop, kies ik voor 2 ronden van 2.9 km (GPS). Het had gisteren veel en hard geregend, dus het parcours had vele plassen water. Normaal kun je op dit golvend zand- en bosparcours goed doorlopen, maar vandaag kon dit niet. Je moest af en toe zigzaggen en de (schuine en gladde) zijkanten opzoeken. Ik had me voorgenomen om niet al te gek te starten. Dit lukte ook wel met 4.08 en 4.09 voor de eerste 2 kilometers. Toch krijg ik het door dit parcours al zwaar. Doorkomst halverweg ging in 12.10 en de 3e km even verder ging in 4.20. Daarna moest ik temporiseren. De benen werden moe en de luchtwegen gingen protesteren. Ik doe mijn best, geef veel en met 4.33 en 4.28 loop ik 21.38 na 5 km. Op dit zware parcours is dit heel goed. Ik ruik de finish en loop nog eens 3.27 voor de laatste 800 meter en finish in 25.06. Het duurde even 5 minuten eer ik weer bij mijn positieven was, maar daarna voelde ik me snel beter. Van tevoren hadden Falco en Emma hun wedstrijdje gedaan. Emma liep de 530 meter in 3.15 en Falco liep de 1060 meter in 5.07 (2.25 en 2.42 voor de ronden). Gezien de zwaarte van het parcours en omdat ze veel moesten slalommen en van links naar rechts lopen om de plassen water te ontwijken, mogen ook zij zeer tevreden zijn.

21-08-2011  Haarderkestielloop 5.1 km 21.50
Gezien het weer, hield ik het dicht bij huis vandaag. Het was echt heel warm (29 graden) en de lopers van de 10 km hebben flink afgezien. Ben ik blij dat ik maar 5 km hoef. De naam mag weer veranderd worden, nu in Haarderluip. Immers, lopende naar het kasteel, bleek dat alles nu op de voormalige voetbalvelden was. Dat heb ik zelf dan gemist in de aankondigingen. Bij de start zie ik dat er niet veel lopers zijn. Ik probeer niet voluit mee te gaan met een groepje, maar ik zoek al snel mijn eigen tempo. De eerste kilometer gaat in 3.45. Dat begint weer ergens op te lijken. In de 2e kilometer merk je dat de zon echt meedogenloos is. Ik moet temporiseren. De 2e km gaat in 4.05 en ik loop 7.50 na 2 km. Qua tempo is dit prima. Maar even later staan mijn kuiten in brand!! De verzuring in de onderbenen slaat toe, en dat komt gewoon door het weer. Dat wetende, kies ik ervoor om het tempo te laten zakken. Het heeft geen zin om je in dit benauwde weer helemaal kapot te lopen. Met 4.24, 4.35 en 4.35 loop ik 21.24 na 5 km. De finish is 100 meter verder bij 21.50. Niet alle lopers bij beide lopen hebben de finish gehaald. Er waren er genoeg die uit zijn gestapt. Daar kun je alleen respect voor hebben, want als je merkt dat het niet gezond meer is, moet je stoppen.
Even later mochten de kids rennen. Falco en Emma liepen met de jongste mee (150 meter op het grasveld). Falco werd 1e en Emma 3e. Het wordt tijd dat papa ook die kant op gaat. Maar of die tijd nog komt.......Ik voel me in ieder geval goed, heb een prima eerste deel gelopen en voel me sterker worden. Bij een wedstrijd moet alles op z'n plaats vallen. Wellicht over enkele weken in Meerssen. Daar wil ik alweer onder de 20 minuten lopen.  

