Make your own free website on Tripod.com
LOPEN MET Rudy (SPEEDY)

wedstrijdverslagen 2005

Home
running links
wedstrijdverslagen 2015

hieronder staan de wedstrijdverslagen van 2005 

 

20-11-2005  Herfstloop 10 km Kerkrade
Na een week met 2 korte trainingen, ga ik van start met als doel een tijd rond de 38 minuten te lopen, zonder last van de knie te krijgen. Het is koud, maar goed warm ingepakt en met een verwarmend smeersel op de knie ga ik van start. Ik begin redelijk rustig en gedurende de eerste kilometer vind ik een leuk gropeje met o.a. Peter Deceuninck. Met 3.40 per kilometer lopen we een prima tempo dat ik goed kan bijhouden. Na 1 ronde hebben we 8,47 (niet hele ronde). In de tweede ronde gaan we goed door, maar na 15 minuten begin ik een lichte irritatie aan de knie te voelen aan de knie. Na 2 ronden loop ik toch nog 18.20. In de 3e ronde wordt de pijn  voelbaarder en besluit ik om rustig uit te lopen. Ik maak de derde ronde dan niet af en stap uit.................................
De blessure aan mijn knie is hardnekkig. Ik moet dan ook nu (helaas, snik) besluiten  om 4 weken rust te houden en de knie te laten verzorgen (wellicht laseren). Hopelijk is het na die 4 weken echt over, maar ik maak me toch veel zorgen. Zal de blessure echt overzijn? Ik zal dan wel de training weer heel rustig op moeten pakken. De korte kerstcross van AVON op 26-12 zal weer de eerste wedstrijd zijn.
Het zal dus even rustig zijn op mijn site. Waar mogelijk, kom ik jullie wel aanmoedigen.

06-11-2005  ENCI-bergloop 10 km
Het was extreem druk. De organisatie had hier niet op gerekend, waardoor er vertraging was bij de inschrijvingen. Daar had ik geen last van, met dank aan Paul Schoonbrood. Met een vertraging van een half uur starten we. In het begin liep ik ver achteraan, immers we werden naar achteren gestuurd. Ik stond braaf vlakbij het startdoek, toen men besloot om toch maar te starten, ook al stonden er nog 100 lopers voor het doek. Gelukkig kozen de meeste voor het kiezelpad. Ik kon met mijn spikes over het gras lopen en zo opschuiven. In de eerste korten en 2e wat langere ronde, loop ik met Peter Gorissen richting Jo Schoonbrood en o.a. Inge van Bergen. Dan beginnen we voor de eerste keer aan de beklimming van de hoogste "berg". We doen deze 3 keer. Ik moet me inhouden, maar loop toch goed richting Jo. Samen lopen we daarna over het mooie, glooiende parcours. Bij de beklimming in de 2e ronde loop ik wat weg, maar ik weet dat Jo goed daalt en inderdaad, daar sluit hij weer aan. Toch voelde ik al in de 2e beklimming mijn rechterknie. De afdalingen zijn dan niet echt bevorderlijk voor herstel. Als ik de laatste ronde inga, loop ik alleen, maar zitten enkele lopers (waaronder Jogger Jo) kort achter me. In de beklimming loop ik weer wat weg, maar daarna wordt het een moeizame weg. Mijn knie speelt behoorlijk op en ik snak naar het eind. In de laatste afdaling merk ik dat mijn voorsprong op Jo (was 10 seconden) snel slinkt. Ik heb ook veel pijn bij elke rechterstap bergaf. Het is best wel fijn dat Jo zo bekend is. Ik passeer toeschouwers en 8 seconden later hoor ik " kom op Jo!". Ik passeer weer toeschouwers en 5 seconden later hoor ik "Kom op Jo!". We naderen de laatste bocht en 3 seconden later hoor ik " Kom op Jo". Jo haalt me net niet in en ik ben tevreden over mijn looopprestatie. Ik relativeer dit wel, omdat enkele lopers kort achter me volgende week Battice(33km) lopen en nu ongetwijfeld DAN willen pieken. Over mijn knie maak ik me meer zorgen en ik zal in de komende week knopen moeten doorhakken.

30-10-2005  IJzeren Man coss Weert 9,2 km
Na gisteren getraind te hebben en last gekregen te hebben van mijn rechterknie, was het maar de vraag of het wel ging vandaag. Er zijn 4 ronden te lopen van 2300 meter (volgens de organisatie, het kunnen ook meer meters zijn geweest!!).
De ondergrond bestaat uit zand en bosbodems. Verder zijn er lichte hoogteverschillen met korte, steile hellingen.
Ik begin rustig in de eerste ronde, om te kijken hoe de knie reageert. Ik loop in 1 lange sliert rond de 50e positie!!! Behalve Limburgers, zijn er ook veel Brabanders aanwezig. Na 1 ronde loop ik 9.12,82 (1686ps) en kom als 44e door. Ik begin nu wat sneller te gaan, maar voel wel de training van gisteren in de benen. Ook begint mijn knie in de tweede ronde zich te melden. Maar ik kan door. Zonder echt voluit te gaan, haal ik vele lopers in en kom na 18.11 door (8.58 voor de 2e ronde  1634ps).  In de 3e ronde loop ik bij enkele goede veteranen, maar ook die gaan me niet snel genoeg. Ik versnel een beetje en loop 8.52 voor deze ronde(1608ps). In de laatste ronde voel ik de knie toch meer en ga niet meer voluit. De laatste ronde gaat (inclusief een finishgedeelte van ongeveer 10 seconden) in 9.08 (1662) en ik loop 36.11,97. Ik wordt in totaal 23e en heb dus veel lopers ingehaald na de 1e ronde. Toch baart de knie me weer zorgen en ga ik pas woensdag weer trainen.
De winnaar had 30.30 (een snelle nationale topper), maar enkele andere snelle limburgers waren 'slechts' 4 minuten voor me. Deze lopers lopen onder de 32 minuten op 10 km, dus dan ben ik toch wel tevreden met mijn tijd.

