Make your own free website on Tripod.com
LOPEN MET Rudy (SPEEDY)

wedstrijdverslagen 2009

Home
running links
wedstrijdverslagen 2015

Hier staan al mijn persoonlijke indrukken van mijn gelopen wedstrijden in 2009.

.

31-12-2009 Sylvesterloop Elsloo 5 km
Vol goede moed sta ik aan de start. Het is erg druk.
Helaas eindig ik na 2 km "in de put". Het begin was wel in orde. Ik ging hard van start en liep 2.44 voor de eerste 800 meter (3.30/km). Daarna was het even zoeken naar een goede groep. Na 1 ronde (vanaf de start) loop ik 5.02. Als ik zo door ga, dan loop ik rond de 18 minuten. Het voelt ook goed aan en als er een groep van achteruit komt, kan ik goed meegaan. Maar in de bocht als je richting finishgedeelte gaat, loop ik te dicht bij de kant. Ik stap met mijn rechtervoet in een put. Aangezien ik dit niet gezien had, klapt de rechtervoet naar buiten om de klap op te vangen. Ik neem nog een 8-tal struikelende passen, om dan net niet te vallen. Maar de voet doet pijn. Ik zoek dribbelend de kant op en de pijn wordt heviger. Ik zoek snel mijn gezin op, om vervolgens richting auto te gaan. Ik kan nu niet meer lopen. Thuis wordt er flink gekoeld onder de douchekraan. De rechtervoet is aan de rechterkant al dik geworden.
Het verdict: een zware verstuiking van de rechtervoet.
gevolg: ik kan niet steunen/druk uitoefenen op de rechtervoet en een schoen past me al helemaal niet. Vandaag (de day after) kan ik nog steeds niet lopen op deze voet. Het zal hopelijk met een weekje weer beter gaan en dan beginnen we maar weer eens opnieuw.
Jammer, ik was op weg om een mooie tijd te lopen.
o ja........de beste wensen voor 2010.

06-12-2009  Kapellerbosloop 5.4 km
Na enkele maanden van nauwelijks hardlopen, sta ik ontspannen aan de start bij deze mooie wedstrijd. Helaas heb ik geen vorm en ga ik als toerist. Ik wil rond de 25.30 lopen. Dit met een aanloopstukje van 01:30 en dan 08:00 per ronde. Ik start heel rustig, maar ik kan prima mee. Ik doe inderdaad 1.30 over het aanloopstukje. In het bos loopt het wel aardig en de eerste keer omhoog bij het Kapelletje gaat prima. De eerste ronde gaat in 07:52. In de tweede ronde kan ik het tempo vasthouden, al krijg ik steken in mijn zij. De tweede ronde gaat in 7.56. In de laatste ronde krijgen ook de luchtwegen het heel zwaar. Ik kijk op tegen de laatste beklimming en eenmaal boven, is het gewoonweg overleven. Ik zie Bert Hanckmann nog in de verte opduiken, maar ik ben al blij dit tempo aan te kunnen. Met 07:57  en 25:16 als eindtijd haal ik de finish. Ik ben kortademig en heb even een tien minuten nodig om te herstellen. Hopelijk brengt dit weer wat motivatie met zich mee. Ik ben tevreden, heb stabiel gelopen en als hoofdzaak kan ik zeggen dat ik geen last van de blessure heb gehad. Sterker nog....ik heb er zelfs de hele tijd niet aan gedacht!

04-10-2009 Mondriaanrun 11 km  : 44.39 min.
Vandaag stond de eerste 'lange' wedstrijd van mij op het programma. Dit alles in het teken van de HM in Ell in eind november. Voorinschrijven was vereist om in de uitslagenlijst te komen. De wedstrijd zou met 20 minuten vertraging beginnen. Logisch als je maar 1 inschrijftafel hebt voor honderden lopers.
Het parcours lag er in de bossen nat en modderig bij, vanwege een regenbui in de ochtend. Ik besloot na een inlooprondje om de trainingsschoen te gebruiken. Deze is weliswaar zwaarder en afgesleten (moet vervangen worden), maar zit stevig om mijn voet. Ik heb dan ook alleen tijdens de eerste ronde bij het heuveltje even last gehad van de voet. Verder deed deze het prima.
Bij de start sta ik redelijk vooraan. Kijkende naar de lopers, zal ik rond de 20e plaats finishen. Ik ga ontspannen de eerste ronde van 2,75 km in. De wedstrijd daarvoor liep men 5.5 km. Aangezien wij niet 2 maar 4 precies dezelfde ronden liepen, liepen wij dus 11 km. Ik merk wel gaandeweg de ronde dat ik dit tempo niet de hele wedstrijd vol kan houden. Ik laat een groep dan ook gaan en zoek mijn eigen weg. Her en der steekt men af over het gras. Ik weiger dit te doen en volg het parcours. Leuk is het dan om te zien dat achter mij de lopers ook de weg volgen en niet afsteken. Dat voelt in ieder geval goed. Na 1 ronde loop ik 10.33 (15.6 km/u). Dit is heel snel voor dit zware parcours. Ik besluit om iets rustiger te doen. De eerste dame haalt me in deze ronde bij en in. Ik laat haar gaan. Tegen het einde van de ronde krijg ik hevige steken in mijn (rechter)zij. Dit is heel moeilijk om op te vangen. Ik kom halverwege door in 21.44. Dat is dan 11.10 (14.7 km/u) voor de ronde. Maar ik heb veel last mijn mijn longen en luchtwegen. Ben ik dan nu al te diep gegaan?! Ik laat het tempo verder zakken en wordt door enkele lopers ingehaald. Bovenaan het heuveltje probeer ik wat ritme te vinden en pas na de afdaling uit het bos, voel ik me weer wat beter. Ik kom na 3 ronden door in 33.22 (11.39 voor de ronde ; 14.1 km/u). Dit gemiddelde voor deze ronde geeft al aan dat ik een stuk rustiger gelopen heb. Maar het lijkt zich te lonen. Ik voel me weer wat sterker in de benen. De steken zijn er nog, maar zijn op te vangen. Gaandeweg de laatste ronde 'voel' en zie ik enkele lopers naderen. Ik kan wat versnellen. Bij de laatste 500 meter, slingerend over het Mondriaanterrein, merk ik dat deze (jonge) lopers een eindsprint gaan inzetten. Ik ben ze voor en zet na elke bocht aan. Hierdoor heb ik tegen het einde van de wedstrijd nog een hoog tempo (18.5 km/u finishtempo) en eindig ik net voor deze jonge honden. De laatste ronde ging in 11.17 (14.6 km/u) met 44.39 als eindtijd. Ik heb even nodig om bij te komen, want de longen en luchtwegen protesteerden toch hevig tegen het einde. Maar ik ben tevreden. Ik heb weliswaar flink afgezien, maar mijn gemiddelde van 4.04/km op dit zware parcours geeft aan dat ik op schema lig om bij de HM in Ell een p.r. te lopen (hiervoor is 4.06/km vereist).
De tas met vele leuke spulletjes maakt de chaos bij de inschrijftafel weer een beetje goed. Maar volgend jaar moet dit toch anders kunnen, niet?