13-08-2011 Unterbrucher Rur-Wurm-lauf 5 km
Na de zware inspanning van afgelopen maandag in Waterschei, heb ik eergisteren pas weer getraind. In Unterbruch (Heinsberg) krijg ik de kans op revanche en een verbetering. Doel is een 20-er te lopen. Ik ben al heel vroeg aanwezig (3 uur voor de wedstrijd), want Emma (4 jr) en Falco (6 jr) willen meedoen met de bambino-lauf (300 meter). Voor Emma was het de eerste keer. Ze verrasste ons vanmorgen door zelf aan te geven dat ze wilde rennen. Heel dapper heeft ze volledig alleen gelopen. En trots dat ze was op de medaille die ze kreeg. Falco heeft al vaker gelopen. Hij loopt meestal (zo gaat dat bij Nederlandse wedstrijden!!) tegen jongens die tot 12 jaar zijn. In Duitsland hebben ze meer respect voor deze kinderen en is er een aparte loop voor de jongens van 2004 en jonger. Er is een algemeen klassement en een klassement per leeftijd. Bij de start zie je dat er veel grotere jongens staan. Toch lukt het hem om snel te starten en in het spoor te blijven. Pas na de laatste bocht kan hij de laatste jongen inhalen en als eerste over de finish komen. Eigenlijk komt hij nu pas op gang. Hij loopt nu al 4.30 op de kilometer. Zijn grimas op het gezicht was wel bijzonder grappig, omdat vanmorgen zijn eerste melktand  er uit ging.
Voor mijn eigen verhaal heb ik niet zoveel woorden nodig. Ik was mijn sporthorloge vergeten en moest dus op mijn 'zondagse'  klok kijken. Ik moest dus meer op gevoel lopen. De eerste km ging wel redelijk goed in 3.55 (ongeveer). Kreeg ik maandag na 2 km de klap met de hamer, kwam deze nu na 3.5 km. In de laatste 500 meter had ik wel zin om aan te zetten, omdat ik rond de 21 zou uitkomen. Met een flinke versnelling kwam ik volgens mij uit op 20.55. Doelstelling gehaald en nu verder trainen. Het ontbreekt me vooral aan pure snelheid. Ik kan wel een tempo van net onder de 4min/km aanhouden, maar echt veel sneller lukt (nog) niet. Dat komt wel weer. Volgende week ga ik 3 keer trainen en dan denk ik zondag de korte loop in Borgharen te lopen.
tijden volgens de site:
Emma 300 meter = 1.36
Falco 300 meter = 53 sec. (afstand nagemeten en het klopt)
Rudy 5 km= 20.53

img_8495.jpg
3405 Falco in de laatste 50 meter

img_8480.jpg
emma

08-08-2011  5 km Kermisloop Heerenstraat Waterschei
Na een aantal trainingen, voel ik me weer loper genoeg om weer eens een wedstrijdje te doen. Ik koos een kermisloopje vlak over de grens in Genk. Er waren een 45 starters, dus dit was een prima loopje om weer eens mee te doen. Ik was er wel niet gerust op. Ik had gisteren op een verjaardag wat veel fanatiek gevoetbald met mijn zoon. De hamstrings voelden daarom wat stram aan. Warmlopen voelde ook niet echt lekker aan. Vanaf de start deed ik het rustig aan. Er waren 5 ronden van 1 km (klopte), waarbij je door de feesttent ging; echt bijzonder. De ciph aan je voet zorgde er ook voor dat iedereen in de feesttent de tussentijden op een groot digitaal scherm kon zien, leuk. Ik begon dus redelijk rustig en liep 3.50 voor de eerste kilometer. Kilometer 2 ging al moeizamer in 4.05. Toen was de koek al op. Ik verzuurde enorm en kon geen  tempo vasthouden. Kilometer 3 ging in 4.21 en ik wilde al stoppen. Maar ik koos er gelukkig voor om dan maar heel rustig te eindigen, al deed het toch wel pijn. Met 4.36 en 4.32 finishte ik na 5 km in 21.24. Niet echt een tijd om over naar huis te schrijven, maar ik deed weer eens mee. Ik heb ook voornamelijk duurwerk gedaan en 2 tempoduurloopjes. Dat wil ik wel weer gaan uitbreiden. Zaak is het dan vooral om de kuit en achillespees goed te verzorgen, want deze zijn erg gevoelig.

