Make your own free website on Tripod.com

wedstrijdverslagen 2010

LOPEN MET Rudy (SPEEDY)
| Home | running links | wedstrijdverslagen 2015

Hier staan al mijn persoonlijke indrukken van mijn gelopen wedstrijden in 2009.

31-12-2010  5 km Sylvesterloop Elsloo
Het is bijna 3 maanden geleden dat ik me zwaar blesseerde. Sinds die tijd heb ik weinig gedaan. Pas de laatste 3 weken kon ik een beetje trainen. Maar dit waren vooral rustige loopjes met af en toe een beetje tempo. Ik heb nog niet in het anaerobe gelopen. Daar kwam ik vanavond ook achter. Bij de start sta ik heel bescheiden achter de helft. De weg is sneeuwvrij (m.u.v. 1 meter aan weerszijden). Vanaf de start is het rustig hobbelen geblazen. Pas ver na de eerste bocht (richting finish), kan ik een redelijk tempo zoeken. De aanloop-800meter gaan in 3.18. Daarna hoor ik om de kilometer mijn horloge (Forerunner 205) piepen, maar vanwege de duisternis zie ik geen tijden. Tijdens de eerste ronde kan ik een aangenaam tempo ontwikkelen. Ik haal lopers in (logisch als je ver achteraan start!) en dit stimuleert me. Na de eerste volle ronde kom ik door in 8.55 (4.37 voor de ronde). Een snelle rekensom levert een tijd van boven de 20 minuten op. Maar dat maakt niets uit. In ronde 2 zie ik een snelle dame voor me lopen. Ik haal haar bij en kan daarna goed doorgaan. Wel kreeg ik al snel steken in mijn zij, die niet meer weggegaan zijn. Na de tweede ronde loop ik 14.45 (4.50 voor de ronde). Ik zie nu Ronald Dols voor me lopen, maar kan niet tot bij hem geraken. Ik wordt zelfs ingehaald in de laatste ronde door enkele lopers. Ik kom nu echt in de zuurstofschuld te lopen. Met wilskracht finish ik in 20.40 (4.55 voor de ronde). Ik heb het best wel zwaar gehad. Daarnaast heb ik ver van de rand gelopen, mede door het trauma van vorig jaar. Maar ik ben er weer. Ik heb weer eens meegedaan en nu neem ik dit positieve gevoel mee naar 2011. In januari zet ik dit door, streef ik erna nog 2 kilo kwijt te raken en sterker te worden.
O ja, mijn kilometertijden waren:
1=4.05
2=3.58
3=4.05
4=4.07
5=4.10
0,07km=15 seconden (Dat krijg je ervan als je ver van de binnenbocht loopt!)
 

02-10-2010  STAP-loop 6 km
Met een dubbel programma in mijn achterhoofd, sta ik aan de start bij de mooie STAP-loop. Er is een klein deelnemersveld. Door de vele regenval van vanacht , ligt het parcours er drassig 9en zwaar) uit. Vanaf de start (we starten door bouwwerkzaamheden in de andere richting i.v.m. vorig jaar) loop ik rond de 8e plaats. De eerste kilometer is nu zwaarder, omdat er meer bergoplopen in zit. Na 4.03 kom ik na 1 km door. Na 2 km loop ik 8.07 (4.04 voor km 2). Ik moet wel wat temporiseren als ik morgen ook wil rennen. Toch nader ik op de lopers voor me. Ik zie zelfs de nummer 5 voor me rennen. Ik loop 4.15 voor kilometer 3. Ik merk dat het minder gaat dan in de eerste ronde. Ik loop nu ook 4.19 voor kilometer 4. Dit is vergelijkbaar met de eerste kilometer uit de eerste ronde. Kilometer 5 gaat in 4.15. Ik zie de lopers voor me, maar besluit in de laatste kilometer te consolideren. Op het laatste drassige stuk voor de finish, stap ik plots met mijn linkervoet op een smalle wortel. Mijn enkel zwikt behoorlijk om en ik moet hinkelen. Pas na zo'n 100 meter lukt het me een beetje te joggen. Ik loop daarom 4.24 voor kilometer 6. Met nog 10 seconden voor 44 meter, finish ik na 25.30. Maar al snel na de finsih kan ik niet meer op mijn linkervoet staan. Strompelend ga ik richting auto en naar huis. Daar zie ik en flinke bloeduitstorting aan de buitenkant van de enkel. Aanraking is ook zeer pijnlijk. Ik ga lang koelen, eerst onder de koude kraan en later met een koelpack. Ook zalfjes worden gebruikt. Ik verwacht minimaal een week buitenspel te staan. Ten tijde van het schrijven van dit verhaal (zondagochtend), kan ik wel weer 'normaal'  lopen en is het herstel dus zeer goed. Hopelijk kan ik dinsdag al weer rennen. Wel jammer dat ik de Mondriaanrun mis. Toch ligt de nadruk nu op herstel.
 