20-09-2009  Dwars door het Leudal 8.5 km
Het was erg rustig bij de start. Dat is niet verwonderlijk als je 8,50 als na-inschrijver moet betalen!. Het argument was: "wij willen meer mensen stimuleren om zich voor-in te schrijven, zodat we geen grote verrassingen krijgen." Het resultaat is het tegenovergestelde. Niemand komt meer voor zo'n belachelijke inschrijfprijs. Bij de bufferrun liep ik meer (10km) en betaalde je 2 euro voor en 3 euro na-inschrijfgeld. En kreeg je een flesje drinken, een appel, fruit dus en veel mensen onderweg en om de kilometer een bordje. Zo kan het dus ook. Er stonden dus in totaal 60 mensen aan de start.
Vooraf zijn de tekenen al niet gunstig. Ik heb maandag en woensdag in totaal 60 km gefietst vanwege de kampdagen en woensdag werd ik zwaar verkouden. Gisteren heb ik een beetje gejogged en dat voelde ik nog in de benen. Vlak voor vertrek kreeg ik ook een kleine migraine-aanval, die snel wegtrok. Toch is dit nadelig voor de wedstrijd.
Bij de start sta ik vooraan om vooral snel de ruimte te krijgen. Na een honderd meter kan ik nog net een stap naar rechts zetten, anders was ik vol omver gereden door een fietser (nee...het was geen wielrenner). Bij het 1 km-bordje had ik 3.53. Ik besloot nu al te versnellen, omdat het me te langzaam ging. Slechts enkele lopers konden volgen. Ook nu kwamen we fietsers tegen (Speckerweg) en was het goed opletten. Hier is door de organisatie niets van medegedeeld en men heeft er ook niets aan gedaan. Na 2 km, met nu 3.45, staat er nog een bordje. Daarna niet meer (wel nog bij 5 km). Op mijn horloge kan ik weer niet vertrouwen. Bij de baantrainingen zit er nauwelijks afwijking in, maar hier rond de 50 meter per km. Mijn km tijden gaan goed en ik klok 18.43 na 5 km. Helaas staat het bordje zo'n 50 seconden verder, dus loop ik 19.30 voor 5 km. Ik ben over de helft en het lekkere ritme begint te stokken. Ik voel de loop van gisteren al. Mijn gemiddelde hartslag was 186 en dus ging ik best wel tegen de limiet (194 max.). Na 6,5 km gebeurt me iets vreemds. Ik blijf met mijn rechterschoen in de lus van de linkerschoen hangen en ga bijna op mijn gezicht. Met een rare beweging kan ik die valpartij voorkomen. Hierbij blesseer ik de binnenkant van mijn rechterenkel. Ik kan niet meer goed lopen en probeer de pijn te verbijten. Na enkele honderden meters kan ik weer goed doorgaan, maar dan gebeurt het nog een keer. Weer voel ik de pijnscheut in mijn enkel. Ik stop en probeer de strik nu goed te maken. Maar de signalen vanuit de hersens komen niet aan bij mijn vingers en ik verlies minstens 20 seconden. Vele lopers halen mij in (Robert, jij ook, had je me gezien?) en ik kom daarna niet meer op gang. Met pijn kom ik over de finish in 34.01 en dat is 40 seconden langzamer dan vorig jaar. Zonder het malheur na 6.5 km, was ik zeker een minuut sneller geweest. Niet alleen het stoppen, maar ook de pijnlijke enkel zorgen voor veel vertraging. Bij de finish kregen we reclamemateriaal en een bidon......leuk!
Gelukkig was ik 4e en hoefde ik niet op de prijsuitreiking te wachten. Hopelijk wordt de enkel niet dik en komt er geen reactie. We zullen zien.
Ten aanzien van deze wedstrijd kan ik zeggen dat de organisatie een diepe onvoldoende krijgt. Nauwelijks signaleurs, geen goede afzettingen, geen kilometerbordjes op elke km, VEELS TE HOGE INSCHRIJFKOSTEN. Mijn opmerking aan de inschrijftafel is bewaarheid geworden. Bij de nacht van Maarland hebben ze de voorinschrijving zelfs geschrapt, omdat het zich niet loont. Lopers beslissen nu eenmaal vaak op hat laatste moment of ze gaan. En als ze dan lezen dat ze 8,50 moeten betalen voor een half uurtje lopen, tja dan kom je niet. Ik heb er dus spijt van dat ik hiervoor mijn (en van mijn gezin) tijd en energie heb verbruikt. Een schot in de eigen voet, van een groep mensen waarvan ik dit niet verwacht had. Hoe komt dit toch?
 
 

13-09-2009 5km Mergellandmarathon 18.16
Ik heb de laatste maand veel gedaan en mede daarom de training van afgelopen vrijdag overgeslagen. Dit betaalt zich goed uit. Ik voel me goed voor de start en kan niet wachten om te vertrekken. Het inlopen met Ronald Dols ging al goed. Bij de start staan er zo'n 400 deelnemers en ik moet veel mensen langsgaan om dan op de 3e-4e rij te staan voor de start. Vanaf de start kan ik heel goed in de ruimte lopen en ga ik met een hele snelle goep mee. Hierbij zitten ook de eerste 3 dames die flink gas geven. maar ik weet wel niet wie de 5 km doet en wie de 10 km. Na 1 km loop ik 3.17,5. Dit gaat echt hard en het is weer eens een ouderwetse opening. Ik voel me nog prima, maar moet ietsje temporiseren, omdat het soms wat omhoog loopt. Maar ik kan de snelste 3 dames vlak voor me in het vizier houden. De 2e kilometer gaat in 3.40,8 en dat is prima. Dat betekent 6.58 na 2 km, en dat op zo'n parcours. Alhoewel het draaien en keren mij beter ligt dan lange rechte stukken. Tijdens de 3e kilometer kan ik goed doortrekken. Omdat deze aan het eind ietsje omlaag gaat kom ik tot 3.39.0 voor de 3e km. Dan komt kilometer 4. Deze gaat tergend langzaam omhoog richting Ulestraten. Het tempo zakt dan snel en de steken in de zij komen op. Maar een Belgische loper haalt me in en ik probeer aan te klampen. Als we naar rechts draaien, gaat het eventjes omlaag en dan zo'n 300 meter steil omhoog. Ik kan een goede, korte pas lopen en ik kom "fris" boven. Vorig jaar was ik hier kapot gegaan, maar nu niet. Ik klok bij 4 km (bovenaan om de bocht) 3.50,9 voor de kilometer. Hier mag ik tevreden mee zijn. Maar dan komt de laatste kilometer. Bovenaan was het tempo tot 13km/u gezakt en het duurt enkele honderden meters eer je weer op minimaal 15 km/u zit. Vanaf de rotonde kan ik het tempo nog verder opvoeren. De 3e dame zat eerst nog 10 seconden voor me, maar ik haal haar nu snel in. Ik geef goed gas en begin aan een hele snelle laatste 250 meter. Daardoor loop ik toch nog 3.48 voor de 5e kilometer (de tweede helft hiervan ging in ongeveer 1.40). Mijn eindtijd is 18.16 (netto zal het iets sneller zijn) en dit is prima. Doel was 18.15-18.30 en dit is gelukt. Op een zwaarder parcours was ik sneller dan in Oost-Maarland. Ook kreeg ik nu pas veel later steken in mijn zij, die ook minder heftig waren. De conditie gaat goed vooruit. Een ander positief punt is mijn startkilometer. Deze was echt weer ouderwets en ik wil dit tempo graag langer gaan volhouden. Het parcours is wel op mijn lijf geschreven. Her en der staken lopers bij grasvelden af, terwijl ik over de weg er even lang over deed. Maar op het gras loop je het risico om te zwikken en daar zakt het tempo. Dus daar win je niets mee. Voor de organisatie is het misschien wenselijk daar linten te hangen, omdat de afstand toch officieel is opgemeten. Goed, ik liep de 5 km en ik was ook heel snel hersteld. Ik kon ook weer eens wat uitlopen na een wedstrijd, ook een goed teken. Volgend jaar wil ik hier bij de hele marathon starten, dus dan mogen de maandtotalen wel opgevoerd worden.
 