03-07-2011  Bemels Beste Boeren Bergloop 7,5 (7,95)
Ik had graag de 15 km gelopen, maar de conditie is daar niet goed genoeg voor. De 'korte'  loop over 7,5 km is een mooi alternatief. Ik heb wel nog spierpijn, omdat ik afgelopen donderdag bij de sportdag heel fanatiek was bij het voetballen en badminton.
Ik start heel rustig ergens in het middenveld en kan in de eerste 2 kilometer wat opschuiven. Ik ga goed en loop 4.08 en 4.20 voor km 1 en 2. Na 2,5 km gaan we links en omhoog. Ik kan een tempo van 9 km/u aanhouden en loop 5.04 voor km 3. Maar dan begint de rechterachillespees flink te irriteren. Ik ken het gevaar van overbelastin in een trainingsopbouwfase en schroef het tempo flink terug. Ik loop nu rond de 12 km/u. We lopen door een koeiestal (nu geen BOE-geroep) en ook nog eens over het erf (en achtertuin) van een familie. Gevaarlijker vond ik de 2 grote grasakkers die we dwars overstaken. Het risico van omklinken was groot, maar de achillespees was hier ook gevoeliger. Met 4.50 (km 4), 4.45 (km 5), 4.49 (km 6) en 4.39 (km 7), ruik je de finish. Echter lag deze geen 500 meter verder, maar 950 meter. Met nog 4.34 voor deze 950 meter erbij, liep ik 37.00 precies. Ik voel wel dat de beenspieren het zwaar hebben gehad en de achillespees doet geen pijn bij het wandelen. Ik heb dus verstandig gelopen. Met deze loop hoop ik weer wat 'zin'  terug te krijgen. In ieder geval heb ik na de komende week vakantie en veel tijd om te lopen.
 

30-04-2011  Queensrun Beek 5 km
Dat de weg terug een zware en moeizame weg kan zijn, wordt vandaag weer eens bevestigd. Ik ben al vroeg in Beek, omdat Falco (groep 3) zijn eigen loop had (500m-groep 3+4). Hij laat zich bij de start intimideren door de oudere jongens, maar gaandeweg de wedstrijd haalt hij eigenlijk alleen maar jongens in. Hij wordt uiteindelijk knap 4e in 2.19. De speaker van dienst noemde hem al "kamikaze", vanwege zijn felle, snelle pas. Maar hij kan dit lang volhouden. Papa was later aan de beurt. Ik had spierpijn bij...vele spieren. Ik heb enkele dagen in de tuin gewerkt. Bielzen verslepen/uitgraven, stenen oppakken en ophalen, schuttingen plaatsen (goed, daar deed de buurman het meeste aan). Kortom, ik was niet fit. Vanaf de start had ik moeite een ritme te vinden. Het parcours loopt ook licht op en af, waardoor je een soort van intervalloop deed. Ik begon toch wat te snel. De eerste km ging in 3.47. Daarna begon ik al snel problemen te krijgen. Via 3.57 en een tussenstuk, kwam ik halverwege door in 9.36. Dat ziet er veelbelovend uit, maar vlak na de doorkomst moet ik terugschakelen. Ik loop een honderd meter in 12-13 km/u, om de hevige steken en zware benen op te vangen. Dit gaat wel aardig, maar de rest van de tweede ronde had ik flinke steken en pijnlijke benen. Ik kan met veel moeite een beetje tempo onderhouden richting finish. Hier kom ik in 20.04 overheen (10.28 voor ronde 2). Op zich maak ik weer een kleine sprong t.o.v. Heythuysen (27 seconden). Gezien de zware arbeid in de tuin, was de tijd zo gek nog niet. Ik ben wel anderhalve minuut langzamer dan vorig jaar. Er is dus nog veel werk en het gaat nu eenmaal iets minder snel dan de afgelopen jaren. Ik moet gewoon geduld hebben, hard blijven werken en goed naar het lichaam luisteren.
 Overigens is deze loop heel goed georganiseerd. Je merkt dat dit door lopers gedaan wordt. Falco viel vlak na de finish in de drukte (hij ging ook zo hard!) en de ehbo heeft zijn knie vervolgens goed verzorgt, bedankt daarvoor.