26-09-2010  1e Biesloop Landgraaf 4.8 km
Ik ga met veel plezier naar de eerste Biesloop in Landgraaf. Al snel is duidelijk dat deze nieuwe loop op de kalender uitstekend georganiseerd is. Inschrijven gaat vlot, het parcours is heel duidelijk en vrijwilligers, STB en de leerlingen van SD&V van de locatie Brandenberg van het Charlemagnecollege hebben alles prima geregeld. Voordat ik zelf aan de bak mag, lopen de G-lopers. Bij de prijsuitreiking krijgen zij als volwaardige Formule 1 coureurs een fles champagne. Deze wordt op dezelfde wijze verspreid over het (terugtrekkende) publiek. De sfeer zit er goed in. Bij de start sta ik niet echt vooraan. Ik weet dat er 68 hoogtemeters overbrugt moeten worden en er tijd zat is om mensen in te halen. In het begin gaat het al snel bergaf. Aan het eind van de eerste kilometer is er een korte knik omhoog. Na 1 km loop ik 3.22. Vanaf nu is het een heerlijke interval-loop. Het gaat door het bos over een smal paadje met veel draaien en keren en bergop en af. De 2e kilometer gaat in 4.29. Nu wordt het moeilijker, zeker als het weer eens omhoog gaat. Na een bocht dalen we weer hard af, om vervolgens over een grasveld te lopen (zie film op http://www.biesloop.nl/)  . Dit is moeilijk en het tempo is laag. Toch loop ik nog 4.12 voor de 3e kilometer. Maar dan komen we bij het Eikenderbos. Ik ben met buitenschoolse activiteiten vaak in dit bos geweest en weet wat me te wachten staat. Het gaat echt steil omhoog (30% en meer) en de verzuring is voelbaar. Toch kan ik door blijven rennen en met 4.52 is ook de 4e kilometer klaar. Het is nu nog even wat draaien en keren om met 2.43 voor de laatste 623 meter in 19.38 als 10e man te finishen. Ik ben tevreden en ben snel weer bij mijn positieven. De organisatie mag een gigantisch compliment krijgen. Er is een nieuwe loop die zeker een vaste plek verdient.
Om aan te geven hoezeer het een intervalparcours was, geef ik hieronder per kilometer aan wat de gemiddelden waren en wat de maximumsnelheden waren (bergaf dus).
1= 17.8 gem.  22.3 km/u max.
2= 13.4 gem.  17.3 km/u max.
3= 14.3 gem.  20.3 km/u max.
4= 12.3 gem.  15.8 km/u max.
623 meter= 13.8 gem.  17.4 km/u max.