05-09-2009 Nacht van Maarland 5 km 18.24,7
Ik ben zeer benieuwd hoe ik er na een goede augustus-maand voorsta. Ik ben een beetje nerveus en dat is een goed teken. Is de vorm slecht, dan heb ik ook geen zenuwen. Vanaf de start zijn deze zenuwen wel meteen weg. De warming-up gaat samen met Jo Schoonbroodt. Bij de start gaan er 4 jongens vandoor en daarachter vormt zich een grote groep (10 lopers) met o.a. Jo, Wil Pepels, E. Ruijters, Ralf Buntinx en meer. Dit is een goede groep. Hier moet ik bij proberen te blijven. De eerste 60 meter gaan in 11.7 seconden (18.4km/u) en we gaan de ronde in. Ik loop zoveel mogelijk aan de binnenkant, om geen extra meters te maken. Ik kan makkelijk volgen en zelfs na de bochten blijft de groep bij elkaar. De eerste ronde van 1.235 km gaat in 4.18 (17.1km/u). Nu begint de groep wat uit elkaar te rekken. Ik zit achteraan. Ik loop mijn eigen tempo en moet de groep heel stilletjes laten gaan. Ook Ralf, die terugkomt van een vervelende achillespeesblessure, moet lossen. Hij moedigt me nog even aan om met Jo mee te gaan, die op me wacht. Vanaf nu zal ik aan het elastiek bij Jo zitten. Soms kost me dat wat meer moeite en soms wat minder. Ronde 2 gaat in 4.33 (16.2 km/u) en ik kom dan door in 9.03. Een tijd van 18.15-18.30 (doelstelling vooraf) zit er in, ook al is er flink verval.
Ik krijg het nu zwaarder. Jo wacht echt op me en spoort me constant aan. Dit helpt me zeker vooruit, maar het gaat nu flink pijn doen. Ik krijg hevige steken in mijn rechterzij, die tot aan de finish blijven. Ik kan nog een redelijk tempo houden, omdat mijn benen nog goed voelen. Maar het bovenlichaam stribbelt dus flink tegen. De 3e ronde gaat in 4.42 (15.8km/u) en dit is te langzaam. Ik begin te kreunen en te steunen, maar met de hulp van Jo kan ik me vooruit slepen. Het tempo is wel zo gezakt, dat ik de steken wat heb kunnen opvangen. Op het achterstuk geef ik Jo het teken dat het wel harder kan. Jo gaat meteen flink vooruit, maar na 300 meter loop ik weer tegen de muur. Dit was te fors in éénkeer. Het is nu uitkijken naar de laatste bochten. Op het laatste stuk gaat de cadans omhoog (die van Jo dan en ik probeer te volgen) en we halen nog één loper in. Ik kan dit tempo volhouden, maar een echte eindsprint zit er niet in. Die loper die we net ingehaald hebben, doet dit wel. Maar Jo laat zich niet meer inhalen en finisht net voor  mij. Ik weet niet meer of ik mijn ogen open of dicht had bij de finish, zo kapot zat ik. Maar met 4.39 (15.9 km/u) voor de laatste ronde finish ik in 18.24,7 en dit is prima. Ik moet wel even bijkomen, maar na 5 minuten ben ik al weer in staat om auto te rijden. Ik heb mijn doelstelling gehaald, vooral ook door de steun van Jogger Jo. Bedankt Jo.
Ik ben diep gegaan, maar snel hersteld. Dat betekent dat de conditie op zich wel groeiende is (kijk maar naar de eerste ronde), maar dat er nog veel moet gebeuren wil ik weer in de 17 minuten lopen. Maar ik heb geleerd 1 doelstelling tegelijk te hebben. Volgende week in Meerssen (een heel ander parcours) hoop ik deze tijd te evenaren of zelfs iets te verbeteren.
 
 

