Make your own free website on Tripod.com
LOPEN MET Rudy (SPEEDY)

wedstrijdverslagen 2008

Home
running links
wedstrijdverslagen 2015

lees hier mijn wedstrijdverslagen voor 2008

31-12-2008 Sylvesterloop Elsloo 5 km : 19.00
Op oudjaarsavond staat de klassieker in Elsloo op het programma. Het is erg koud en de training van gisteravond hakt er goed in. Ik ben ontzettend stijf en stram. Bij het inlopen met Ronald kom ik werkelijk niet vooruit. Na 2 kilometer zoek ik de warmte van de auto op, om er een 10-tal minuten voor de start pas uit te komen. Het voelt nu iets beter aan. Bij de start is het heel druk (ook leuk die geparkeerde auto zo'n 5 meter na de start). Ik sta aan de goede kant en kan (vanaf de 7e rij!) goed wegkomen. Het is even zoeken naar een ritme. Het aanloopgedeelte van 800 meter ging in 2.54,4 en het loopt redelijk. Ik kan geen flinke pas maken door de spierpijn, maar veel korte pasjes brengen je ook naar de finish. Gaandeweg de eerste volle ronde van 1400 meter, kom ik bij een groepje met Ronald Dols. Op het valsplat omhoog sluit ik aan en kan ik goed mijn tempo doorzetten. Na de bocht bij de kerk ga je richting finish. Hier blijkt dat ik goed heb doorgelopen, want ik loop alleen. Ik loop 5.24,2 voor de eerste volle ronde en zie heel in de verte een dame van Caesar lopen. Dat is mijn enigste mikpunt. Gaandeweg de tweede ronde kom ik dichterbij. Het doet nu wel overal flink pijn. Ronde 2 gaat in 5.26,9 en vlak na de doorkomst passeer ik deze dame. Ik probeer het tempo omhoog te gooien (doet nog steeds pijn) en ook op het valsplat omhoog kan ik beter doorlopen. Met een snellere (niet voluit!) laatste rechte lijn loop ik5.14,8 voor deze laatste ronde om op 19.00,3 uit te komen.
Ik ben zeer tevreden. Met deze kou, met deze stramme spieren loop ik een tijd die ik zelfs in Oost-Maarland niet gelopen heb. Ik ga dan ook met goede moed het jaar 2009 in, als lid van AtletiekMaastricht. De Parkloop in Beek is mijn volgende wedstrijd.
 

07-12-2008  5.4 km Kapellerbosloop STB
Bij de verkenning van de ronde valt al meteen op dat de eerste 400 meter door het bos (vals plat omlaag) omschreven kunnen worden als "pratch, pratch, pratch". De sporen zijn erg diep en door de schuine hellingsgraad is het glibberen en glijden. Een snelle tijd zit er dus niet in en ik hoop nu 24 minuten te lopen. Bij de start zijn er best wel wat snellere lopers. Ik start rustig en met Bas Janssen (klas 3TL1) loop ik in een prima ritme. Ik ga wel dwars door de pratch en haal zo enkele glibberende lopers in die de zijkanten nemen. Bij de helling hou ik me in en kan ik snel al weer ritme vinden. Het aanloopstukje gaat in 1.18 en ronde 1 in 7.19. In de tweede ronde komen 2 dames voorbij en ik probeer aan te haken. Als ik achter me kijk, zie ik Bas niet meer, maar ja, hij had net 8.18 op de 2000 meter junioren B gelopen (eerstejaars). Hij zal nog een prima tijd lopen. Zelf moet ik de dames ook laten gaan en krijg ik het zwaarder. Het gaat pijn doen. De helling kan ik prima nemen, maar ik moet langer herstellen. Ronde 2 gaat in 7.46 en echt sneller gaat het niet. Het gaat ook niet echt langzamer en met een zware laatste ronde in 7.42 finish ik als 19e man in 24.07. De tijden van de eerste 10 (hetgeen toch sterke lopers zijn)vallen tegen. Dit geeft alleen maar aan dat het echt zwaar was. Het was wel weer een prima training.

22-11-2008  Geilenkirchener Crosslauf 4.6 km
Tevenerheide
Bij een frisse wind, loop ik dit kleine loopje. Ik begrijp nu waarom, want er staat nergens een bordje. Gelukkig wist ik ongeveer waar ik moest zijn (als aardrijkskundedocent weiger ik een TomTom te gebruiken) en was ik ruim op tijd aanwezig. Er moest 2 keer een rondje van 2300 meter gelopen worden. Dit ging als volgt: vanaf de start gaat het enkele honderden meters valsplat omlaag. Ik liep hier tot 19 km/u, terwijl 6 jeugdigen van me wegliepen. Na 300 meter volgt er een bocht naar links en gaat het lang rechtdoor. Dit is niet echt mijn ding en ik vertraag en verlies terrein. Na 900 meter weer een bocht naar links en gaat het zeer steil omhoog. Hier kwam ik na 3.44 door na 1 km. Bovenaan de helling gaat het naar links en volgt er voor 200 meter even een beetje crossen door de heide. Dit is meer mijn ding. Helaas volgt er daarna weer een lang recht stuk, een bocht en weer een lang stuk naar de finish. De tweede km ging in 4.14 en de derde in 4.02. De 4e ging in 4.21 en voor het laatste deel liep ik nog 600 meter in 2.12 om na 18.35 te finishen. Ik was best wel moe, maar blij dat deze training erop zat. Ik werd eerste in de 35-klasse (ik was ook de enigste deelnemer) en kreeg een oorkonde en klokje.
Even ter vergelijking: Inge van Bergen en Fons de Bie kwamen na 2 ronden in de hoofdloop (9200 meter) door na 17.35. Ik heb nog veel werk te verrichten. Maar ik vrees dat er deze week weer weinig trainingstijd in zit. Het is gewoon te druk en als je thuis bent, ben je te moe.
Volgende wedstrijd: Kapellerbosloop.
 
 

15-11-2008 1e Weerter Mizuno Bergloop  5km
Na een week, wederom zonder training, sta ik aan de start bij de eerste editie van de Weerter Mizuno Bergloop. Deze vindt plaats op de voormalige vuilstort van Essent even voorbij Altweerterheide. Deze berg wordt nu langzaamaan ontwikkeld tot wandelgebied.
Er was een heel mooi parcours uitgezet op en rond de berg van 2,5 km met 4 beklimmingen in 1 ronde. Het waren hele steile, korte beklimmingen die toch wel in de benen gingen zitten.
Er staan 31 lopers aan de start voor de 5km, waaronder 2 snelle atleten van Caesar Beek. Ik probeer vanaf de start niet al te veel energie te verspillen, want het ging meteen steil bergop. Ik kon als 5e goed volgen bij de nummers 3 en 4. Bij de parcoursverkenning, welke ik overigens met een big smile heb gelopen (HEERLIJK PARCOURS!!) (zie krantenartikel), heb ik al gemerkt waar de wind tegen staat, waar je niet voluit moet gaan en waar het verschil dus gemaakt wordt.
Gaandeweg de eerste ronde verdwijnen de 2 atleten uit Beek  voor me. Ik schuif na de 3e klim op naar de 3e plaats en kan een gaatje slaan. Zonder echt voluit te gaan, wordt dit gaatje een gat. Ik kan in de tweede ronde het tempo goed volhouden, terwijl achter me de mannen steeds langzamer worden (verzuring heet dat...). Ik loop uiteindelijk 20.54 en wordt 3e. Renzo Roumen wint in 19.18.
Mijn kilometertijden waren (voor wat het waard is op dit mooie parcours): 4.14-4.18-4.20-4.19-3.41 (860 meter). Totaal 4,86 km......dus de 5 km kan zeker kloppen.
Ik wil bij deze de organisatie complimenteren met een super organisatie. Aan alles was gedacht en ik nodig alle lopers uit om het volgend jaar naar deze cross te komen.