12-09-2010  5 km Meerssen  19.24
Ik zou hier eigenlijk met een dubbel gevoel moeten staan. Ik had graag de marathon gelopen, maar de laatste maand van de voorbereiding was niet goed (zware verkoudheid). Het gevoel waarmee ik hier sta is echter totaal anders geworden. Opa is geopereerd, maar zijn lichaam heeft het heel zwaar. Ik was de hele ochtend met de familie in het AZM en ben vlak voor de start naar huis gegaan, heb mijn kleren aangedaan en mijn vrouw heeft me in Meerssen gedropt. Ik was nog net op tijd voor de start. Het regent pijpestelen.
Ik kan bij de start redelijk vooraan mee en vind een aangenaam tempo. De eerste kilometer gaat in 3.37. Kilometer 2 in meerssen-west gaat ook redelijk in 3.43. Maar dan krijg ik hevige steken in mijn rechterzij. Ook de psyche wil niet meer. Ik vraag me af wat ik hier eigenlijk doe. De rest van de loop, kan ik enkel aan mijn opa denken, een held voor mij. Tempo heb ik nauwelijks nog. Kilometer 3 gaat in 3.58 en kilometer 4 in 4.26. Deze kilometer gaat wel omhoog. In de laatste kilometer kan ik mede door het terrein (bergaf) nog versnellen. De benen zijn best wel goed, maar de rest niet. Via 3.39 voor de laatste kilometer finish ik in 19.24. Ik zit er geestelijk helemaal doorheen en ga meteen naar huis.

04-09-2010  Nacht van Maarland 5 km
Ondanks de klachten met de luchtwegen en longen, ga ik toch de 5 km doen in Oost-Maarland. Ik zie eerst de kinderen heel goed lopen op de 1.25 km. Falco (5 jr) loopt 6.25 en Veerle (8 jr) loopt 6.44 en wordt knap 4e.
Zelf sta ik zonder ambitie bij de start. Het aanbod van Jo om te hazen sla ik vriendelijk af. Vanaf de start zoek ik een rustig, egaal tempo. Na 1 ronde (en kort aanloopstukje) loop ik 4.51. Ik zie in de verte een groepje en geleidelijk kom ik naderbij. Ronde 2 gaat in 4.40 en ronde 3 gaat moeizamer in 4.56. Ik haal het groepje met de 3e vrouw nu in en kan in de laatste ronde nog wat sneller gaan. Met 4.47 finish ik als 17e in 19.14. Ik merk dat de benen niet echt geleden hebben. Het zijn toch vooral de luchtwegen (en longen) die het moeilijk hadden. De verkoudheid is nog niet weg. Toch denk ik dat ik tevreden kan zijn. Ik had vandaag overigens een kleine migraine aanval gehad, hetgeen toch al voor een "gaar"  gevoel zorgde. Volgende week wil ik in Meerssen toch wel onder de 19 gaan lopen.

18-07-2010  Haarderkastielboerderijloop 10 km
Na de duurloop van gisteren, waren de beentjes redelijk goed herstelt. Ik ga al vroeg naar Borgharen, waar het heel gezellig is. Bij de start van de 10 km staan niet zoveel lopers als afgelopen jaren. Toch staan er genoeg snelle lopers. Ik was van plan rustig te starten, maar ik kon al snel een goed ritme vinden. Daardoor loop ik de eerste ronde van 3.3 km eigenlijk te snel. De eerste kilometers gingen in 3.40 en 3.45. De eerste ronde ging in 12.35. Dit tempo houd ik niet vol. Ik merk dat Harry van der Aart en enkele andere lopers op me naderen. Na het 5 km-punt, halen ze me bij. Ik kan nog een kilometer aanklampen, maar moet ze laten gaan. Ik heb het nu best wel zwaar. Ronde 2 gaat in 13.29. Ik hou de 3 lopers voor me in het vizier. Zij krijgen het ook lastig. Ik voel nu wel dat de beentjes stijf worden. De training van gisteren begint door te werken. Wellicht automatisch maak ik een verstandige keuze. Ik laat het tempo wat zakken en zoek een hogere pasfrequentie. De pas wordt kleiner en kost minder kracht. Hierdoor kan ik vanaf de dijk toch weer sterker lopen en nader ik op de lopers voor me. Ik zal ze niet meer inhalen, maar kom ze nog kort op de hielen. Met een laatste ronde van 13.35 loop ik 39.39 en ben ik zeer tevreden. Opmerkingen over de afstand deren me niet, deze zitten binnen de marge. Nameting op afstandmeten.nl bevestigd dit.