rur-wurm2009_1kilometer1.jpg
nog fris in de eerste kilometer

15-08-2009 Rur-Wurm-Lauf Unterbruch 14.06 km (1/3M)
Ik had er wel weer eens zin in. Het is immers 2 maanden geleden dat ik nog eens een wedstrijd liep. In juli heb ik door de verhuizing niet veel gelopen, maar in augustus gaat het weer een stuk beter. Ik ben benieuwd wat dit voor een lange wedstrijd als deze betekent. Ik liep als team met Jogger Jo Schoonbroodt en Robert Willems. De aantrekkelijke hoofdprijs bracht Jo direct uit de Ardennen naar het Duitse Rur-Worm-gebied.
Bij de start begint een man (een bekende fotograaf) een triest verhaal te vertellen over een meisje dat kanker heeft en wiens familie nu ook in de financiële problemen zit. Vorige week bij de Monschau-M. is er door hem 1000 euro opgehaald bij de lopers en deze worden nu symbolisch overhandigd. Een nobel streven......maar mij net even iets te heavy vlak voor de start. Je kunt je voorstellen hoe iedereen zich nu voelde.
Goed, we starten. Het is 28 graden. Het voelt ook heel warm aan en het parcours is vlak en vooral door open velden. Daar staat die vuurbol recht op je hoofd. Ik besloot om relatief rustig te starten en stabiel 4min/km te lopen. De eerste 2 kilometers lukt me dit ook heel goed (3.57-4.05). Daarna begin ik al wat roestiger te lopen. Kilometer 3 gaat in 4.11 en we komen nu langzaam langs de Worm te lopen. Dit kleine riviertje is pittoresk, maar het is niet mogelijk om daar veel oog voor te hebben. We lopen op een pad langs dit beekje dat je vergelijken kunt met de binnenstand van Maastricht (kinderkopjes)..............alleen............hier lagen de stenen niet mooi tegen elkaar. Alles lag hotseknotse scheef en het was slingeren en zoeken naar een stukje vlakke weg. Dat was er dus niet. Het tempo zakt daardoor nog meer (4.15-4.15 voor km 4+5) en ik krijg problemen om mijn benen nog goed op te tillen. Het is me te warm. Ik moet nog 9 kilometer. Maar ja...........de 'teamwertung' zit in mijn hoofd en ik wil mijn 2 loopmaten niet in de steek laten. Ik laat het tempo nog wat meer zakken. We komen bij de eerste drankpost en het (lauwe) water wordt dankbaar in ontvangst genomen. Kilometer 6 gaat in 4.26 en wat mij opvalt, is dat ik niet echt ingehaald wordt. Ik loop met enkele andere lopers, maar ook zij hebben last van het warme weer en komen niet vooruit. We komen nu op het punt waar we de waterscheiding Worm-Rur passeren. Normaal gesproken is een waterscheiding goed te zien door een grote berg. Zo vind je op de St. Gotthardpas een waterscheiding, waarbij er water naar de ene kant gaat en via de Rijn in de Noordzee komt. En enkele centimeters verder gaat het water via de Rhône naar de Middellandse Zee. En weer enkele centimeters verder het water via de Ticino naar de Po en de Adriatische Zee. En dat allemaal op een vierkante meter!
Hier was dit alles niet te zien, vanwege het microreliëf. Toch komen we nu in het stroomgebied van de Rur. We gaan over 2 bruggetjes (geen hoogtevrees) en eindelijk kan ik nu wat in de schaduw gaan lopen. Helaas willen de benen nog minder. Kilometer 7 gaat in 4.26 en 8 in 4.32. Ik wil het liefst naar rechts springen en de verkoeling van de rivier opzoeken. Maar gelukkig besef ik net op tijd dat de stroming de andere kant op gaat en ik dan in Roermond i.p.v. Unterbruch aankom. Ik kom psychologisch in zwaar weer terecht, omdat ik net op de helft ben en eigenlijk totaal kapot ben. In mijn hoofd hoor ik constant de "Malaguena" van de Madison Scouts uit 1996 (http://www.youtube.com/watch?v=F7tW-KPplMs&feature=related ). Dit helpt wel. De lopers in mijn buurt zijn ook kapot, dus het gemeenschappelijk lijden maakt het draaglijker. Als kilometer 9 in 4.40 gaat, moet ik de groep laten gaan. In een bocht kijk ik achter me en zie een truitje van STB op me af komen (ik zie het hele truitje, maar er gaat geen belletje rinkelen). Als ik achter de blitse bril kijk, herken ik Herman Gerards. Ik besluit te 'wachten' op Herm. Ik vraag aan Herm om me even mee te slepen. Dat lukt voor 1 kilometer. Kilometer 10 gaat in 4.42. Maar het sleeptouw wordt langer en langer en knapt op een gegeven moment. Ik kom echt niet meer vooruit. Ik denk aan de hoofdprijs voor het team en ga door. Kilometer 11 gaat in 4.55!! Als we de laatste drankpost naderen, neem ik veel vocht tot me (zowel intern als extern). Blijkbaar geeft me dit wat energie. Ook zie ik het dorp en "ruik" ik de finish. Hierdoor drijf ik het tempo weer wat op en het gat tot de groep 'Herman' (dat 50 meter was), wordt snel gedicht. Kilometer 12 en 13 gaan in de wereldrecordtijden van 4.35. WAT een versnelling! De laatste kilometer breekt aan en ik breek weer. Een lang stuk, een bocht, een lang stuk, een bocht, een lang stuk, een bocht........niet echt mijn ding. Ik word nog door 3 lopers ingehaald en ik ga me echt niet over de kop lopen. Dit was toch al niet meer mogelijk. Bij het laatste gedeelte staat Jo me nog even aan te moedigen en met een laatste duw kom ik bij de finish. De laatste 1.06 km gaan in 4.54. Mijn eindtijd is 01:02:28. Ik ben diep gegaan en heb heel veel tijd nodig om te herstellen (maandag ben ik hersteld). Jo (4e in 54.41) en Robert (10e in 57.58) zijn al lang binnen, maar we waren in totaal het snelste team. De tijden van de rest verraden dat het heel zwaar was, voor iedereen.
Het was heel zwaar geweest en ik merk dat ik de laatste maanden weinig heb kunnen doen. Deze "ultra-loop" voor mij, zoals Jo opmerkte, had ik wel nodig om de nodige inspiratie op te doen om verder te trainen en weer sneller te worden.
 
  

rur-wurm2009laatstekm_6.jpg
zeer zwaar tijdens laatste kilometer

maar met de juiste hulp........
rur-wurm2009_4hulp.jpg

rur-wurm2009_5finish.jpg
......is de finish gehaald

site Jogger Jo

site Robert Wilems

site herman Gerards

site Rur-Wurm-lauf

19-06-2009  Bufferrun Bingelrade 10 km
Met nog een beetje spierpijn van de woensdagtraining én na 2 dagen in de tuin werken, ga ik met reserve naar Bingelrade. De laatste keer dat ik hier kwam, kwam mijn lopersknie-blessure weer terug. Even uw aandacht voor het volgende: inschrijfkosten--> 3 euro en drinken en een appel bij de finish. Daarbij een perfecte kilometeraanduiding en goede signaleurs. Er was randanimatie voor de kleintjes en vele gezellige lopers. Kortom, een perfecte organisatie voor een spotprijsje. Mijn complimenten aan de organisatie. Andere organisaties mogen hier een voorbeeld aan nemen.
Goed, de wedstrijd.......Het warmlopen ging niet van harte, maar gaandeweg ging het wel aardig. Bij de start sta ik 6e rij bij o.a. Louis Kooymans. Bij de start doe ik het rustig aan, zeker met het eerste kleine heuveltje. Na 1 kilometer loop ik 3.56. Dan begint langzaamaan een klim tot voorbij de derde kilometer. Ik kan een prima ritme aanhouden en loop geleidelijkaan naar Louis in een groepje voor me. Kilometer 2 en 3 gaan in 4.02 en 4.08. Dan komt er een afdaling die in trapjes gaat. Ik kom tot bij Louis en we wisselen elkaar af, jutten elkaar op. Kilometer 4 gaat in 3.43 en ik ga versnellen. Kilometer 5 gaat in 3.39 en dat is 19.29 na 5 kilometer. De 6e kilometer ga ik voortvarend in, maar al snel kom je op een weggetje met steentjes (ongelijk dus) en een flinke tegenwind die mij terugblaast. Toch loop ik nog 3.54 voor kilometer 6. De volgende kilometers zijn perfect als intervaltraining. Het gaat op en af en dit is heel zwaar. Kilometer 7 gaat in 3.59 en de 8e in 3.59. We krijgen nu nog 1 flink heuveltje. Louis trekt nog even de gashendel open en alleen ik kan volgen. Bergop gaat hij heel hard. Op het moment dat ik overneem (hij lanceerde mij als het ware), moet hij helaas lossen. De 9e kilometer (bergop) gaat in 4.06 en de laatste kilometer wordt heel zwaar. Ik zet ondanks de steken in de zij nog even aan en met 1.50 voor de laatste 500 meter finish ik met 3.51 in 39.18. Ik ben moe, maar zeer voldaan. Ik loop een prima tijd op een heel zwaar parcours. Ik voel me sterker worden en hoop deze lijn door te zetten.