09-11-2008 Internationaler Volkslauf Ubach-Palenberg 3,9
Om toch een goede training te doen, zocht ik een wedstrijdje in de buurt. In Ubach-Palenberg stond er een 9 km en 3,8 (waren er 3,9) op het programma bij het grote zwembad. Het parcours is zwaar. Meteen na de start gaat het al omhoog en op een gladde ondergrond (vanacht veel regen en storm geweest). Vervolgens gaat het op en neer en vooral met een straffe wind tegen. Pas de laatste anderhalve kilometer voel je de wind niet meer, maar het blijft glooiend. Ik kon een redelijk vast ritme aanhouden en met 4.01-4.00 en 3.58 ga ik de laatste 900 meter in en loop hier 3.37 over. De eindtijd van 15.38 betekent grofweg 15 km/uur en dus 4.00/km. Ik word tweede in een mager veld, maar het was een prima intervaltraining.
 

02-11-2008  ENCI-bergloop 4.3 km 3.8 FEITELIJK
Na een drukke werkweek en 0.0 trainingskilometers, sta ik ontspannen aan de start. Ik sta ergens in het middenveld en kom rustig op gang na de start. De eerste helling neem ik met reserve en bij de eerste afdaling hou ik me in. De eerste km gaat in 4.19 . Ik werk me nu een beetje naar voren en op de lange beklimming steil omhoog, haal ik vele lopers in. De tweede kilometer gaat wel in 4.42. Vervolgens lukt het me om een redelijk tempo te lopen. Maar de steken in de zij beginnen op te komen en ik zou graag harder gaan, maar dit lukt niet. Kilometer 3 gaat in 4.27 en nu dalen we af richting de finish. Het tempo gaat nog even flink omhoog en met 3.01 voor de laatste 800 meter kom ik tevreden aan de finish met een tijd van 16.34.
Ik had me 17 minuten ten doel gesteld, mede op basis van de tijden van vorig jaar. Het parcours was niet goed opgemeten, immers 3,8 - 4,3  is een groot verschil.
Nu op naar de volgende crossen en vooral met meer trainingskilometers in de benen.
 

26-10-2008  Stadsloop Kerkrade 5,28 km
Met een redelijk goed gevoel ga ik deze 'herfstklassieker' doen. Het parcours is selectief, zwaar en vandaag staat er ook nog eens een sterke wind.
Ik start redelijk vooraan, dat moet wel met de 2 'startpoortjes'. Het is smal vooraan, maar ik kan goed door de eerste 50 meter. Ik zoek mijn tempo, laat anderen voorbij en zal er nog veel van terug zien.
De eerste kilometer gaat in 3.46 en ik kom nu op het bergop gedeelte. Hier kan ik sterk doorgaan en ik loop 3.41 voor de tweede kilometer. Ik loop heerlijk en kan zelfs nog sneller gaan. De derde kilometer gaat dan ook in 3.34. Het wordt wel zwaarder, maar ik kan doorbijten en via 3.40 en 3.41 loop ik 18.22 na 5 kilometer. Het parcours hier is duidelijk langer en na 5,28 km en 19.21 kom ik aan de finish als 17e.
Ik herstel snel en voel me goed. Ik ben redelijk rustig gestart, om vervolgens een goed ritme te zoeken en te versnellen. De 18.22 na 5 km doet me al veel goed.

04-10-2008  STAP-loop 6.3 km
Alweer een jaar voorbij......deze loop wil ik zeker niet missen. Goed georganiseerd, correcte afstanden, super gewoon.
ALLEREERST: DE ORGANISATIE GEEFT AAN 6250 METER....IK HEB GEMETEN 6280 METER..WAUW!!
 
De afstand klopt dus, zelfs de bordjes stonden op de juiste plaats. Zo moet het. Ik koos ervoor om hard weg te gaan om te kijken hoe ver ik kom. Ik liep in het begin vlak achter de kopgroep en liep 3.27 voor de eerste kilometer. Daarna kan ik redelijk doorgaan, maar wordt het al zwaarder. Met 3.49 voor kilometer 2 (op de zandvlakte) gaat het al minder. Vervolgens kom ik echt in het anearobe. De zuurstofschuld maakt dat ik het tempo moet drukken. Ik merk dat Robert Willems dichterbij komt. Met 4.00 en 11.17 voor ronde 1, begin ik aan de tweede ronde. Robert komt langszij en ik moet temporiseren. Toch gaat de 4e km in 3.58, maar op het zwaardere stuk daarna kan ik amper de 15 km/uur halen. Ik loop 4.06 en 4.06 voor de 5e en 6e kilometer. Ik hoor nog iemand komen en wens niet meer ingehaald te worden. Met de laatste 280 meter in 57 seconden finish ik in 24.25. Dit is 47 seconden sneller dan vorig jaar, echt bemoedigend. Zeker als je bedenkt dat er op het zwaardere deel veel tegenwind stond.
Veerle liep verdienstelijk de 600 meter uit (zonder hulp!) in 3.20. Falco schrok bij de 400  meter van het startschot (moet dat nou bij kinderen?) en kwam brullend naar de kant.
 

28-09-2008  Mondriaanrun 5271 meter
Nou, daar ga je dan op je verjaardag. Omdat ik wist dat het heel druk ging worden, was ik vroeg aanwezig voor een parkeerplaats. Dit doe ik wel niet meer, want door al dat "hangen" en wachten, verlies ik de goede wedstrijdspanning en wordt ik een beetje stijf en lopen de benen vooraf al wat vol.
Bij het verkennen van het rondje met Ronald, merken we al snel dat er een kort maar pittig heuveltje rond de kilometer is en dat het verder een heel zwaar nieuw parcours is. De vooraf geplande tijden gaan we niet halen.
Dan de wedstrijd....er staan ruim 270 mensen aan de start, dat is heel veel. Vanaf de start moet ik al inhouden, omdat de benen niet goed meewerken. Na de eerste kilometer (4.00), ben ik al enigszins verzuurd en moet ik gedoseerd gaan lopen. Het parcours wordt wat beter en de tweede kilometer gaat in 3.45. Ik kom na ronde 1 door als 20e. Maar ik kan toch een aardig tempo blijven aanhouden en via 3.41-3.55-3.48 loop ik 19.12 na 5 km. Dat is niet echt snel, maar gezien het zware parcours is dit nu het maximum. Met een gemiddelde hartslag van 187 ben ik inderdaad tegen het maximum gelopen.
Ik loop nog 1.52 voor de resterende 510 meter en finish als 14e in 21.05. Maar ik ben benieuwd naar de gemeten afstanden van anderen, aangezien ik 240 meter boven het officiŽle aantal meters zit. Dat is een afwijking van 5% en dat zou veel zijn.
Ik ben desondanks trevreden, het was een leuke intervaltraining.
 
 

21-09-2008  Dwars door het Leudal 8,55 km
Er is waarschijnlijk noodzaak tot calibreren. Zometeen meer....Allereerst moest je de auto bij de doorgaande weg zetten en een flink eind lopen tot aan de start. Voorheen was dit anders. Daarnaast lopen we nu als korte afstand de 8,55km-ronde. Ronald (8,55) en Robert (15 km) staan ook aan de start en proberen vooral blessurevrij te lopen. Ik wil 3.50/km lopen, maar ben nu waarschijnlijk door mijn eigen horloge op het verkeerde been gezet qua kilometertijden. Ik start heel rustig en loop 3.56 voor de eerste kilometer. Dit noopt tot een versnelling en ik loop naar een volgend groepje toe. Deze kilometer gaat in 3.48 en let op!! de volgende gingen in: 3.43-3.44-3.43-3.45-3.43-3.44. Dat noem ik pas stabiel lopen. Logisch dat ik dacht dat ik ruimschoot onder mijn doel van 32.30 zou komen met deze tussentijden. Helaas......Aan het eind liep ik geen 550 meter maar nog 850 meter (3.11). Er is dus in totaal een afwijking van 300 meter. Dat betekent dat ik per kilometer ongeveer 7 seconden langzamer liep dan het sporthorloge Polar aangaf. Calibreren? lijkt me wel.
Enfin, tijdens de wedstrijd voelde ik dat vanuit de achtergond Ronald terug kwam. Ik wacht hem op door het tempo te vertragen  en bij kilometer 5,5 ongeveer sluit hij aan en verhogen we het tempo weer. Na kilometer 7 wordt mijn rechterbeen wat stijf en besluit ik een stukje langzamer te gaan lopen. Ronald loopt wel hard door en bereikt de finish 20 seconden voor me als 2e, ik word 3e. Helaas..........in de aankondiging staat dat je de prijs bij de prijsuitreiking persoonlijk moet komen afhalen (klopt), alleen de prijsuitreiking is pas nadat de laatste van de 15 km is gefinisht en meestal nog een half uur tot een uur later. Ik had 2 verjaardagen en redde dit niet. Een paar jaar terug was de prijsuitreiking van de korte loop meteen nadat de laatste daarvan de finish had bereikt. Dit duurt mij te lang en de organisatie houdt voet bij stuk, jammer...gemiste kans (en volgend jaar loop ik waarschijnlijk ergens anders). Ik heb in de loop van de jaren een aversie gekregen tegen organisaties die uren en uren wachten met de prijsuitreiking (bijvoorbeeld de Treechloop), alleen maar om de 'kantine'-kas te spekken. Van deze organisatie had ik dat niet verwacht.
Volgende week de Mondriaan loop op een geheel vernieuwd parcours (?).
 