25-04-2011  Rusmanloop 16.09 km
Normaal als ik deze wedstrijd liep, wad het koud, lag er soms sneeuw en moest de lange broek aan. Hoe anders was het vandaag bij 23 graden en een strakblauwe hemel. Juist vandaag had ik me voorgenomen de langste afstand te doen, de 10 mijl. Ik heb al heel lang zelfs op training deze afstand niet gelopen en zeker niet met dit weer. Vanaf het begin temporiseer ik. De eerste kilometer (flink bergop) gaat in 4.50. Vervolgens probeer ik in eens stabiel ritme te komen. Ik trek me niks aan van lopers die me komen inhalen. Met 4.23 en 4.22 loop ik vervolgens echt stabiel. Noel komt me voorbij en het duurt even eer ik weer bij hem kom. Met 4.26 en 4.23 loop ik 22.25 na 5 km. Ik zit strak op schema. Je merkt nu wel al de warmte. De drankposten na 4-8-12 km waren echt nodig. Men heeft goed op de weerssituatie ingespeeld. Kilometer 6 gaat in 4.35. Noel moet nu loslaten. Ik geniet ondertussen van het mooie landschap. Ik ben hier nog nooit geweest. Het wordt nu zwaarder, er zit wat stijging in het parcours. Met 4.44 en 4.32 loop ik prima verder. Ik zie Joep Drenth voor me lopen en met een afdaling gaat het tempo omhoog. Ik loop nu 4.12 en met 4.32 loop ik na 10 kilometer PRECIES 45.00. Ik zit dus op schema. Ik loop nu Joep voorbij en loop 4.20 voor kilometer 11. Maar dan komt er nog een laatste steile klim. Ik krijg het zwaar en kies eieren voor mijn geld (en dat met Pasen!!). Ik laat Joep en anderen paseren en kies ervoor niet in het rood te gaan. De kans op enorme verzuring en kramp daarna is te groot. Ik loop 5.04 voor km 12. Daarna neem ik me even de tijd om  een acceptabel ritme te vinden. Km 13 gaat in 4.49 en 14 in 4.29. Ik ruik de finish al. Km 15 gaat in 4.28 en we komen op het laatste rechte eind. Door de wegwerkzaamheden in Amstenrade, was het parcours verlegd en daardoor 'slechts'  15.74 km (Noel had 15.73). De laatste 740 meter gingen in 3.15 en ik finish in 01:11:26.
Ik loop gemiddeld 13.2 km/u en 4.32/km. Gezien de weersomstandigheden ben ik zeer tevreden. Ik heb redelijk stabiel gelopen, zoals gepland. Er kwam geen kramp, geen steken in de zij, maar ik had wel zware benen aan het eind. Hopelijk brengen dit soort wedstrijden mijn 5 km tijden omlaag.

20-04-2011  avondloop Heythuysen 5 km
Ik sta niet echt fit aan de start. Ik heb 3 dagen last van mijn rug, vanwege tuinwerkzaamheden. De dennen moesten eruit. Het is 24 graden en dus heel benauwd. Vanaf de start doe ik mijn best om te temporiseren. Ik loop desondanks 3.50 voor de eerste kilometer. Halverwege de eerste ronde van de 3, krijg ik al steken in mijn zij. Ik loop rond de 7e plaats. Kilometer 2 gaat in 3.57. Maar nu wordt het al echt zwaar. Met veel moeite loop ik nog 4.04 voor de volgende kilometer, maar de steken worden nu heel hevig. Kilometer 4 gaat in 4.13 en ik snak naar de finish. Er komen een vijftal lopers voorbij, waardoor ik af en toe kan aanpikken. Maar de koek is op en met 4.11 kom ik na 5 km in 20.14 door. De echte finish is 70 meter verder en daar klok ik 20.31. Ik heb veel tijd nodig om te herstellen, want ik ben toch diep gegaan. Toch was dit weer een nieuwe stap naar een betere vorm.
 