doorkomst na 6 kilometer-licht bergop \ wind tegen
bufferrun5a_2009.jpg

14-06-2009  Maastrichts Mooiste 5.1 km (feitelijk)
Ik was al vroeg op de Markt en het was rustig. De 15 kilometerlopers waren net vertrokken en de kinderen speelden op de luchtkussens. De start zou 10 minuten later plaatsvinden. Zo'n klein halfuurtje voor de start, sta ik al rustig op de 3e rij. De spanning stijgt naarmate het moment van het kanonschot nadert. BOEM!@# ...en weg zijn we. Ik moet even een aantal langzamere mensen inhalen, maar kan dan in het zog van de beste 15 aansluiten. Het gaat hard de brug over en ik moet af en toe flink aanzetten. Ik kan het hoge tempo volhouden en we gaan door Wijck. Kilometer 1 gaat in 3.26. Dat is snel, zeker gezien het glooiende parcoursbegin. De steentjes lopen niet echt lekker, zeker niet omdat het is beginnen te regenen. Als we na een rondje door Wijck de Aw Bruk overgaan, moet ik al een keer even flink bijten. De verzuring begint al te komen. Toch kom ik met 3.35,9 na 2 kilometer door in 7.02,4. Dit doet me deugd, al moet ik de pijn in de benen al verbijten. langs de kant staan vele bekenden die je aanmoedigen. Dit maakt wel dat je makkelijker blijft vechten. na de drankpost kom je bij kilometer 3. Helaas staat het bordje aan de verkeerde kant van de straat (pas na het draaipunt), maar ik kwam door rond 10.45. Dat betekent 3.43 voor de 3e kilometer. Mijn tempo vertraagd nu richting de 15 km per uur. Ook de stenen in de binnenstad liggen er nu glad bij en het is oppassen na elke bocht. Echt aanzetten lukt niet. Het tempo blijft zo en pas op de Vrijthof krijg je weer wat vleugels en kan je versnellen. De weg naar de finish is zwaar, maar de eerste dame nadert me. Ik zet nog even aan en blijf haar ruim voor. Bij de finish heb ik 18.40. Dat is 7.55 voor de laatste 2.1 km. Maar als je het kaartje van het parcours goed bekijkt (en ook nameten is wel handig), dan is het 5 km-punt nog voor de Markt. Hier liep ik 18.20. De totale afstand is dus 5.1 km. Maar desondanks ben ik zeer tevreden. Ik heb de eerste 2 kilometer snel kunnen lopen en dat daarna de benen stevig verzuurden is geen probleem. Ook daar moet je doorheen gaan, wil je grenzen kunnen verleggen. Ik ben weer een beetje dichterbij de 18-minutengrens gekomen.
Pluspunten van deze wedstrijd zijn: Parcours is afgezet, leuke randanimatie, duidelijke omroepinstallatie, startvakken op snelheid, prima locatie, riant uitloopgebied na de finish met fruit, drinken, vlaai en meer.
Aandachtspunten: plaats toezichthouders bij de luchtkussens, die overigens gevaarlijk waren omdat je zo van het kussen op de harde grond kon vallen. Het startvakkensysteem helpt alleen als je ook echt hard de regels toepast. Ik stond 3e rij, maar voor mij stonden vele mensen met een geel, blauw of wit nummer (startvak A had een rood nummer). Ik moest in de eerste 200 meter om deze mensen heen slalommen. Zet de kilometerborden wel op de juiste plaats. Overigens heb ik nr 4 en 5 niet gezien.
Volgens jaar weer, en dan de 15 km (als de vorm het toestaat).

05-06-2009  Pepijnloop 10 km
Ik had mijn doelstellingen al vooraf bijgesteld. De training van woensdagavond hakte er flink in. Daarnaast heb ik gisteren 5 uur door de Ardennen gelopen. Vandaag zijn de spieren stram, stijf en tegen de kramp aan.
Ik begin rustig. Ik moet wel, ik kan de benen echt niet sneller vooruit krijgen. Schrik niet, maar de eerste kilometer ging in 4.09! Daarna probeerde ik wat ritme te vinden. Dit lukt aardig. Ik ging nu ok steeds meer lopers inhalen. Het plezier kwam ook terug, ondanks de stijve spieren (hamstrings/kuiten). De kilometers gingen achtereenvolgens in 3.57-3.55-3.53-3.57. Zo kom ik halverwege door in 19.51. Er komen nu 3 wat moeilijkere kilometers, omdat die in een "gat" vallen. Deze gaan in 4.00-4.01-3.59. Ik zit nu in de laatste ronde en kan nog 1 loper inhalen. Ik stap stevig door en de laatste 2 km kan ik er nog wat extra's uitpersen. Met 3.56 en 3.49  finish ik in 39.37. De 2e helft ging dus in 19.46 en dus sneller. Dit was precies zoals ik het van plan was. De benen hebben een nieuw "p.r. met spierpijn" gelopen. Nu goed herstellen en trainen naar Maastrichts Mooiste (5km).
 

29-05-2009  Dwars door Beegden 5 km
Het is mooi weer en ik voel me prima. Het warmlopen gaat aardig en ik kan bij de start me heel goed inhouden. Ik ben dan ook verrast dat ik na het aanloopstukje van 300 meter 1.06 (16.4 km/u) loop. In de eerste ronde ga ik niet voluit en zoek een prima ritme. Ik vind dit, ondanks de harde tegenwind op de heenweg. De terugweg loopt valsplat omhoog, maar met een kortere pas kun je hier stevig doorgaan. Het stuk aan de achterkant is wellicht het zwaarste. Dit stuk "trekt zo lang". De eerste volle ronde gaat in 5.52 (16.1 km/u). In ronde 2 zakt het tempo bij het tegenwindgedeelte. Daarna kan ik wel wat bijtrekken, maar de ronde gaat in 6.01 (15.7 km/u). In de laatste ronde krijg ik flinke steken in mijn zij en last van de luchtwegen. De benen voelen wel aardig aan, waardoor ik niet verzwak en met een ronde van 6.02 (15.6 km/u) finish in 19.01. Ik zag de klok wegtikken, maar besloot om geen gekke eindsprint te doen om onder de 19 te komen. Ik ben tevreden over mijn wedstrijdindeling. Deze was stabiel, gedisciplineerd, precies zoals van tevoren gepland. Helaas lagen de stabiele rondetijden wel een tiental seconden te hoog. Jammer was ook dat ik in de laatste ronde steken in mijn zij kreeg. Ik had graag nog willen versnellen. Maar op dit zware parcours (diegene die hier al eens gelopen hebben zullen dit bevestigen) met warme lucht en wind, is een 19-minuten-tijd geen slechte tijd. Volgende week is de Pepijnloop en ik twijfel nog of ik de 5 of de 10 km doe. De 5 is erg druk met snelwandelaars, Nordic-walkers en vele langzamere lopers waar je omheen moet slalommen. Je hoort het al, mijn voorkeur gaat deze keer naar de 10 km uit. Wie komt er ook?

03-05-2009  Bechaloop 5 mijl (8.045 km) Beek
Na een week zonder rennen, sta ik met reserves aan de start. Bij het inlopen voel ik wel een beetje de linkerhamstring. Het is een vreemde "trek", maar het voelt niet als blessure aan. Ik start ergens middenin en loop heel rustig in de eerste kilometer. Deze gaat dan ook in 4.03. Daarna ga ik versnellen, omdat ik voor me een groep zie met Inge van Bergen en Ronald Dols. In de tweede kilometer haal ik ze bij en loop ik 3.28. Mijn Polar geeft wel aan dat dit bord 60 meter te vroeg staat en dat kan gezien mijn tussentijd kloppen. Toch ga ik prima door. Ik haal deze groep in en zie een volgende groep met "diesels" voor me. Robert Willems loopt hier ook in. Ik probeer te naderen om Robert (hij loopt de 10 mijl) wat bij te staan. Maar bergop kies ik voor een rustig ritme. Met een korte pas en 13.5 km/u zie ik Robert voor me wat weggaan. Anderen vallen één voor één terug. Eénmaal boven, ga ik meteen versnellen tot boven de 15 km/u. Er is 1 loper die me kan volgen. De wind staat inmiddels vol tegen. De kilometer bergop ging in 4.30 en de 5e ging in 4.08. Ik nader het groepje voor me en als we rechtsaf gaan richting de afdaling, loop ik 8 seconden achter Robert. In de afdaling kan ik flink versnellen en bijna onderaan heb ik Robert bijgehaald. Het bord van 6 km heb ik gemist en na 7 km loop ik 27.19. Dat is 7.14 voor de laatste 2 kilometer. De laatste kilometer  kan ik sterk doorlopen en op de baan gaat Robert voor nog een ronde en zet ik nog wat aan. Kilometer 8 gaat in 4.25. Dat kan echt niet!!! Mijn Polar geeft ook aan dat het 1,12 km was en dan klopt het beter.
De laatste 45 meter gaan nog in 11 seconden en ik finish in 31.56,90.
Dit is 1 minuut langzamer dan vorige keer. De wind boven op het plateau en de hamstring maakten het lastig. Ik heb slechts af en toe de hamstring gevoeld, vooral als ik flink kracht zet. Ik zal deze blijven verzorgen om over 2 weken in Panningen voluit op de 5 km te kunnen gaan. Voor vandaag ben ik wel tevreden.