 
 

14-09-2008 Mergellandmarathon 5 km
Vandaag was dan de dag van deze grootse wedstrijd. Er staan gigantisch veel deelnemers aan de start. De wedstrijd groeit en groeit. Voor mij was er slechts een bescheiden bijrol door de 5 km te lopen. Door de verkoudheid heb ik eigenlijk niets kunnen doen. Toch voelen de BENEN wel goed aan bij het inlopen met Ronald Dols. Na de start van de marathon (en 25km) ga ik ook naar de start, maar sta rond de 6e rij. Ik vind het wel goed zo. Helaas blijkt mijn batterij van de voetsensor leeg te zijn! Ik kan dus niet mijn snelheid e.d. zien. Bij de start heb ik een rustig tempo, maar al snel op de Bunderstraat kan ik ruimte en ritme vinden. Ik loop naar Roger Heiligers die aan het hazen was voor Niki Collaris. Ik kan verrassend genoeg makkelijk mee en hou me zelfs in. Met verbazing zie ik dat ik 3.32,8 voor de eerste kilometer loop. Dat gaat goed. Ik kan verder goed mee en loop naar een groter groepje toe, om bij het tegenwindgedeelte hiervan te profiteren. Ik volg hun ritme en loop 7.22 na 2 kilometer (3.49) en 11.04 (3.42) na 3 kilometer. Ik krijg het nu wel moeilijker, omdat het valsplat omhoog gaat. De pas wordt kleiner en kleiner en ik loop 14.54 na 4 km (3.50). Maar we zijn net een steil stukje opgegaan en ik moet na de bocht (vlakker) eerst enkele honderden meters op adem komen. Het tempo zakt behoorlijk en pas in de laatste 400 meter kan ik weer wat versnellen. Daardoor liep ik de laatste kilometer in 3.58 en 18.52 als eindtijd. Mijn netto-tijd was 18.48. Hoe het ook zij, ik heb mijn doelstelling gehaald en een mooie tijd gelopen op dit zware parcours.
 
 

06-09-2008  Nacht van Maarland 5 km  19.11
Na lange tijd loop ik weer eens een wedstrijd. Het is niet alleen de vraag: "Waar sta ik nu?", maar ook of de vermoeienissen van de afgelopen week (kampdagen school met heel veel fietsen, lopen, rennen, zwemmen,disco e.d.) al uit de spieren zijn. Verder heb ik een kleine keelverkoudheid, hetgeen ook niet echt helpt om diep te gaan. Bij het warmlopen blijkt dat de vermoeienissen nog niet uit de spieren zijn. Ik voel stramme kuiten en kan mijn linkerbeen nauwelijks optillen. Aan de start geef ik dan ook aan aan Jo en Mouloud (proficiat met de kleine!), dat ik voor 19 minuten ga.
Ik loop voor het eerst met de Polar in een wedstrijd, vooral om te kijken of deze de afstand goed weergeeft bij een precies afgemeten parcours. Ik heb in totaal 5.09 km gemeten. Ik heb dan ook niet economisch gelopen door regelmatig aan de buitenkant of in het midden te lopen. Had ik echt aan de rechterkant gelopen, dan had ik precies 5 km gedaan. Een goed aandachtspunt voor de volgende keer, want dit heeft me 20 seconden gekost.
Nu dan de wedstrijd. Ik start en ga mee met het pak. Al na de eerste bocht moet ik het rustiger aan doen. Ik vertraag en wordt door veel lopers ingehaald. Ik loop niet goed. De eerste kilometer gaat in 3.51. Daarna vind ik wat ritme en schuif wat op. De tweede kilometer ging sneller in 3.45. Ik kan nu sterker doorgaan en loop een mooie 3.38 voor de derde kilometer. Daarna wordt ik wat moe, maar kan ik een aardig ritme aanhouden. Zo loop ik de laatste 2 kilometers in 3.45 en 3.48 en met nog 21 seconden voor het laatste deel finish ik in 19.11. Ik haal mijn doel, ben niet echt diep gegaan en ik ben vooral tevreden over de snelle 3e kilometer. Op training lukt me dit niet, ik vind geen snelheid meer. Maar dit geeft de burger moed en hopelijk kan ik volgende week in Meerssen weer rond de 18.30 lopen.
o ja.....een tip (wederom) voor de organisatie: splitst de jeugdwedstrijden op en laat maximaal 2 jaargangen bij elkaar lopen (zie Ruhr-Eiffel-Cup). Pas ook de afstanden aan, want 1,2 km voor 3 en 4-jarigen is echt te veel. Bij de R-E-Cup lopen zij 150 meter!!

18-07-2008 Runde Biss SŁssendell Vicht (Stolberg) 5km
Met het aangename weer, heb ik er veel zin in om de 60 kilometer naar Vicht te maken en daar een 5 kilometer te doen. Ik heb me goed voorbereid en weet dat er zo'n 90 meter hoogteverschil in totaal is. Dit betekent dat ik wel een risico neem met betrekking tot mijn rechterknie. Toch ga ik dit doen. Het is gewoon leuk om af en toe eens over de grens te gaan lopen. Ik kom dan ook vele Limburgse lopers tegen, zoals Herm Gerards, Jo Schoonbroodt e.a.
Bij de start lopen we eerst even over een tartanbaan en vervolgens gaat het eerst steil naar beneden, is het even vlak en gaat het daarna stevig omhoog.
Ik ga niet voluit in de eerste kilometer, maar het is toch zwaar. Deze gaat in 3.44 en ik loop 6e. Nu draaien we links het bos in en gaat het stevig omhoog. Op het oneffen pad komt de verzuring snel, ook al heb je een korte pas. Even verder in het bos vlakt het uit, maar na een bocht naar rechts gaat het verder omhoog en snak je naar een vlak stuk. Kilometer 2 gaat in 4.19 en dat valt me nog mee gezien de stijging. Dan vlakt het eindelijk uit en gaat het licht glooiend, maar wel in uiteindelijk dalende lijn. De derde kilometer gaat in 4.02 en nu gaat het echt bergaf. Ik heb constant de nummer 3,4 en 5 vlak voor me, maar ik kan niet naderen. Kilometer 4 gaat in  3.43 en ik ga nu nog sneller. Het sterk dalende parcours hielp mee. Vlak voor de finish gaat het nog even stevig omhoog, maar ik kan goed doortrekken en finish na een 5e kilometer van 3.35 in 19.24. Ik moet even bijkomen, maar kan even later goed met de anderen deze mooie loop evalueren. Ik geef de 10-km-lopers nog even wat tips mee over de eerste kilometers en wens ze veel plezier en succes. Dit was een hele mooie loop, een echte aanrader. Het is door het hoogteverschil niet erg snel, maar je wordt er wel sterker van. Het ziet ernaar uit dat de knie het houdt, al wacht ik de reactie morgen even af.
 