04-07-2010 Bemels Beste 15 km
Ik had gisteren nog eventjes 12.3 km gejogged, om toch het goede gevoel te krijgen. Vanmorgen voelden de benen prima. Het was bewolkt, fris (19 graden) en dat vond ik prima. Bij de start loop ik redelijk vooraan, maar zoek ik meteen een eigen, rustiger tempo. Dit gaat prima. Tot bovenop het plateau (6 km-punt) gaat het geleidelijk bergop. Met 4.20, 4.20, 4.40, 4.17 en 4.35 loop ik 22.13 na 5 kilometer. Er zijn dan al 90 hoogtemeters overbrugt. Ik voel me nog steeds goed. Ik hou reserves. Het is wel warmer bovenop, zeker als de zon al weer doorkomt. De komende kilometers gaan weliswaar over het algemeen bergaf, maar het is toch pittig lopen. Ik heb veel oog voor de mooie omgeving. Maar dan gaan we plots van het pad af, om door een koeienstal te gaan lopen. Het boe-geroep links en rechts is duidelijk te horen. Wat is dit fantastisch. De andere lopers krijgen ook een "smile"  van hier tot ginder. Goed, via een afdaling komen we bij het 10 km-punt. Ik loop zo rond de 43.30 (21.17 voor de laatste 5 km). We gaan richting de Bemelerberg, althans, de niet-geasfalteerde berg. Op 600 meter klim je zo'n 35 meter, waarbij vooral het laatste deel extreem steil is. Ik moet de laatste 300 meter wandelen als ik even op mijn adem trap. Bovenaan is er verfrissing. Ik drink rustig wat en ga dan weer verder joggen. Ik kan daarna heel snel het tempo weer vinden. Tot onderaan de afdaling richting Maastricht, loopt het boven verwachting goed. De laatste anderhalve kilometer lopen licht bergop. De zon staat vol op mijn ploert en ik heb hier wel last van. Ik temporiseer en zie in de verte de kerktoren van Bemelen. Ik kom bij de finish in een tijd van 01:07:46 (24.16 voor de laatste 5 km). Ik kom snel bij mijn positieven, krijg als voorinschrijver nog een leuk potje jam uit Bemelen en ga tevreden huiswaarts. Het is lang geleden dat ik deze afstand in wedstrijdverband heb gedaan. Het gedoseerde, gediscliplineerde lopen, maakte het voor mij een mooie wedstrijd. Dit is (wederom) een prachtige wedstrijd op de kalender. Mijn complimenten aan een organisatie die weet wat lopers beweegt.
Ik wacht de uitslagen af voor mijn positie. Ik weet in ieder geval wel dat vele lopers minuten langzamer lopen dan hun snelste tijden, maar gezien het parcours is dit ook logisch. De gegevens van Herman Gerards geven aan dat er zo'n 150 hoogtemeters zijn gemaakt. Bij de MM op 12 september zijn dat er 360, maar die is dan ook bijna 3 keer zo lang. Ik zit op schema.
 
 
 