16-04-2011  Horster Nightrun 5 km
Na 2,5 maanden zonder wedstrijd, ga ik met goede zin de verre reis naar Horst maken. Ik was niet de enige zuiderling aan de start. Leuk om bij de start een loper te spreken die mijn weblog ook leest. Perry Peeters uit Baarlo liep met 19.44 ook voor de eerste keer onder de 20 minuten, proficiat.
Net voor de start geeft mijn horloge aan dat de batterijspanning laag is. Hopelijk houdt het horloge het de volle 22 minuten vol. Want dat is mijn doel. Ik wil weggaan op 22.30 en dan kijken of de laatste kilometer sneller kan. Vanaf de start loop ik ontspannen en laat de mensen om me heen maar sneller gaan. Als ik na enkele honderden meters naar mijn snelheid kijk, zie ik nog steeds 17-18 km/u! En ik loop toch echt heel ontspannen. Ik laat het tempo zakken en als ik weer naar mijn snelheid kijk, is er niets op het horloge te zien. De batterij is leeg. Nu moet ik dan maar op het gevoel lopen. Ik loop niet voluit, op reserve. Als ik richting eerste doorkomst loop, loop ik bij 2 lopers met een prima tempo. Ik kom door in 10.15 (2.5 km) en ben echt verbaast. Volgens mijn planning moest ik na 11.15 doorkomen. Ik sta er blijkbaar beter voor dan gedacht. Dan besluit ik in de tweede ronde om maar met deze 2 diesels mee te gaan in het tempo. Pas in de laatste kilometer krijg ik wat steken in de zij. Ik laat anderen om me heen maar sprinten naar de finish, zelf loop ik in hetzelfde tempo richting eindstreep. Met 10.23 voor de tweede ronde, finish ik in 20.38 (18e). Ik heb dan toch 2 redelijk stabiele ronden gelopen. Ik ben snel hersteld, logisch want ik ging niet voluit. Aanstaande woensdag wil ik wel voluit gaan in Heythuysen op de 5 km aldaar bij de avondloop.
Al met al ben ik tevreden en heb ik alweer zin in de volgende training en wedstrijd.

23-01-2011  Abdijcross 5 km
Al snel is duidelijk dat het een echte blubbercross wordt. Daarbij is vooral het 'grasveld' een moeilijk te belopen stuk op het parours. Aangezien hier enkele lussen gemaakt worden, vertraagd dit het tempo enorm. Om 10 uur kijk ik eerst naar de start van Falco, die samen met zo'n 80!! jongetjes van groep 3-4 op pad gaat. Hij start nu eens vooraan, maar bij de start vliegen de grotere jongens langs hem heen. Bij de bocht naar de sintelbaan, loopt hij 40e. In de ronde weet hij zijn tempo op te jagen, terwijl anderen terugvallen. Met een sterke sprintfinish, wordt hij knap 14e.
Bij de start van de 5 km wordt duidelijk wat de organisatie gedaan heeft. Junioren B en A en de vrouwen (diverse categorien) lopen hun LK. Met nog eens een businesloop erbij, geeft dit een gigantisch deelnemersveld. Bij de start gaat het dan toch echt hard. Tegen de tijd dat we de afdaling ingaan, heb ik al licht-verzuurde benen. In het stuk daarna heb ik er al last van en loop een eigen, rustig tempo. Ik wordt door vele lopers ingehaald. Bij de eerste beklimming kan ik redelijk doorgaan, ook erna. Op het gras wordt het al zwaar, omdat het snel modder wordt. De bochten worden uitgetrapt en zijn glad. Het is zoeken naar een veilig pad. Ik ben vooral bang om me weer te verstappen. Gelukkig zal dit niet gebeuren. De eerste km ging snel in 3.51 en de tweede (met beklimming) in 4.54. In ronde 2 zoek ik een ritme, maar het is echt heel zwaar. De benen zijn al lang volgelopen en toch moet je door. Kilometer 3 ging in 4.23, en dan komt de beklimming. Ik kan wel tot boven lopen, maar.......MEGA verzuring. Als ik om me heen kijk, heeft iedereen dit gevoel. Ik zoek weer een ritme, maar km 4 gaat in 5.07! De laatste kilometer is volgens mijn gps 800 meter. Ik ben benieuwd wat anderen gemeten hebben. Deze 800 meter gaan in 3.37 en ik finsih in 21.53. Ik moet even bijkomen en weet dan dat dit een zeer nuttige training was. Ik heb zo weinig anaerobe trainingen gehad, dat ik een snelle start als vandaag nog moet bekopen. Toch smaakt het naar meer en verheug ik me al op de volgende lopen.