 
 

08-07-2008 Hertog Jan Stratenloop Arcen 5 km
Vandaag heb ik het aangename met het aangename gecombineerd. Ik ben eerst met mijn gezin naar Plantaria geweest (http://www.plantaria.de/intro_frmset.htm), net over de grens in Kevelaer. We hebben heerlijk genoten van de dieren, planten en de kids van de speelplaatsen. Na wat gegeten te hebben in het restaurant, zijn we in de late middag op weg gegaan naar Arcen (slechts 13 km verder). Hier vond vandaag de Hertog Jan Stratenloop Arcen plaats. Een perfect georganiseerde loop door http://www.arcenevents.nl/ . Er was een 'dikke-banden-race', een loop (5+10 km tegelijk) en een wielerkoers. Het hele parcours was dus afgesloten en er stonden hekken. Ik moest bij de 5 km eerst een aanloopstuk van 500 meter doen en vervolgens precies 1500 meter voor elk van de 3 ronden.( http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=124724 ). De tijd wordt gemeten d.m.v een stevige chip, die je voor 2 euro huurt. Anders dan bij andere evenementen krijg je hier de 2 euro TERUG na inleveren van de chip (SUPER DUS).
Aangezien ik vandaag al veel gelopen heb, start ik rustig. Ik laat de voetbaljeugd wegsprinten en pas na een meter of 400 begin ik lopers in te halen. Het aanloopstukje van 500 meter gaat in 1.55 (20e plaats). Dit geeft al aan dat ik rustig start. Ik zoek ritme en vind dit snel. Ik haal enkele snelle lopers bij en weet dat een 18-er nu mogelijk is. In de eerste volle ronde haal ik nog 9 lopers in en kom 11e te lopen. De eerste ronde ging in 5.22,20 (16,75km/u;3.34,8/km) . In de tweede ronde kan ik het tempo goed vasthouden en loop verder door naar de 8e plaats. Ik heb op dit mooie parcours door het dorp verrassend genoeg geen last van de wind en loop 5.27,91 voor ronde 2 (16,47km/u;3.38,6/km). Ik wil nog wat opschuiven en kom uiteindelijk als 6e te lopen. De rest voor me is te ver weg. Ik kan wel sterk doorgaan en dat verbaast me. Keer op keer blijkt de 'voorzichtige' aanpak de snelste. Met 5.28,77 voor de 3e ronde (16.42km/u;3.39,2/km)  finish ik in een mooie 18.13,93. Ik ben heel tevreden, niet echt diep gegaan, snel herstelt (goed voor de terugreis vanuit Arcen). Dit was een mooie manier om de conditie te verbeteren. En natuurlijk alle lof voor de perfecte organisatie in dit mooie dorp.
 
 
 
 

06-07-2008  5.3 km Genkerrun Genk
Om ook in de vakantie het nodige wedstrijdritme op te doen, zal ik vaker een uitstapje naar BelgiŽ maken. Vandaag staat de mooie Genkerrun op het programma. Een supergrote parkeerplaats (bij voetbalstadion), veel super douches (van de grote jeugdopleiding RC Genk) en een mooi parcours door de (deels aangelegde)natuur. Ik loop niet de 21,1 en niet de 10,9 maar de 5.3. Het parcours is wisselend, met voornamelijk onverharde stukken.
Een uur voor de start merk ik dat ik lichte vlekken voor de ogen krijg. Ik weet nu hoe laat het is.....migraine....en inderdaad  ik krijg een kleine migraine-aanval. Opvangen heeft geen zin. Het is vooral hopen dat het wegtrekt. Ik drink, eet, snoep en vlak voor de start besluit ik toch te lopen. Met een beetje hoofdpijn sta ik aan de start. Er zullen in totaal 126 finishers zijn. Ik start voorzichtig en laat veel mensen voor me. Na een meter of 600 gaan we rechts het bos in. Hier loop ik rond de 20e positie. Ik kom een beetje in een ritme ( en anderen die snel gestart zijn zakken terug) en loop 3.56 voor km 1. Ik kom nu een beetje op stoom, haal nog meer lopers in en doe 3.47 voor de 2e km. Maar de ondergrond is ruw en breekt het ritme. De haakse bochten buiten en in het bos vertragen het tempo ook. Daarom gaat kilometer 3 in 4.12. Maar mijn hoofd bonkt en ik besluit om een gelijkmatig tempo te lopen, zonder te forceren. Ik haal nog enkele lopers in en loop zelfs op de 6e plaats. De 3e loper is in mijn vizier. Kilometer 4 gaat in 4.09 en ik laat het verder lopen. Ik loop nog 5.09 voor de laatste 1.3 km en finish in 21.12 (gemiddelde= 4.00/km ; 15 km/u).  Eťn loper haalt me nog in en ik finish als 7e totaal en 2e in mijn veteranen-I categorie. Ik ben niet voluit gegaan, maar door de migraine vooraf toch leeg. Mijn hoofd bonkt nog enkele uren na. Pas na de lekkere douche bij de finish en de  barbecue op de camping bij mijn ouders voel ik me weer een beetje mens.
p.s. voor 6 euro inschrijfgeld: SINGLET + Veiligheidsshirt+drinken bij finish SUPER TOCH!

21-06-2008  5 km 37e Volkslauf Herzogenrath
Via de site van Cor van Haaren kom ik bij deze wedstrijd. Deze lijkt me interessant, gezien het parcours, maar ook omdat mijn kids al wekenlang zeuren om ook een wedstrijd te doen. Nou, hier kan dat en Veerle (5jr) loopt een verdienstelijke 300 meter en Falco (3 jr) wordt zelfs 2e op de 150 meter in 54 seconden. Hij durfde meteen na de start niet verder, lief enkele meters terug om de hand van papa mee te nemen, gaat via de buitenkant om alles en iedereen heen en wint nog bijna!(foto volgt nog).
Dan mag ik zelf. Ik merk dat enkele duitsers zich afvragen of ik een "schnelle" ben. Ik kan in het begin makelijk mee en de eerste kilometer gaat in 3.30. Daarna wordt het moeilijker en loop ik 3.46 voor de 2e kilometer. Nu beginnen mijn benen en mijn hoofd langzaamaan te ontploffen. Jeetje, wat is het benauwd, warm. Ik moet de eerste 2 laten gaan en zelfs de 3e en 4e lopen me voorbij. Ik blijf in de buurt, maar met kilometertijden boven de 4 minuten schiet het niet op. Ik wordt 5e in 19.31, geen goede tijd. Maar de onverwachte warmte (die zou toch morgen pas komen??) heeft me de kop gekost. Ik trapte daarbij na de tweede kilometer op mijn adem.
 
 
 

13-06-2008  Steinakkerloop Stramproy  5 km
Met de voetbalwedstrijd Nederland-Frankrijk in het vooruitzicht, ga ik toch  naar Stramproy. Bij het inlopen met Ronald loop ik werkelijk vierkant. Ik kan niet versnellen en dat betekent dat ik rustig ga starten om ritme te zoeken.
Meteen na de start gaat de neo-senior Joost Rademakers en de junior Lex Sinnige er vandoor. We zullen ze niet meer terug zien, zo snel gaan ze. Daarachter begint zich een grote groep van een 15-tal lopers te vormen die een aangenaam (rustig) tempo onderhoudt. Niemand wil echt versnellen, mede omdat we na ongeveer 1,5 kilometer de wind tegen kregen. Vanaf kilometer 2 heb ik een goed ritme en trek ik de groep uit elkaar. Er kunnen maar enkele lopers waaronder Ronald volgen. Nadat het aanloopstukje van 80 meter in 18 seconden was gegaan, ging de eerste ronde in 8.56 (9.14 doorkomst). Hier loopt 1 loper weg uit de groep en ik probeer te volgen. Dit gaat zo'n 500 meter goed, als vervolgens flinke steken in mijn rechterzij opkomen. Ik zwem nu tussen de 3e loper en een groepje achter me. Ik vertraag, maar de groep nadert niet. De steken worden wel hevig, maar gelukkig zijn de benen prima in orde en kan ik het tempo aanhouden. Ik finish als 4e totaal en loop 9.02 voor de tweede ronde en 18.16 in totaal. Ronald finisht enkele seconden na me. De tijd is goed en vooral de manier waarop ik gelopen heb was ook goed. Ik heb gedisciplineerd gelopen (kan ik dus ook) en nader de 18-minutengrens.
 