18-06-2010 Bufferrun Bingelrade 10 km
Ik heb het de afgelopen maand heel moeilijk gehad. Oma die gestorven is, kleine blessuurtjes, de zin om te trainen was er niet. Ondanks dat ik gisteren getraind heb en ondanks het dreigende (regen)weer, ga ik toch richting Bingelrade. De Bufferrun dames en heren............perfecte kilometer-aanduiding, overal op gevaarlijke plekken staan suppoosten, bij de finish een appel en sportdrank, een barbecue en 2 springkussens voor de kleintjes.....en dat alles voor 3 EURO NA-INSCHRIJVEN. Zo kan het dus ook. Een loop DOOR lopers georganiseerd VOOR lopers. HULDE.
Bij de start doe ik het rustig aan. De eerste kilometer heeft al een steil stuk omhoog en omlaag. De eerste kilometer gaat in 3.51. Maar dan draaien we de Wiegelraderstraat op. Hier gaat het omhoog en via de Waanderweg gaat het helemaal tot boven. Daar heb je dan pas 3 km erop zitten. Kilometer 2 ging in 4.09 en 3 in 4.20. Ondanks dat ik niet voluit ga, krijg ik nu toch al hevige steken in mijn zij. Ik probeer de pijn te verbijten. Dit lukt in het begin aardig, omdat de benen op zich wel goed aanvoelen. Via Douvergenhout gaat het naar Raath. Km 4 gaat in 4.01 en 5 in  3.55 (bergaf). Na 5 km heb ik dan 20.15. Maar de steken in de zij worden heviger. Ik moet temporiseren en kan negens aanpikken. Ik zoek mijn eigen tempo. Via een grote omgang over een winderig plateau (wind tegen) komen we in Qaubeek en terug in Bingelrade. Km 6 gaat dan in 4.11 en 7 in 4.03. Na 7.5 km halt de eerste vrouw me in. Ik kan niet aanhaken. Op het laatste deel vals plat omhoog, kan ik wel weer wat ritme vinden. Km 8 gaat in 4.23 en 9 in 4.27 (veel bergop in km 8 en 9). Ik ben nu echt wel op. Ik moet nog 1000 meter. Ik snak eerst naar het bordje van 500 meter (te gaan). Hier ruik ik de finish al. Alleen nog even bergaf en dan door tot aan de finish. Ik wordt nog bijna ingehaald, maar kan dit door een versnelling voorkomen. De laatste km gaat in 4.03 en de eindtijd is 41.23. Ik had gehoopt onder de 42 te komen en dat is gelukt. Ik was wel total-loss en had veel tijd nodig om te rekupereren. Ik was 2 minuten langzamer dan vorig jaar, maar dat deert me niet, toen had ik ook niet zoveel aan mijn hoofd gehad.

21-05-2010 Dwars door Beegden 5 km
De afgelopen 2 weken heb ik 1 keer kunnen trainen. Ik wil vandaag dan ook rustig starten en kijken hoe het gaat. Ronald Dols heeft dezelfde gedachte. Bij het inlopen test ik mezelf enkele keren. Ik blijf na een paar versnellingen nog minutenlang nadruppelen. Het is erg benauwd. We zijn dit weer niet meer gewend. Vanaf de start, lopen Ronald en ik op de 20e plaats. We laten de mensen voor ons zich maar kapot lopen. Gaandeweg de eerste ronde vormt zich er een groep waar we ons prettig bij voelen. Enkele lopers van Caesar lopen hierbij voorop. Daarvoor lopen nog een tiental lopers. Na het aanloopstuk in 1.08 min. te lopen, doe ik 6.01 voor de eerste volle ronde (1565 meter per ronde). Ik kan aardig doorlopen, er loopt nog maar 1 loper van de groep (die uiteengevallen is) voor me. Ronald loopt vlak achter me. Halverwege de 2e ronde komen er flinke steken in de zij. Niet verwonderlijk, gezien de zeer geringe trainingsarbeid van de laatste 2 weken. Ik probeer er doorheen te bijten en ik haal de laatste loper van de groep in. Daarvoor lopen nog steeds ergens een tiental lopers. Ronde 2 gaat in 6.05. In de laatste ronde zijn de steken zeer hevig. Ik kan niet versnellen, al wil ik dit wel. Het tempo is nog wel aardig te noemen. De laatste honderden meters zijn heel zwaar als ik begin te 'piepen'. Met 6.09 voor de laatste ronde finish ik als 10e in 19.22,7 met Ronald daar vlak achter. Ik heb even tijd nodig om bij te komen. Gezien de omstandigheden zal ik niet klagen over de tijd. Ook zat er maar 9 seconden tussen de snelste en langzaamste ronde en dat is prima te noemen. Ik heb hier trouwens zelden echt hard gelopen, ook als de vorm wel goed was. Dit parcours is een glooiende 'acht' en het was erg benauwd weer.
 