annendaalloop16jan_7.jpg
wat een snelheid van Falco

16-01-2011  Annendaalloop 5 km
Ik kreeg 's ochtends  lichte migraine. Toch wilde ik gaan, omdat ik dat ook Falco beloofd had. Falco ging als enigste 6-jarige de strijd aan met 7-tot-9 jarigen op de kilometer. Hij start achteraan en kan gaandeweg vele lopers inhalen. Het is wel grappig te zien, hoe zo'n klein manneke dapper tussen die grote lummelen rent. Hij loopt een p.r. met 4.48min. Hij werd daarmee mooi 13e (van de 28) en op maar 42 seconden van de winnaar. Hij had wel steken in de zij gehad.
Nou, dat moest papa dan ook maar doen. Maar ik sta niet gerust aan de start. Ik voel me "gaar". Vanaf de start ga ik al te snel. De teller staat boven de 17 km/u en dat hou ik nu nog niet lang vol. Na een 400 meter ben ik dan ook al flink verzuurd en gaat het tempo terug naar de 13.5 km/u. Voor me zie ik hoe de eerste lopers door een onnozele begeleider rechtdoor worden gestuurd, i.p.v. linksaf voor een kleine lus. Deze lus is nodig om tot precies 5 km te komen. Nu kwam ik na 820 meter bij het '1km-bordje' en wist ik al dat de afstand aan het eind 4.82 zou zijn. Bij het 1 km-punt op mijn gps, liep ik 3.43. Maar ik ben kapot. Toch kan ik met een kleine pas richting de 15 km/u lopen. Het doet overal pijn. Als ik op mijn horloge kijk, zie ik dat ik op de stopknop heb gedrukt i.p.v. de 'lap-knop'. Wat is nu stommer, dit of het verkeerd sturen?
Ik weet nu dat ik op het gevoel verder moet lopen, dat is niet verkeerd. Na de 2,5 km, draaien we gaandeweg met de wind mee. Ik kan door de pijn heen gaan en loop weer rond de 15 km/u. Als de laatste kilometer vordert, 'vergeet'  een signaleur ons bijna naar rechts te sturen (de laatste lange straat). Hij leidde zichzelf af door met een dame te kletsen. De laatste straat is wel heel erg lang. Tegen het eind versnel ik wat en daardoor gaat 1 van de lopers in ons groepje hard sprinten. Hij doet maar! Ik ren naar de finish en loop volgens de organisatie 19.13. Op zich zou ik daar heel tevreden mee moeten zijn. Ware het niet dat de afstand dus niet klopt. Na extrapolatie zou ik 19.56 op de 5 km hebben gelopen. Maar ja, dat telt nu niet. En dat is balen. Tegelijkertijd weet ik dat de arbeid van de afgelopen 2 weken zich begint te lonen. Dit ga ik doorzetten.
 
 

annendaalloop16jan_9.jpg
ontdek de verschillen met de foto van Falco

09-01-2011 1e oude pastorie veldloop 4.8 km Beek
 
De eerste wedstrijd van dit jaar belooft meteen een hele zware te worden. Vanwege werkzaamheden kan de parkloop bij Genbroek niet doorgaan. Het alternatief is wat mij betreft net zo mooi. Alle sneeuw is gesmolten, maar de weggetjes liggen vol met modder en kleine stroompjes water. Er wordt eerst 1 ronde van 1800 meter gelopen (met aanloop) en daarna een grote ronde van zo'n 3 km. Ik start rustig en in het achterveld. Ik weet dat ik me moet beheersen en niet te snel moet starten. De vorm is nu eenmaal niet al te best. In de eerste ronde kan ik gaandeweg een goed tempo ontwikkelen en vind ik ritme. Maar het is heel zwaar. Mijn schoen (met spikes) bleef zelfs 1 keer bijna achter in de blubber. Gedurende de grote ronde krijg ik steken in de zij. De verzuring begint te komen en dan komt het steile gedeelte in het bos. Het gaat wel redelijk, totdat aan het eind de trappen opduiken. Met veel karakter kan ik doorrennen en ook boven lukt het me door te blijven gaan. In de afdaling spelen de steken in de zij weer op en probeer ik niet al te veel te geven. Via een kleine lus, gaan we de lange weg richting finish maken. Hier kan ik een prima tempo onderhouden, maar versnellen lukt niet. Ik finish de 4.8 km in 20.58. De luchtwegen hebben even nodig om te herstellen, maar het gaat best wel vlug. Ik ben tevreden en hoop weer een stapje gemaakt te hebben. De km-tijden waren:
1= 4.07
2= 4.18
3= 4.40
4= 4.40
0.8= 3.13
 

Enter supporting content here