06-06-2008 Pepijnloop 5 km
Ik ben op tijd aanwezig en ga na het inschrijven inlopen met Ronald Dols. Het voelt goed en sterk aan. Bij de start staat er een massa mensen aan de start......en nog eens snelwandelaars. Bij de start moet ik na een tiental meters alweer flink op de rem staan, omdat ze voor me niet doorlopen. Het duurt enkele honderden meters eer ik bij Ronald ben. Ik kom even op adem en zoek het juiste ritme.
De eerste ronde gaat in 4.24,47 en we merken dat dit hard gaat. Ik neem de kop over van een groepje en kan redelijk doortrekken. De tweede ronde gaat in 4.32,63 en ik loop dus 8.57 op de helft. We gaan nu ook al veel mensen dubbelen. Dit leidt tot een slalom van Olympisch niveau.
Het begint veel energie te kosten en conditioneel ben ik zeker nog niet in goede vorm. Ik loop 4.41,73 voor de derde ronde en het gaat nu best wel moeilijk. Ronald stormt langs en ik probeer aan te haken. Door het vele slalommen langs langzame lopers en snelwandelaars (die veelal in het midden blijven lopen), moet Ronald af en toe afremmen en kan ik bijblijven. We gaan zonder echt te sprinten richting finsih en ik eindig net achter hem in  18.31 (4.52 voor de laatste ronde met een finishstrook extra). Een naberekening bevestigt dat de afstand juist is.
Ondanks dat de tijd langzamer is als in Helden, ben ik tevreden. De luchtvochtigheid is hoog, het is erg druk op een smal en klein parcours en ik loop een heel sterk eerste deel. De conditie is aan de beterende hand, al was dit vandaag de reden voor het feit dat ik niet onder de 18 loop. Wie weet volgende week...
 

24-05-2008  Ringenloop Helden 5 km
Aangezien ik nauwelijks getraind heb en de voetblessure wellicht nog niet weg is, heb ik een bescheiden doel. Ik wil uitlopen en rond de 19 minuten lopen (in het geval de voetblessure weg blijft).
Ik ga warmlopen op de atletiekbaan. Daar zijn alvast 2 P.R.'s gelopen op de 800 meter. Tot mijn verbazing kwamen mijn 2 kids Veerle(5 jaar) en Falco (3 jaar) meelopen. Ze liepen beiden 2 ronden in een constant tempo. Veerle liep 6 minuten en Falco 7.30 minuten. Dat bracht veel trots bij mij naar boven en nu moest het ook nog bij mij goed gaan.
Vlak voor de start vallen er regendruppels......daar blijft het bij. Maar het benauwde weer is nu wel een beetje weg.Er zijn 2 korte ronden (764 meter met extra aanloop om tot 5 km te komen EN 740 meter) en 2 grote ronden van 1748 meter. Ik ben onderweg een rekenaar en heb een schema in mijn hoofd wat ik moet lopen per rondje om 18.00 te lopen. Ik start rustig en loop na het eerste rondje als 20e en loop 2.42 (3 seconden winst op mijn 18.00-schema). In het tweede rondje kan ik goed meegaan in dit tempo en loop ik 2.41 (1 secon. verlies). Ik ga nu mensen inhalen, veel mensen en loop gestaag naar voren. De eerste grote ronde gaat in 6.24 (7 sec. verlies), mede doordat een vliegje in mijn oog kwam en voor irritatie zorgde. Maar de conditie begon nu ook parte te spelen. Ik krijg het heel zwaar, word wat misselijk, maar bijt me vast in een loper voor me. In de laatste ronde moet ik hem langzaamaan laten lopen, maar hou ik hem in het vizier. Ik weet dat een tijd rond de 18.30 mogelijk moet zijn. Maar met nog 500 meter te gaan stopt hij wegens een spierblessure?! Ik vecht me nu naar de finish en met 6.39 voor de ronde finish ik in 18.26,62. Ik ben misselijk en zeer diep gegaan. Maar de voet heeft het gehouden, al voelen de spiertjes onder de voet sterk vermoeid aan. Ik werd 8e totaal en 4e in mijn categorie.
gemiddelden:
ronde 1: 2.42 (764 meter)= 17.0 km/u
ronde 2: 2.41 (740 meter)= 16.5 km/u
ronde 3: 6.24 (1748 metr)= 16.4 km/u
ronde 4: 6.39 (1748 metr)= 15.8 km/u
totaal 18.26 voor 5 km =      16.3 km/u

09-05-2008  Dwars door Beegden  5 km
Ik heb geen reden voor  excuses... de voet is in orde en de rest ook.
Ik loop wat in (wel erg warm) en sta vooraan bij de start. Ik heb er veel zin in en ga bij de start mee met 3 andere snelle jongens als Job Dusch en Joost Rademakers. Het aanloopstukje van 330 meter ging in 1.10, een niet al te snel tempo. In de daaropvolgende minuten kan ik goed mee. Maar dan treedt na een minuut of 4-5 de totale verzuring in de benen in. Ik snap er niets van. Is het de warmte? Of toch een matige conditie? (waarom liep ik dan wel in Weert 6.54 na 2 km???)
Ik kom door na 1 ronde en aanloopstukje na 6.52 en loop 5.41 voor de ronde. Een tijd onder de 18 zit er echt niet in. De verzuring krijgt gezelschap van steken in de zij. Het wordt nog een lange weg. Ik ga rustiger lopen (ik moet wel!! ik kan niet sneller dor de verzuring) en wordt door Jan en alleman ingehaald. De tweede ronde ging in 6.13, een tijd waar ik me voor moet schamen. Ik verwacht nog enkele lopers van achteruit en probeer aan te haken. Dit lukt niet. Ook Robert Willems passeert en ik kan niet volgen, simpelweg omdat ik geen macht meer in de kuiten had. Op het laatste deel kom ik nog tot bij Robert en jaag hem nog even op. Hij laat zich niet gek maken en hij finisht in 19.19 en ik in 19.20 (6.14 voor de ronde).
Tja.......echte BAGGER dus, meer kan ik er niet van maken. In het vervolg nog harder trainen, nog meer kilometers maken (wellicht volgende week met de zaterdaggroep weer eens meegaan?) en vooral op snelheid meer doen.
 
 

texel2008059.jpg
NA 1 RONDE, SAMEN MET LATERE NUMMER 2

30-04-2008  8,85 km Koninginneloop Oosterend
Tijdens mijn mid-week verblijf op Texel, loop ik op de woensdag deze loop. Deze wordt georganiseerd door de avTexel en vindt plaats in het pittoreske dorpje Oosterend. Aangezien ik afgelopen zaterdag voor het laatst liep en ik de afgelopen dagen veel andere dingen heb gedaan met mijn gezin, zie ik deze loop als een goede training. Er zijn bij de hoofdloop 5 ronden van 1710 meter te lopen. Deze slingeren door het dorp, mede over ongelijkliggende steentjes (niet erg snel dus).
De organisatie is prima en ondanks het wat koude weer is de sfeer heel goed. Het is gezellig.
Overigens hadden de laatste binnenkomers al wat last van een wazige lucht!! Her en der waren de Meierblissen al te vroeg aangestoken.
 

Meierblis

Groot feest voor jong en oud waarbij een vuur van meest hout en takken op de avond van 30 april, na zonsondergang, ontstoken wordt. In elk dorp wordt al weken van tevoren door de jeugd brandbaar materiaal verzameld en op een grote hoop gegooid. De meierblis is, voor zover bekend, een oud Germaans-heidens overblijfsel, ter ere van het zonnewendefeest, de overgang van winter naar zomer. De naam is een samenstelling van mei (de maand) en 'blis', een woord dat bliksem betekent en vermoedelijk een synoniem was voor vuur.