 
 

30-04-2010  Queensrun Beek 5 km
Vandaag staat er een nieuwe loop op het programma. Naast de Koninginnedag-festiviteiten, zijn er ook hardloopwedstrijden. Bij de kinderen groep 3-4, heeft Veerle heel verdienstelijk in het middenveld gelopen. En dat terwijl ze (met de vingers in de oren vanwege het startschot) 4 meter achter de rest staat. Maar ze heeft het goed voltooid. Mijn eerste inschatting is, dat het een 'dieseltje'  is. Geen sprintstart, maar wel lang een gelijkmatig tempo kunnen onderhouden.
Goed, om 3 uur mag ik aan de start. Ik laat de jeugd voor me weggaan. Ik heb bij de warming-up het hele rondje gedaan en dat is niet mals. Er waait een stevige wind en het pacours is ook glooiend. De vele bochten vind ik juist fijn, omdat ik graag na zo'n bocht even aanzet. Ik loop al snel rond de 15e positie, waarbij ik uiteindelijk 11e zal worden. Ik ga niet echt voluit van start, maar probeer een groepje voor me met Caesar-lopers en Sjaak Vleeshouwers in het vizier te houden. Ik kom tegen het einde van ronde 1 alleen te lopen, maar dat deert me niet. Ik kom door na 9.01. Ik reken snel en weet dat een tijd onder de 19 minuten er zeker in zit. Ik besluit om dan ook alles te geven en morgen niet te starten in Beesel (of toch?). In ronde 2 krijg ik het wel moeilijk. Het groepje voor me loopt maar 30 meter voor me, maar ik kan er niet naar toe. Bij het lange stuk tegen de wind in, kan ik wel krachtig doorlopen. Dit is een parcours voor harde werkers, voor doorbijters. Bij de laatste 500 meter komt er  nog een loper voorbij, waar ik nog even een wagonnetje aan kan haken. Met de finish in aantocht, probeer ik nog sterk te lopen (geen sprint!) en finish ik in 18.32,8 (9.31 voor ronde 2).
Ik ben diep gegaan, maar herstel snel. Ik ben ook zeer tevreden met de progressie de afgelopen weken. Harder en meer trainen zal me nog verder brengen. Ik ben er nu ook weer van overtuigd dat ik in de maand mei rond de 18 minuten moet kunnen gaan lopen.
Deze wedstrijd is een echte aanwinst op de kalender. Wat mij betreft een blijvertje.
 
 

24-04-2010  Horster Night Run 5 km Horst
Daar sta je dan, eenzaam als zuiderling. Kijkende naar de voorinschrijvingslijst (wat goed dat die ophangt), zie ik geen lopers uit Zuid-Limburg. Mij maakt dat niets uit. Overigens dachten ze bij het inschrijfbureau aan mijn accent te horen dat ik uit Belgie kwam?!
Na een dagje werken in de tuin, was het relaxed om de rit naar Horst te maken. Na 50 minuten (waarvan bijna 45 minuten op de cruise-control) was ik in Horst. Een parkeerplekje gevonden, het startnummer en chip gehaald en vervolgens richting start/finish. Alles was heel goed afgezet. Ik besluit om nauwelijks warm te lopen. De reden is beschamend!!! Ik had mijn normale geitewollen sokken nog aan! Tja, dan maar hopen dat er iemand een verkoop-kraam heeft. Helaas....dat wordt strak aanstrekken en net doen alsof je loopsokken aan hebt. Bij de start heeft de speaker me al geschoten, ook Wil (uit Wermond) heeft me al gezien. Toch nog een zuiderling! De start ging goed. Ondanks de stramme spieren kon ik lekker lopen. Overigens liep ik voor het eerst met mijn nieuwe 5 km-schoenen(New Balance 905 NBx lightweight). Jeetje, wat loopt die schoen lekker zeg. Met dank aan Ron (for run). Goed, ik loop dus lekker en kan enkele snelle jongens goed volgen. Er zijn 2 ronden van 2.5 km precies. Tegen het eind van de eerste ronde wordt het wat zwaarder, maar ik loop 9.22 voor deze eerste ronde. Mijn doel van 19.00 zit er nog in. Ik verlies geen plaats meer, maar na 3.5 km wordt het toch zwaarder. De stramme spieren worden nog strammer en er zijn wat steken in de zij. Voor de laatste 500 meter heb ik nog een aardige versnelling er uit kunnen persen (zonder te sprinten). Ik finish (Frans heef me goed zien binnenkomen) in 19.04. Helaas, net boven de 19 minuten. De tweede ronde ging in 9.42. Toch ben ik tevreden. Ik herstel snel en voel me sterk. Volgende week zit er een tijd van onder de 19 minuten in. Of dit bij de Queensrun of de avondloop in Beesel gebeurt, weet ik nog niet.
Alle lof voor de organisatie. Oke, het is onderdeel van de Powerman op zondag, maar toch. Bij thuiskomst zag ik al de uitslag op internet. Ik was 14e van alle mannen, prima.
 