25-04-2009  avondloop Beesel 5 km
Met lichamelijke ongemakken vertrek ik naar Beesel. Vanmorgen kreeg ik een lichte migraine-aanval, toch genoeg voor een verloren dag en veel rusten met mijn hoofd onder de deken. Daarnaast heb ik nog steeds last van mijn linkerhamstring en durf ik niet voluit te gaan. Nu was dit toch al niet de bedoeling, maar het zal het tempo drukken. Ik loop daarom ook niet met de lichtere wedstrijdschoen, maar met de trainingsschoen die meer demping geeft.
Bij de start zoek ik een relax ritme en loop rond de 20e plek. Maar ik kan geen lange, krachtige pas lopen door de hamstring. Bang voor een blessure, ga ik dus niet hard. Op de Holle Weg begin ik mensen in te halen en schuif ik op. Na het aanloopstukje (375 meter in 1.15), loop ik de eerste ronde in 8.55. Dan probeer ik toch wat sneller te gaan. Ik haal er nog meer in en op de Holle Weg omhoog, nader ik een tweetal met o.a. Nico Ritchie. Ik kan op een 20-tal meters volgen en pas in de laatste 700 meter ga ik sneller. Ik haal beide lopers in en moedig ze aan te volgen. Dat lukt ze redelijk en met een snelle laatste 200 meter blijf ik ze voor en finish in 18.59,5 met een 8e plaats. Ik liep 8.50 voor de tweede ronde van 2315 meter en was dus sneller in de laatste ronde. Ik moet even bijkomen, omdat ik snel gefinished ben. De tijd is niet echt jofel, maar gezien de lichamelijke ongemakken zat er niet meer in. Over 3 weken in Helden ga ik wel weer voluit op een snel parcours (5 km). Donderdag loop ik wel nog even een wedstrijdje tussendoor.

15-04-2009  Avondloop Heythuijsen 5 km
Met het onweer in Zuid-Limburg trekken we naar midden-limburg, waar het droog en warm is. Het lijken ideale omstandigheden om hard te lopen. Ik ben gespannen, voeol me goed en het mag beginnen. Bij de start sta ik vooraan en gaat het meteen hard. Er zijn 6 lopers voor me die echt te hard gaan (o.a. Lex Sinnige die in 16.25 wint). Toch kan ik een stevig tempo aanhouden. De eerste kilometer gaat in ongeveer 3.25 en het gaat prima. Ik kom na ronde 1 (1570 meter) door in 5.31. Dit is sneller dan vorig jaar en ik ga goed door. Na 2 km loop ik 7.00 en dus 3.35 voor deze kilometer. Ik krijg het wat benauwd en flinke steken in de linker en rechterzij. Ik kom halverwegen nog wel door in 8.51, maar dan BOEM!!!. Het is helemaal op. Ik kan de steken in de zij niet opvangen en heb het heel zwaar. Ronde 2 (1710 meter) gaat in 6.32 en dit is echt te langzaam. De derde ronde wordt een martelgang. Ik krijg veel last van de luchtwegen en de steken worden heviger.  Ik worstel me naar de finish en met 6.41 voor de derde ronde loop ik 18.44 en wordt 5e totaal.
Dit lijkt nergens op! Althans, dat is mijn eerste reactie. Maar je moet er altijd iets positiefs uit halen. Ik heb 2,5 km lang op een tempo gelopen dat ik graag wil. Nu wordt het zaak dit langer vol te houden. Het zit niet in mijn aard rustiger te starten. Ik wil me maximaal geven en kijken waar dit toe leidt. Vandaag heb ik (ongeveer) kilometers gelopen van 3.25-3.35-3.45-3.55-3.55. Dit verval is te groot, maar het is een kwestie van blijven werken en trainen en in Beesel over 10 dagen volgt een nieuwe kans.
Bij de 10 km won John Philipsen voor Roger Rousseau en Patrick Heubel en hebben we kunnen zien wat een echt snel tempo is.
 
 
 

13-04-2009  Rusmanloop 5.6 km Oirsbeek
Vandaag liet mijn horloge me in de steek, waardoor ik harder liep dan gepland. Deze loop wil binnen 2 jaar uitgroeien tot een grote loop met Euregio-toppers aan de start. Het inschrijfgeld is alvast daar aan aangepast (8 euro!!!). Ik had als doel om 4.00 gemiddeld te lopen en rond de 22 minuten voor de 5.6 km te lopen (voor de zoveelste keer....het is geen 5.5, maar 5.6 km). Vanaf de start doe ik het rustig aan. We gaan de Boompjesweg omhoog en ik hou Robert vlak voor me in de gaten. Boven kan ik relax aansluiten en halen we al vele lopers in. We lopen nu rond de 40e plaats! De eerste kilometer gaat in 4.09 en dat is echt rustig (ook al is het bergop). Vervolgens loop ik prima door (Robert Willems loopt een 20-tal meters voor me) en kijk ik af en toe op mijn horloge. Hierop staat een snelheid van 14.5-15.3 km/u dus hou ik dit tempo aan. Maar voor mijn gevoel gaat het best wel hard. Dat blijkt wel bij de tweede kilometer, waar ik 3.41 voor loop ( en dat is toch echt 16.3 km/u). Deze snelheid heb ik absoluut niet op mijn horloge gehad, dus daar heb ik weinig aan. Ik kan dit ritme wel volhouden, al heb ik wat stramme hamstrings (door de training van zaterdag?). Kilometer 3 gaat in 3.42 en het gaat zo te snel. Niet dat ik het niet kan volhouden, maar woensdag wil ik pas voluit gaan. Gedurende de 4e kilometer (licht bergop) nader ik op Robert en Cyril. Als we de Hagedoornweg ingaan, zit ik Robert op de hielen. Aangezien ik me nog goed voel en al tevreden ben met het verloop, kies ik eieren voor mijn geld en laat de heren gaan. Ik zoek een prima ritme en loop 3.48 voor de 4e kilometer. Nu wordt het een kwestie van volhouden en tempo onderhouden richting de Markt, waar nog een lus van 500 meter gelopen wordt. Ik zie de mannen voor me elkaar opjutten en hou me aan mijn eigen tempo. Kilometer 5 gaat dan ook rustiger in 3.55 (19.16 na 5 km) en met nog 2.02 voor de laatste 600 meter finish ik in 21.19. Ik ben niet voluit gegaan en herstel heel snel. De praatjes zijn snel terug en toch voel ik me door mijn horloge in de luren gelegd. Doordat de snelheidsweergave niet klopte, heb ik harder gelopen dan de bedoeling was. Dat dit soepel ging (ondanks wat stramme hamstrings) doet er dan niet toe. Hopelijk heb ik niet te veel krachten verspeeld voor woensdag. Al is dat een andere wedstrijd (vlak en snel) en vooral op een ander tijdstip ('s avonds rond 19.00 uur). Vandaag was het me nog wat te vroeg, dat speelt ook mee. Robert loopt voor me ook soepel naar 21 minuten en Cyril heeft met 21.05 ook al een beetje zijn oude vorm te pakken. Hoe meer lopers dit soort tijden lopen, hoe beter het ook voor jezelf is.
 