De start verloopt prima (alle afstanden van 1710 meter lopen samen), al krijg ik wel al snel een zwaar gevoel. Ik wil 34 minuten lopen (4/km) en dat is dus 6.48/ronde. Door het al snel komende zware gevoel, denk ik dat ik te langzaam ga. Des te verrast was ik met 6.16 voor de eerste ronde (1144passen). Ik kan niet met enkele lopers mee en ga langzamer lopen. Ik loop 6.31 voor ronde 2, maar het beste is er nu vanaf. Ik krijg steken in mijn zij, kan mijn benen niet echt meer optillen en moet dus overstappen op een kortere pas. Ik ben constant bezig met mijn ademhaling en ben de mooie omgeving al vergeten. OVERLEVEN was nu het enige wat telt. Ik loop nu 4e en heb geen illusies naar voren op te schuiven. Achter nadert er 1 loper. Ik wil deze wel achter me houden. Ronde 3 gaat in 6.45 en ronde 4 in 6.57. De loper achter is me genadert tot enkele seconden. Toch kan ik in de laatste ronde het tempo onhaag krijgen (je ruikt de finish). Ik hijg behoorlijk, maar kan goed finishen en met 6.37 voor de laatste ronde eindig ik als 4e in 33.05,28. Ik ben tevreden ondanks het feit dat ik diep ben gegaan. Toch kon ik nog naar de meierblis gaan kijken. Hulde aan de organisatie en de speaker, die mijn naam veelvuldig noemde.     

15.5 km/uur gemiddeld ; 3.52/km gemiddeld

De uitslag is hier te vinden:
http://www.avtexel.nl/konloopuit2008.htm 

meierbliss
texel2008067.jpg
meierbliss

26-04-2008  Avondloop Beesel 5 km
De aanloop naar deze wedstrijd was niet eenvoudig. Vermoeidheid, hoofdpijnen en achillespeesirritaties.
Onderweg naar Beesel, tref ik bij Urmond een FILE. De rijbanen gingen van 2 naar 1, maar toch was het lang stilstaan of rustig rijden. Na een half uurtje begon mijn linkerdijbeen te trillen. Pas na drie kwartier kwamen we uit de file en konden we verder gaan. maar ik had veel krachten verspeeld met de bovenbenen. Even na 19.00 uur komen we aan in Beesel (start 19.30!!). Het is druk, er is ook een bruiloft (proficiat). We moeten ver lopen om in te schrijven. Ik doe dit joggend, maar loop vierkant met deze benen.
Ik mag nog inschrijven, maar heb geen hoop dat er iets goeds uitkomt. Ik ben zelfs van plan om wellicht na 1 ronde uit te stappen als het echt niet gaat.
Bij de start laat ik een tiental lopers voor me gaan. Het aanloopstukje gaat in 1.13. Ik zoek mijn eigen ritme en vindt dat nog voor de Holleweg (korte klim). Zo kan ik goed meegaan met enkele anderen. Ik ga niet echt voluit en de eerste ronde ging in 8.39 (vanwege het parcours is de eerste ronde iets korter dan de tweede. Ik besluit nu te versnellen en dit lukt me goed. De luchtwegen kunnen het aan, al moet ik een kortere pas lopen omdat de benen niet echt Power hebben (door de file dus). Ik kan nog 3 lopers inhalen en zal 6e worden in 18.32 (8.40 voor de ronde).
Ik herstel snel, maar de benen zijn op. De tijd is toch wel aardig, zeker omdat ik van tevoren zoveel krachten heb verspild. Maar ook omdat de twee ronden 4780 meter lang waren en de aanloop zeker 350 meter. In totaal liepen we deze keer dus te veel en op een preciese 5 kilometer gaat het sneller. De achillespees moet ik morgen even goed in de gaten houden en dan denk ik dat er in Beegden op 9 mei al een 17.hoog  erin zit.
 
 
 
 

16-04-2008  avondloop Heythuysen  5 km
Ik kom mooi vroeg bij de start aan en kan me rustig voorbereiden. Het is droog, rustig, maar de 9 graden zijn wat laag (koud dus). Ik ga inlopen met Ronald Dols. We lopen 2 ronden en dus ruim 3 kilometer in. Dit is niet iets wat ik vaak doe, maar ik had het nodig. Gisteren heb ik ook getraind en dat voelde ik nog. Ik had dus wat tijd nodig om los te komen. De versnelling voelde goed aan en dus op naar de start. Er staan niet veel mensen aan de start. maar wel een aantal snelle lopers. Ik start met reserves en zoek de tweede groep op. Hiermee doen we de eerste verkorte middenronde van 1570 meter in 5.37 (3.35/km). In de tweede ronde kom ik op kop aan het lopen, vooral omdat ik na de bochten sterk aanzet. Af en toe moet ik even wachten op de rest, want het was nog te ver om alleen door te gaan. Bij elke bocht zie ik Ronald in de buurt lopen en ook hij is goed bezig. De tweede ronde (1710 meter) ging in 6.26(3.46/km). Dit was aardig, maar een snelle rekensom bracht me naar 18.30. Ik wil sneller en ik versnel dan ook. Er is van de grote tweede groep nog maar 1 loper die me kan volgen en vlak daarachter houdt Ronald het heel goed bij. Met een snelle en sterke laatste kilometer eindig ik met een ronde van 6.16 (3,40/km)in 18.19.
Ik ben tevreden (16,4 km/u) en wel heel kort bij de luchtwegen. Ik zie Ronald finishen in 18.30 en even later Robert Willems (terugkomend van een blessure) in een mooie 19.10.
De omstandigheden waren dus prima en dit motiveert om nog meer te doen en nog sneller te gaan. Tot in Beesel op 26 april bij een snel parcours 5 km.
p.s. het parcours was echt 5 km , kijk maar op onderstaande link:

06-04-2008  PARELLOOP 5 KM
Sneeuwen zal het niet, maar koud was het wel. Bij de start was het nog geen 3 graden. Ik ben gisterochtend door mijn rechtervoet gezakt!! Met wandelen doet dit veel pijn op de bovenkant van de voet, maar trimmen gaat wel. Ik sta 10 minuten voor de start al op een mooie plek, zo rond de 5e rij. Maar dan komen massa's jonge lopers (tot 23 jaar) en zij MOETEN achteraan aansluiten. Ze wringen zich wel naar voren en velen zullen daar geraken. Maar ook velen niet en dit zorgt voor een onrustige start. Met veel duw en trekwerk vinden de eerste meters plaats. Het gaat heel erg hard en je moet wel een beetje meesprinten. Dit was niet de bedoeling!! Pas in het finishgebied kan ik  vrijuit lopen, maar het kwaad is dan al geschied. Ik kom wel nog door na 1 kilometer in 3.25, maar daarna is het al snel over. Ik kom zwaar in de zuurstofschuld, ben kortademig en de benen verzuren gigantisch. En nu komt er ook nog een deel dat licht omhoog gaat.......Je weet dat dit niet echt een snel parcours is, maar ik wil toch een mooie tijd rond de 18 lopen. Na 2 kilometer kom ik door in 7.10 (3.45). Ik moet nu tegen alle pijnen vechten (veels te vroeg!) en nog 3 kilometer door. Ik vind geen ritme. Het wordt hooguit een gemiddeld ritme van bijna 4.00 per kilometer, maar dit gaat met hangen en wurgen. De derde kilometer ging in 3.50 en de 4e in 4.00 en de laatste gaat in 4.02 en finish ik in 19.03. Er halen me  in de laatste lijn ongeveer 8 lopers in, maar ik ga(en kan) niet sneller. Ik heb minstens anderhalf uur nodig gehad om een beetje op adem te komen. Dit geeft maar aan hoe diep ik ben gegaan. Toch wil ik snel starten in de komende wedstrijden, al zal dat met een beetje reserve moeten. Met de huidige trainingsmeters gaat dit niet, ik zal meer moeten gaan doen.
 