14-04-2010  5 km Avondloop Heythuysen MLAC
Ik heb een week niet gerend en verwacht hier vanavond niet veel van. De weersomstandigheden zijn goed. Het is een beetje fris en er waait een licht windje. Het warmlopen gaat vierkant. Ik kom niet vooruit, alles doet pijn. Na een kwartiertje inlopen was het genoeg. Bij de start sta ik 6e rij. Ronald loopt verder naar voren. Ik kies duidelijk voor een rustigere start om in een ritme te komen. Vanaf de start loop ik voor mijn gevoel langzaam. Na een minuut of 3 begin ik ruimte te krijgen en kan het ritme onhoog. Ik nader nu op Ronald en een leuk groepje. Samen zorgen we voor een aardig tempo. Het eerste kortere rondje (1570 meter) gaat in 5.49. Dan kan ik in ronde 2 het ritme goed vasthouden. Helaas kan alleen nog maar 1 loper me volgen. Samen halen we meerdere lopers in die terugvallen. De tweede (volle 1710 meter)) ronde gaat in 6.44. Ik was nu van plan om stevig door te zetten. Helaas ging het licht nu uit. Ik kreeg hevige steken in zowel de rechter- als de linkerzij. Met een hevig piepende keel, probeer ik toch nog een aangenaam ritme vast te houden. Maar het doet pijn. Toch kan ik enigszins doorlopen en met 6.49,5 voor de laatste ronde, finish ik in 19.22,7. Ik ben moe, maar toch wel tevreden. Het is geen 18-er, maar gezien de gebrekkige trainingsarbeid mag ik niet klagen. Dit is tot nu toe mijn snelste 5 kilometer van dit jaar. Het kan nu alleen nog maar sneller. We zullen zien.
 

05-04-2010 Rusmanloop 5.6 km
De vorm is beter dan bij de Parelloop, dus heb ik een scherp doel opgesteld (21.30). Goed, enkele jaren terug liep ik 20.25, maar die vorm heb ik nog niet te pakken. Het is lekker fris en in tegenstelling tot de Parelloop (3 boven-kledingstukken!!), loop ik nu alleen in singletje (heerlijk). Ik start redelijk vooraan, zodat ik al snel een redelijk tempo kan oppakken. Bergop gaat het aardig, maar op het steilste stuk begin ik al te parkeren. Ik vertraag het tempo en bovenop kan ik wel versnellen naar 15 km/u. Kilometer 1 gaat in 4.00,8 . Nu wordt het zoeken naar een goed ritme. Enkele lopers halen me in en ik kan niet aanhaken. De heuvel in de eerste kilometer is nog niet verteerd. Dat is nu het verschil tussen vorm en geen vorm. Kilometer 2 gaat in 3.49,1. Van de wind heb ik weinig last. Wel blijven er lopers mij inhalen en kan ik af en toe aanhaken. Daardoor vertraag ik niet te erg en loop ik 3.52,8 voor kilometer 3. Nu gaat het licht omhoog en richting de Hagendoornweg is het flink wind tegen. Ik loop helemaal alleen en dat zorgt ervoor dat het tempo flink zakt. Ik heb ook hele zware benen. In de afdaling kan ik wel wat sneller gaan, maar met 4.18,1 is deze 4e kilometer heel slecht. Daarna is het van bocht tot bocht lopen richting finish. Ik kan nog goed doorlopen en met 6.08,3 voor het laatste deel van 1,6 km, finish ik in 22.09,1. De laatste 200 meter kon ik nog goed versnellen (19,5 km/u max.). Ik had toch enkele minuten nodig om bij te komen. De luchtwegen hadden flink geprotesteerd, maar het waren toch vooral de benen die het het zwaarst hebben gehad. Ik haal niet mijn tijd, maar voel toch enige verbetering. Nu moet ik gewoon blijven doortrainen en dan komt die snellere 5 km er ook wel.
 