29-03-2009  Posno Sport 5 km Weert
Het was alweer maanden geleden dat ik een "pure" 5 km heb gelopen. En ik heb gevlogen!
Ik had geen idee waar ik stond, ook al ging het goed bij de interval-trainingen. Vlak voor de start komt er een heerlijk lente-zonnetje tevoorschijn. Het voelt wel goed aan en vanaf de start ga ik hard met de beste 6 mee. Als we het viaduct nemen, neem ik wat gas terug en vind een prima ritme. Er stonden geen kilometerbordjes, dus moest ik uitgaan van mijn horloge. Aan het eind bleek ik 5.08 gemeten te hebben (met dus een langere laatste kilometer qua tijd) en dit valt ruim binnen de marge. Na 1 km liep ik 3.31,2. Ik kan dit tempo volhouden en loop nu al alleen op de 6e plek. Ik zal de hele wedstrijd alleen lopen, des te tevredener ben ik over mijn tijd. Na 2 kilometer loop ik 7.05 en dus 3.34,6 voor de kilometer. Daarbij moet ik ook aangeven, dat deze eerste 2,5 km met WIND TEGEN gelopen werden. Kilometer 3 ging in 3.37,9 en het gaat al wat moeizamer. De benen willen wel, maar het bovenlichaam stribbelt tegen. Toch kan ik op karakter doorgaan, want ik weet dat een snelle tijd mogelijk is. Met 3.38,2 vecht ik me naar de 4e kilometer. Maar het bordje staat een stuk verder, dus weet ik dat ik net boven de 18 zal uitkomen en niet eronder. De laatste kilometer is in het begin zwaar, met het viaduct. Maar op de laatste 500 meter kan ik hard doorgaan en finish met 19 km/u en in 18.13,1. Dat zou 3.51,2 voor de laatste kilometer betekenen, maar door de afwijking (bij mijn horloge) onderweg was deze 1,08 km (volgens horloge). Ik ben zeer tevreden en herstel heel snel. Mijn gemiddelde was 16,5 km/uur (3.39/km)met een maximum van 21,2!!! (bij de Start). Ik heb heerlijk gelopen en het was fijn om weer eens dat "snelle gevoel" te hebben. Een snelle start daarvoor is wel noodzakelijk, anders blijf je achter de feiten aanlopen. Maar bemoedigend is dat ik vrijwel de hele wedstrijd alleen heb gelopen. In een drukker veld moet er al meer inzitten.
Ik sta er dus heel goed voor en ga gewoon flink doortrainen om in Heythuysen onder de 18 te kunnen lopen. Dat is me daar nog nooit gelukt. Dit lijkt me een mooi streven.

08-03-2009 Westzipfellauf 10 km
Aj aj aj.....dat had ik niet moeten doen. Gisteren was ik ziek (migraine) en heb ik veel geslapen. Vanacht heb ik dan weer weinig geslapen en ik voelde me niet echt jofel. Toch ging ik rennen en dat heb ik geweten. Eénmaal thuis, kreeg ik weer een flinke migraine-aanval en hetzelfde euvel dat mijn de rest inmiddels thuis ook heeft. Paracetamol helpt nauwelijks, dan maar onder de dekens.
 
De ziekte maakte deze 10 km tot een hele zware. Goed, het waaide flink en iedereen vond het zwaar, maar ik had eigenlijk niet moeten lopen. De eerste 3 km gingen nog redelijk in 3.50-3.51-3.54. Vanaf dan krijg ik een flinke tegenwind en gigantische steken in mijn rechterzij. Dit gaat niet meer weg tot aan de finish. Daarbij heb ik geen kracht in de benen en dan wordt het zwaar. Met 4.01 en 4.03 kom ik na 5 km door in 19.40. Daarna gaan de kilometers naar 4.11-4.14-4.13-4.16 en 4.01 voor de laatste.
Eindtijd: 40.38 !!!!
Dat iedereen langzaam was doet er niet toe. Ik ben te diep gegaan en moet de rest van de dag daarvoor boeten. Ook de keel doet pijn en het wordt eens tijd voor een bezoekje aan de huisarts. Volgende week ga ik dan ook zeker niet  een wedstrijd doen. Ik moet eerst maar eens gezond worden.
p.s. mijn klokje heeft 10.03 km gemeten

08-02-2009 UpstairsFamilieloop 5.4 km
Voor mij was het de eerste keer dat ik hier liep. De organisatie staat als een huis en ik ga de laatste beklimming verkennen. Deze valt wel mee, behalve als je kapot zit. De rest wordt een verrassing, en wat voor één!
Vanaf de start zoek ik een pittig tempo en kan ik mee met een groep voor positie 4-11. Maar na een 400 meter draaien we een veldweg op en daar begint de modderwedstrijd. Tot aan de afdaling ligt het er glad bij en is er veel modder. Het is zoeken naar een ritme. Ik kan anderhalve kilometer in het hoge tempo mee, maar dan verzuur ik enigszins en moet ik rustigeraan gaan doen. Tijdens de afdaling heb ik een bijzondere tempobeul voor me. Er doemt namelijk een grote roofvogel voor me op die even voor me uit vliegt. Op de beklimming merk ik dat ik al diep ben gegaan en kan ik niet hard doortrekken. Ik kom door na 1 ronde in 10.20 en een snelle tijd zit er niet in. In de tweede ronde moet ik in de eerste kilometer flink temporiseren om weer wat gevoel in de benen te krijgen. Dit lukt wel en ik kan geconcentreerd verder ploeteren. Als je op de veldweg kapot zit, is het heel gevaarlijk. Ik kan in de tweede beklimming nog net de eerste vrouw achter me houden en finish in 21.31. De 2e ronde ging dus in 11.11 en dit is een verval van bijna 1 minuut. Dit geeft maar aan hoe zwaar het was. Dit blijkt ook bij de 10 km, waarbij Roger Smeets na 2 ronden doorkomt in 18 minuten en de rest pas een minuut later. Thuis bereken ik de afstand na , en dit bevestigt dat een ronde 2,7 km is (gaf het horloge ook aan) en er dus 5.4 km werd gelopen. Op zich is dit geen probleem, maar dat zet je tijden toch in het juiste perspectief. Het gemiddelde was dan 15,06 km/uur. Ik mag niet klagen met deze tijd, al heb ik na 1,5 km met verzuring gelopen.