 
 
 

Parelloop 2008
1.parel2008-010.jpg
foto: Huub Janssen (bedankt)

30-03-2008  Posno Sport 5 km
Met een prachtige (verwarmende) zon, ga ik richting Weert. In alle rust kan ik me inschrijven en de sfeer proeven. Het parcours van de 5 km staat op het net en hierbij zie ik dat de afstand klopt (ook belangrijk).
Zo'n half uur voor de start, ga ik met Ronald Dols inlopen. Ronald loopt de 10 km. Als snel merk ik dat ik me heel goed voel en de stijfheid snel weggaat. Ik ga dus voluit van start en zie wel waar het eindigt. Ik kijk om 11 uur naar de start van de 10 km en 5 minuten later start ik. Er staan niet zoveel mensen en vooraan staan een aantal 'kleintjes'.
De start is er eindelijk en al snel moeten we een viaduct nemen. Hierbij is er al snel een groep van 6 lopers voor me, die ik lang in het vizier zal houden. Het gaat hard....een beetje te hard. Ik kan nog niet met deze jongens mee, maar met een hoog ritme kan ik goed in de buurt blijven. Er staat geen 1 km-bord, maar bij de 2 km (7km voor de 10km!) loop ik 6.52 !! Dat betekent 3.26 gemiddeld voor de eerste 2 kilometers. Dat klopt wel met mijn gevoel, want nu komt de tegenwind en ik heb het gevoel dat ik constant moet sprinten. Ik begin goed te hijgen/piepen, maar mijn benen zijn goed en de hersens commanderen deze om hard te blijven gaan. De steken in de zij neem ik maar voor lief. Na 3 kilometer loop ik 10.38 en dus 3.46 voor een kilometer tegenwind. Wauw....een snelle tijd is mogelijk. Het voordeel bij een 5 kilometer, is dat je de finish nu begint te ruiken en dan kun je het makkelijker opbrengen om door de pijn heen te lopen (makkelijker dan bij een 10 km). Met 3.44 kom ik bij 4 kilometer na 14.22 door. Ik ben iemand die ook tijdens een wedstrijd enorm zit te (hoofd)rekenen. Ik weet nu dat met 4 minuten voor een laatste km ik nog altijd 18.22 kan lopen en dat is al super. In de laatste kilometer moet je nog even het viaduct over en dat gaat met een korte pas heel goed. Daarna probeer ik een snelle pas te vinden. Dit lukt me goed en met de finish in zicht, kan ik wellicht nog ONDER DE 18 lopen. Maar ik besluit snel om op de laatste rechte lijn van 300 meter niet te gaan sprinten (en een blessure op te lopen) en gewoon het hoge tempo vol te houden. Met 3.40 voor de laatste kilometer loop ik 18.02,25.
Ik kan het nog!! Ik moet even goed uithijgen, maar ik voel me fantastisch. De benen zijn goed, de luchtwegen herstellen snel en deze mentale opkikker had ik nodig. Wat een heerlijk gevoel zeg. Ik ga me aandoen en kan op de terugweg Ronald net boven de 40 zien finishen op de 10 kilometer. De donkere wolken pakken samen en we denken aan al die lopers die in Venlo en Maastricht nog aan de bak moeten..........

24-03-2008  Rusmanloop Oirsbeek 5.6 km
Als ik 's morgens weg ga naar Oirsbeek, vallen de laatste sneeuwvlokjes. Ik was vroeg aanwezig (eerste na-inschrijver) en de sneeuw smolt al weg. De 'Boompjesweg' vlak na de start lag er desondanks goed bij.
Bij de start komt de zon alweer tevoorschijn.
Vanaf de start probeer ik gereserveerd omhoog te lopen. Daarom ging de eerste kilometer (met het grote hoogteverschil) in 4.03. Dit loonde zich, want nu kon ik in een prima ritme komen. Ik haal loper na loper in (zij waren dus te hard de heuvel opgerend) en doe 3.46 voor de tweede kilometer. Ik kan dit ritme goed aanhouden, krachtig met vooral een hoge frequentie. Met 3.45 voor de 3e kilometer ben ik ook tevreden. Ik voel me goed en kan doortrekken. Op de Hagedoornweg (bergaf) haal ik weer 2 lopers bij en doe ik 3.41 voor de kilometer. Nu probeer ik op de laatste anderhalve kilometer vooral de goed pas te houden. Dit lukt me prima, al wordt iik kort bij de luchtwegen. De benen voelen wel nog goed als we de Markt naderen. Er haalt me nog 1 loper in (ik forceer niets aan het eind; zeker geen eindsprint!) en met 5.54 voor de laatste 1.6 km (3.41/km) finish ik in 21.10. (15.8 km/u ; 3.47/km)Dit is slechts zo'n 40 seconden boven mijn beste tijd hier en ik ben dik tevreden. Ik herstel snel, vooral de benen kunnen meer aan. Maar goed, zoals gezegd forceer ik hier niets. Nu nog de conditie op een hoger peil krijgen (trainen dus!!!). Wel een zeer goede organisatie, prima dus.
 
 
 

09-03-2008  Westzipfellauf 10 km  39.24
Vandaag waren de omstandigheden zeer zwaar. Er was een stevige wind, die vaak "dwarrelde". De stukken met de wind van de zijkant waren daarom ook niet prettig. Het was hard werken, en kijkende naar alle tijden, heb ik het nog niet zo slecht gedaan.
Bij de start sta ik vooraan. Toch start ik met reserves. Al snel kom ik in een groepje van 6 te lopen met o.a. Ralf Jacobs en Ronald Dols. De eerste kilometer gaat in 3.56. Stilletjes denk ik:"dit gaat te langzaam". Toch blijf ik gedisciplineerd dit tempo aanhouden en de tweede kilometer gaat in 3.53. We lopen nu deels door een Sittardse buitenwijk en het tempo vooraan zakt weg. Als ik zie dat we 4.01 hebben gelopen. Dit vind ik toch te langzaam en ik loop gestaag weg van de groep. helaas kan niemand mee, dus moet ik het maar alleen doen. De 4e km gaat in 3.47 en de 5e gaat ook in 3.47. Deze versnelling brengt me toch nog tot 19.24 voor de 5km. Het wordt nu zwaarder, aangezien ik wel enkele lopers bijhaal, maar geen enkele kan meedoen/meehelpen. De 6e km gaat in 3.51 en de 7e in 3.55. We lopen nu door Millen over de kinderkopjes (bergop) en het tempo wordt wisselvallig. Door een stukje met een harde tegenwind, gaat de kilometer in 4.06. Ik kan nu met een goede frequentie doorlopen. Achter me komt niemand meer en voor me zie ik alleen in de verte nog lopers. Als ik de 9e kilometer afklok, zie ik 4.19! Ik dacht toch echt dat ik harder ging. In de  laatste kilometer gaat het tempo wat omhoog en met 3.48  finish ik in 39.24.
Ik ben diep gegaan, vooral de luchtwegen hadden veel problemen tegen het eind. De benen voelden wel goed aan. Ik baalde er wel van dat ik geen echt hoger tempo kon ontwikkelen, maar ja....de wind maakt het wel heel lastig vandaag.
Als ik de winnaar van de halve zie finishen in (ongeveer) 01:15:00 dan wordt mijn verhaal bevestigd. Iedereen had het zwaar. De winnaar bij de 10 km Raymond Billen had er ook al 35.06 voor nodig.
Herm Gerards had trouwens 10.2 km gemeten met zijn secuur horloge. Kan dat de tijd van de 8e en 9e kilometer verklaren? In dat geval zou ik rond de 38.40 hebben gelopen. Maar ja, dat kom je nu niet meer te weten.
 