28-03-2010 Parelloop 5 km
De afgelopen week heb ik weer maar 1 training kunnen doen. Afgelopen woensdag ben ik maar weer eens door mijn linkervoet gegaan. De rest van de week kon ik slecht lopen. Toch sta ik in Brunssum aan de start, net als 500 andere lopers bij de 5 km. Ik besluit om rustig te starten en dan na 3 km eventueel te versnellen. De eerste kilometer gaat in 3.39. Daarna draaien we tegen de wind in en gaat het valsplat omhoog. Ik krijg het toch al zwaar en loop 3.54 voor de 2e kilometer. Vervolgens krijg ik steken in mijn zij en ontploffen mijn benen. Ik loop nu 4.04 voor kilometer 3 en krijg het nog zwaarder. Ik laat het tempo lopen en met 4.11 voor kilometer 4 ga ik de laatste kilometer in. Ik kan absoluut niet versnellen en besluit om in een gezapig tempo naar de finish te gaan. Het ging ook niet echt harder meer. Met 4.06 voor de laatste kilometer, finish ik in 19.55. Ik ben wel na 1 minuutje herstelt, maar de conditie is matig. De benen ontploffen te snel en dan wordt het een ware martelgang. De stevige wind en het moeilijke parcours zijn geen excuus, ik zal meer moeten gaan doen.

07-02-2010  10,35 km Overmuntheloop Urmond
Het was alweer lang geleden dat ik nog eens een wedstrijd uitliep. Ik heb de afgelopen 2 weken eigenlijk alleen een beetje duurwerk gedaan en geen snelheidswerk. Toch wil ik de langste afstand lopen, ook om sterker te worden. Doel was om met 4.00/km te starten en dit zo lang mogelijk vol te houden. Bij de start sta ik echt achteraan en dwing mezelf om het rustig aan te doen. Na de lussen in het park, kan ik eindelijk een stabiel tempo zoeken. Voor me loopt Ronald Dols en ik nader hem. We zouden die 15/u gem. proberen aan te houden. Na 1 km loop ik 3.51. Als ik bij Ronald kom, schrikt hij. Hij dacht dat ik voor hem liep. We zijn eigenlijk wat te snel gestart, maar deze winst heb je al. De tweede kilometer loopt stroever, mede door de lichte tegenwind en het vals-plat omhoog. We klokken na 4.10 en dit is te langzaam. Ik geef aan dat ik sneller ga, en ik schroef heel langzaam het tempo op. Er is in de groep nog 1 loper die probeert te volgen. Kilometer 3 gaat in 4.06 en bij de eerste doorkomst (van de 3 ronden) loop ik 13.55. Ik voel me goed en zet door. Met 3.58 en 3.51 voor de volgende 2 kilometers, kom ik na 5 km door in 19.56. Ik zit op schema en nu wordt het zaak het verval zo weinig mogelijk te laten zijn. Kilometer 6 gaat nog in 4.02, maar dan moet ik de pas toch korter laten worden. Het tempo zakt, omdat ik merk dat ik dit niet vol kan houden. Ik zoek nu een ritme op een ander niveau en de volgende kilometers loop ik redelijk stabiel op dit langzamere niveau. De tweede grote ronde gaat in 14.01. Voor de 7e km loop ik 4.13 en de 8e gaat ook in 4.13. Ik heb eigenlijk alleen maar lopers ingehaald en niemand haalt mij in. Maar veel steun onderweg was er niet. De kilometers 9 en 10 gaan in 4.14 en 4.11.  De 10-km tijd is dan 40.48 en daar ben ik niet ontevreden over. Met nog 1.21 voor het slotstukje loop ik 42.09 voor de hele loop. Ik ben diep gegaan, maar herstel snel. Vooral de luchtwegen hadden een paar problemen, maar gezien de trainingsachterstand, mag ik zeer tevreden zijn over het huidige niveau. Nu goed doortrainen, weer beginnen met snelheidswerk, dan gaan de tijden vooruit.
 

start to run, maar leer eerst lopen