01-02-2009 Overmuntheloop 10.35 km
Ik heb vandaag weer ervaren dat mijn "specialisme" toch bij de 5 km ligt. Ondanks vele trainingskilometers (voor mijn doen dan), ben ik niet in mijn opzet geslaagd om 38.30 na 10 km te lopen. Het was ijskoud, en er waaide een erg harde oostenwind, die het nog flink kouder liet aanvoelen. De lucht werd voor je mond weggeblazen!
Ik start rustig en sluit aan bij een grote groep met enkele dames. De eerste kilometer gaat desondanks in 3.35. De tweede kilometer heeft veel wind tegen en in de groep kan ik goed schuilen. Met 3.53 is dit dan ook een begrijpelijk langzamere kilometer. Ik voel me nog goed en de groep valt uit elkaar. De 3e km gaat in 4.01, mede door het ongeasfalteerde pad. Daarna kan het tempo op de weg weer omhoog en met 3.45 en 3.41 kom ik na 5 km door in 18.55. Er is nauwelijks een spoor van vermoeidheid en ik neem de kop van de groep over. Kilometer 6 en 7 gaan in 3.50 en 4.06 hetgeen me verbaast. We vertragen dus. Na de doorkomst na ronde 2, moet ik het groepje met Belinda Westera laten gaan. Ik krijg last van iets wat ik al lang niet meer gehad heb, nl. mijn onderrug. Het zal de combinatie van de inspanning, de kou en de 'vieze' wind zijn die mijn onderrug parte speelt. Ik moet vertragen en kan nauwelijks nog aanhaken bij passanten. Meer dan 3.59 en 4.04 en 3.57 voor km 8,9 en 10 zitten er niet in. Ik kom na 10 km door in 39.02 en dat is teleurstellend. De tweede 5 km gingen in 20.07, mede door de zwakkere rug. Ik loop naar de finish en kom aan in 40.16.
Ik ben diep gegaan. De luchtwegen hebben flink te lijden gehad en de onderrug zorgde voor veel overlast. Dat dit deels uitstraalde naar de bovenbenen maakte het nog zwaarder. Toch ben ik teleurgesteld. Maar ik merk dus dat de 5 km meer voor mij weggelegd is, want ik kwam redelijk soepel in 18.54 door en daar kon zeker een halve minuut van af. Ik loop dan ook vooral de kortere afstand de komende tijd (behalve bij de Westzipfellauf) richting het lente-seizoen.

25-01-2009 Abdijcross 9,4 km
Met veel motivatie en goede benen sta ik hier aan de start. Door het nachtje met vorst, is het parcours 90% hard. Ook op de baan is het grootste gedeelte (omdat de zon niet echt hoog komt) ook hard. In het lage gedeelte vind je veel stenen, hier en daar is zelfs kiezel gestort. Ook op de beklimming is meer grond weggespoeld en beginnen de stenen te overheersen.
Toch kies ik voor de spikes, vooral voor het grasgedeelte. Op de stenen heb je met gewone schoenen ook last, dus....de spikes.
Vanaf de start ga ik mee in de middenmoot. Het aanloopstukje van 400 meter gaat in 1.32.
Ik kan in een goede groep met een hoog tempo mee. Maar de harde ondergrond loopt niet echt fijn. Het is zoeken naar wat zachtere gedeeltes. De eerste beklimming gaat redelijk en ik ga richting eerste doorkomst. De ronde van 2250 meter gaat in 8.55,7 en dat is heel snel. Ik kan nog even dit hoge tempo volhouden, maar bij de tweede beklimming moet ik gas terug nemen. Ik loop vanaf nu in weliswaar een stabiel tempo, maar ik moet er steeds harder voor werken. Na de finish ben ik dan ook total loss. Na een kwartiertje ging het wel weer. Ronde 2 ging in 9.30,2 en ronde 3 en 4 in 9.33,3 en 9.29,7.
Eindtijd:39.01,5 net niet onder de 39 (volgens de officiële uitslag liep ik 38.58....dan hebben ze toch de stopwatch bij de start te laat ingedrukt. Niet echt "professioneel").
Ik ben 14 seconden sneller dan vorig jaar, maar het parcours was zwaarder. De meeste lopers waren langzamer dan vorig jaar. Ik werd 33e totaal van de 104 finishers en 9e in mijn M35 categorie. De benen waren wel lange tijd goed, dus dat is positief. Volgende week in Urmond 38.30? (na 10 km)
 
 
 
 

18-01-2009 Annendaalloop 5 km
Ik had er eigenlijk best wel veel zin in, maar ik was niet fit. Ik had gisteravond een migraine-aanval en ik werd al om 1 uur wakker, om vervolgens niet meer in slaap te vallen. Bij de warming-up begon ook de linkerachillespees te irriteren. De harde wind maakte het ook niet prettiger.
Vanaf de start ga ik met 1 loper mee, de rest ligt al achter. Er is niet veel competitie dus. Maar na 400 meter verzuurt mijn rechterbeen al, vreemd. Wellicht doordat ik toch vermoeid ben, niet fit door die rare nacht. De eerste kilometer gaat in 3.38, maar dan draaien we tegen de wind in. Ik moet vechten, loop helemaal alleen en heb nu al zware benen. En ik moet nog zo lang. met 3.49 en 3.55 knok ik me tegen de wind. Daarna draaien we terug en heb je wat schuin wind mee. Maar de benen willen niet echt meer en ik loop 3.48 voor kilometer 4. Ik ruik de finish, versnel nog eens flink, maar op de laatste 400 meter zak ik weer in en kan amper de 15 per uur halen. Via 3.42  kom ik nog tot 18.54 en dat is 1 seconde langzamer dan vorig jaar. Ik word 2e. Ik ben blij weer eens onder de 19 te hebben gelopen, maar ik was verre van fit. De achillespees moet ik verzorgen, maar dit lijkt me geen probleem te worden.  

04-01-2009 Danikerbosloop 10.2 km
Met enige reserve ga ik voor het eerst naar deze mooi loop en doe de kwart marathon. In feite was het 10.15 km (ook nameten via diverse sites gaf dit aan), maar dat doet er niet toe. Het parcours, de omgeving was werkelijk schitterend. Maar ik sta met reserves aan de start. Dit soort parcoursen zijn wel een flinke belasting voor mijn knie. En ik heb de afgelopen 2 jaar daardoor flink gesukkeld.
Ik beschouw het dan als een flinke training. Mijn oorspronkelijke doel van 15 km/u laat ik al snel los, gezien de zwaarte van het parcours. Ik wou dus voor 80-85% gaan, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik (achteraf) voor wel 90% ben gegaan.
Ik draai 4.13 en 4.28 voor de eerste 2 kilometers. Die brengen je naar het hoogste punt van het parcours. Daarna wordt het wat vlakker en kun je naar ritme zoeken. Maar dan komen de holle wegen bergaf, en die liggen er bevroren bij. Helaas was de ondergrond voor deze bevroor zeer ongelijk, dus het is uitkijken geblazen bij het dalen. Op het asfalt daarna is dat al geen probleem meer. Kilometer 3,4 en 5 gingen in 3.50-3.48-3.57. Dat is dus 20.16 na 5 km en vlak daarna kom ik na 1 ronde door in 20.29.
Ik ben al aardig snel gegaan en ga nu wat vertragen, om de heuvel op te kunnen komen. Dit gaat desondanks een stuk langzamer dan de eerste keer. Ik verzuur ook flink net voor de top. Kilometer 6 en 7 gaan in 4.13 en 4.43. Daarna is het weer zoeken naar ritme, al heb ik het best wel zwaar. Ik ga niet voluit en via 4.00-4.05-4.10 kom ik in de finishzone. Met nog een extra 36 seconden voor 150 meter, loop ik 42.03 voor deze mooie wedstrijd. De knie heeft het goed gehouden. Mijn gemiddelde van 14.5 km/u is redelijk goed. Ik vond het een mooie start van het loopjaar, hulde aan de organisatie.
 

Keep on running in the free world