 
 

17-02-2008  Overmuntheloop 10,35 km
Ondanks de ziekte van de afgelopen week, blijf ik bij mijn oorspronkelijk doel om 3.42/km te lopen voor de eerste 5 kilometer. Ik start op de 7e rij, mede omdat er heel veel (snellere) lopers zijn. Ik doe niet al te gek en volg een groep met 2 dames. De eerste km gaat in 3.41 en dit is prima. Daarna zakt het tempo wat, ook omdat het lichtjes bergop gaat, en loop ik 3.46 voor de tweede km. De derde kilometer gaat over het niet-geasfalteerde gedeelte. Er ligt geen modder, maar het vertraagd wel. Met 3.55 voor de volgende km ga ik naar de eerste doorkomst, die na 13 minuten plaatsvindt. Kilometer 4 gaat in 3.45 en nu krijg ik flinke steken in mijn zij. Na 5 km loop ik met 3.49 een tijd van 18.56. Dit is redelijk, maar het had sneller gemoeten. Ik heb moeite om te volgen, krijg van Bert langs de kant de tip om rechtop te lopen en het gaat weer wat. Ik liep inderdaad naar dubbeltjes te zoeken, maar ik was moe, kortademig (koude lucht) en merk dat de conditie nog niet geweldig is. Daarom liep ik toch nog 3.49 voor kilometer 6. Voor me lopen de lopers langzaamaan van me weg. Het wordt zwaarder. Het finishgedeelte zorgt ook niet voor ontspanning. Ik kom na 2 ronden door in 26.30 (13.30 voor ronde 2) en de 7e km ging in 4.09. Poeh, dit is te langzaam. Ik verhoog het ritme en 2 andere lopers bij me doen dit ook. Zo kom ik (met nog steeds hevige steken in de zij) met een 8e km in 3.53 nog enigszins acceptabel door. Ik krijg het nu heel zwaar, vooral de luchtwegen protesteren hevig. Maar ook de rechterknie zeurt een beetje en ik vertraag. Kilometer 9 en 10 loop ik gemiddeld in 4.06.  Met het 10-kilometerbord in zicht, weet ik nog een beetje te versnellen in kom door in 38.59,35. Dit is toch wel een mooie tijd. Op het finishgedeelte forceer ik niet en met nog eens 1.19 finish ik in 40.18 zo rond de 35-40e plaats.
Ik ben zeer kortademig, ik ben diep gegaan en hoop weer een kleine stap voorwaarts gemaakt te hebben. Over 3 weken loop ik de Westzipfellauf 10 kilometer, met als doel 38.30.
 

27-01-2008  Abdijcross  9500 meter lange cross
Na een toch wat drukkere trainingsweek, zijn de spieren nog wat stram. Ik probeer niet al te voortvarend te starten en gaandeweg een ritme te vinden voor een stevig trainingstempo.
Er staan heel veel mensen aan de start, vele snelle mannen (ook uit het buitenland). Ik start ver achteraan en begin rustig aan de eerste 400 meter. Deze loop ik in 1.30 en we duiken naar beneden. Vooral het laatste deel van deze afdaling vraagt concentratie van de lopers. Niet voor niets staan er op diverse tactische plekken mensen van de EHBO. Maar het parcours ligt er goed bij, niet glad. In de eerste ronde kan ik goed doorgaan, zonder echt voluit te gaan. Helaas is er vlak voor de lussen op het grasveld een stukje ASFALT!! DUS HET IS GEEN CROS!
Aangezien ik met spikes loop, moet ik hier de berm opzoeken. Ik heb hier overigens geen spijt van, aangezien het diepe gras voor mij makkelijk te doen was en de rest van het parcours ook.
Na 1 ronde loop ik 10.50 en dus 9.20 voor de ronde. Ik voel me goed en hou dit tempo aan, waarom niet. Na twee ronden loop ik 20.04 en dus 9.14 voor de ronde. Nu pas realiseer ik me dat ik de streeftijd van 43-44 minuten makkelijk ga halen. In de derde ronde laat ik de rest maar gaan en loop ontspannen door. Vlak voor de doorkomst, wordt ik nog net door de winnaar (een Keniaan) ingehaald. Ik loop 29.44 en dus 9.40 voor de ronde. De knie voelt nu wel ietwat zeurderig aan en ik besluit nu echt ontspannen de laatste ronde te doen. Het zeurderig gevoel gaat snel weg en ik kan weer lekker doorgaan. met de finish in zicht, gaat het tempo nog een beetje omhoog en finish ik met een ronde  van 9.31 in 39.15.  (14.6 km/u; 4.08/km)
Ik ben absoluut niet moe en wel zeer voldaan. Het was een hele goede tempotraining op een prachtig parcours. Overigens zal wel blijken dat de lopers die niet te fors van start zijn gegaan en hun wedstrijd goed hebben ingedeeld, met de prijzen weggaan.
 

20-01-2008  Annendaalloop 5 km
Ik heb voor de zekerheid even nagerekend en het is echt 5 kilometer. De start was iets dichterbij dan vorig jaar, toen men 5,2 liep.
Ik zag een aantal lopers aan de start waarvan je weet dat ze snel zijn. Ik besluit niet al te fors weg te gaan en eerst ritme te zoeken. De eerste kilometer ging desondanks in 3.30. In de tweede kilometer worden de lopers voor me wat langzamer en kan ik aansluiten bij een groepje van 5 met o.a. Nico Ritchie. We krijgen nu ook de wind vol op kop en de tweede km ging in 3.56. Het tempo zakt nu door de flinke tegenwind. Ik aarzel nog even, maar besluit dan toch de groep te passeren en op kracht naar voren te lopen. Ik loop op de 5e in en passeer hem. De derde (hele zware) km ging in 4.01. Nu komen we langzaamaan op een stuk waar de wind eerst van de zijkant en later van achteren komt. Ik nader op de derde, maar deze loopt ook goed door. Van achteruit komt alleen nog Nico Ritchie dichterbij. De 4e km ging in 3.49. In de laatste kilometer gaat het tempo nog even de hoogte in. Nico passeert me en ik laat hem gaan, al loopt hij niet ver uit. Ik finish als 5e in 18.53 en loop dus 3.37 voor de laatste snelle km.
Ik herstel snel en voel me goed. Ik ben 27 seconden sneller als 3 weken geleden op Oudjaarsavond en het gaat vooruit. De weersomstandigheden waren zwaar, maar ik kon de rust opbrengen om niet als een gek weg te gaan. Volgende week de 9,5 km Abdijcross (als training!!).
 

13-01-2008  Parloop Beek 5020 meter
De eerste wedstrijd van het jaar is meteen een hele zware. Zelf ben ik wat grieperig geweest (training overgeslagen) en besluit ik vooral met mijn verstand te lopen. Dat betekent niet al te gek weggaan en gedoseerd lopen. Bij de verkenning van het parcours wordt al duidelijk dat het heel zwaar wordt. De regenval van de afgelopen dagen zorgt voor een drassig parcours, vooral onder in het park, dichtbij het grondwater.
Ik start normaal en loop ongeveer 50 seconden voor het aanloopstuk van 200 meter. Vervolgens probeer ik ritme te vinden en laat me niet gek maken door de anderen. Maar al snel blijkt het vrijwel onmogelijk om ritme te vinden. Je glijdt vaak weg, moet zoeken naar grip en het tempo zakt flink. De eerste keer de trappen op gaat goed, al verzuur ik bovenaan toch een beetje. Vanaf nu heb ik flinke steken in de zij die niet meer weggaan. Ik kom na 1 ronde door in 11.20 (10.30 voor de ronde) en weet dat het geen snelle tijd wordt. In de tweede ronde komt Louis Kooymans voorbij en ik kan aanhaken. Ik weet dat ik in goed gezelschap ben. Ik heb moeite met volgen en voor de trappen moet ik hem laten gaan. Op de trappen kom ik snel weer bij, maar bovenaan ben ik op. Ik ga op automatiche piloot naar de finish in 21.50 en loop weer 10.30 voor de ronde. Ik ben op, en heb moeite om bij te komen. Het was zeer zwaar, maar toch ben ik er van overtuigd dat ik weer een klein stapje vooruit heb gezet. De tijd is niet goed, maar ik raak niet in paniek. Ik probeer geleidelijk sterker te worden en vooral heel te blijven en veel plezier te hebben in het lopen.
 

Enter supporting content here