23-10-2005  Scopiascross in Tegelen 10120 meter
Na een magere trainingsweek en een verkoudheid, was het maar de vraag hoe ik ervoor stond. Ik besloot om hier de lange cross te gaan doen. Ik ben verkouden en besluit daarom om rustig te starten en van daaruit wel te zien of ik sneller kan. Mouloud Abraik heeft mijn uitnodiging voor deze cross gezien (super!!) en is ook van de partij. De ramadan zorgt er wel voor dat hij niet de vorm heeft die hij kan hebben. Toch is deze cross een perfecte vaarttraining. Hier zit alles in: gras, modderpaadjes, grindjes, hellingbos met steile beklimmingen, slingerpaadjes, moeras, noem maar op. Helaas gaat deze cross hier niet meer plaatsvinden. De aanleg van de rijksweg 73 zorgt ervoor dat de organisatie naar een nieuwe locatie op zoek kan gaan. Ik kom hier nu al 3 jaar en hoop dat de nieuwe locatie net zo uitdagend is als de oude.
Er staan zo'n 60 man aan de start en in de eerste ronde gaat het rustig aan. Er zijn 4 ronden van 2530 meter te lopen. Het moet wel rustig aan, want de beginfase is zo smal, dat paseren vragen om problemen is. Samen met Mouloud loop ik de eerste ronde in 10.03,34 (1806passen). Dit is heel langzaam.....Gelukkig is er nu meer ruimte voor me, dus ga ik versnellen. Ik loop goed in deze tweede ronde en kom na 19,18 door. Dat betekend dus 9.15,24(1660) voor de tweede ronde!!! Ik stoom door en haal vele lopers in. Maar boven in het bos klink ik om bij een korte afdaling. Mijn linkerenkel klapt om en ik voel een stevige pijnscheut. Ik kan net een valpartij voorkomen, maar de vloekpartij niet. Ik moet  langzamer lopen en loop zeker 500 meter met pijn. Maar ik kan wel verder (gelukkig maar). Hierdoor ging de derde ronde in 9.41,19 (1734). In de laatste ronde kan ik weer doorstomen en let nu heel erg goed op. Halverwege de laatste ronde begin ik wel wat vlekken voor mijn ogen te krijgen. De verkoudheid zorgt hier voor. Met een sterk eindschot loop ik 9.21,74 (1704) voor de laatste ronde om te finishen in 38.21,51 . Ik kan wel zeggen dat ik heel tevreden ben met deze tijd. Dit zou een tijd onder de 38 betekenen op 10 km    en dat op dit parcours! Hopelijk kan ik nu wat meer trainen, maar voorlopig is de wedstrijd ook training. Volgende week in Weert loop ik op dezelfde wijze.
1=10.03-->3,58/km
2=9.15-->3.39/km
3=9.41-->3.49/km
4=9.21-->3.42/km
 
38.21-->3.47,4/km    ==  15,9 km/uur
 
 

16-10-2005  Mondriaanrun 5,3 km
Ik zal niet ontkennen dat ik de afgelopen week wat het lopen betreft in de put heb gezeten. Ik had een knieblessure die hardnekkig leek. Ik kon zelfs soms niet lopen!! Tot afgelopen vrijdag het beter ging. Ook kreeg ik meer vertrouwen door mijn sportfysio, die aangaf dat het met overbelasting te maken had en dat ik toch kon trainen. Mijn testje van vrijdag was voor mij reden om vandaag de korte loop te doen, de 5,3 km. Ik besloot om heel rustig te starten en goed aan te voelen watde knie doet. Ik loop als snel in 15e positie. Gaandeweg de eerste ronde voelt het steeds beter aan. Na 1 ronde van 2650meter loop ik 9.44,76(1776passen). Ik voel me goed en ga versnellen. Ik haal vele lopers in en kan goed doortrekken. Het parcours is iets anders als vorige keren door een verbouwing, en de paden liggen er grillig bij. Pas bij de laatste beklimming voel ik wat verzuring en na 18.56,61 finish ik. De tweede ronde ging in 9.11,85(1674) en dat is gewoon super. Extrapoleer je deze 2650 meter van de tweede ronde naar 5 km, dan kom je op 17.20 uit!! Ik voel niets aan de knie, ben enigszins verdwaasd bij de auto. Ik had namelijk een gevoel van "was het dit nou?"  Nauwelijks moe en met wederom een prachtig gevulde tas en ren-t-shirt (HULDE AAN DE ORGANISATIE!!!) ga ik voldaan naar huis en heb ik vernieuwd vertrouwen in de komende weken. P.s. ik zie bij het maken van dit verslag nog net Nico Hamers in Amsterdam finishen in 2.30.10: SUPER NICO!!
 

09-10-2005    10 mijl Chemelot-loop
Deze loop wordt voor het eerst georganiseerd. En voor mij is het ook de eerste keer dat ik met de bus van de finishplaats naar de startplaats wordt gebracht. Voor de start maak ik ook mijn plannen. Ik was van plan om hard te starten om een snelle 10 km te lopen. De rest daarna zou ik dan rustiger lopen, om dan uiteindelijk toch mijn p.r. van 01:03:30 te verbreken. De start is op het terrein van de voormalige Mauritsmijn. Er was geen enkele 'koempel' te zien, al lang niet meer. Wel beveiliging, hetgeen ervoor zorgde dat er geen publiek langs de kant stond. Er stond trouwens zowieso weinig publiek langs de kant, ook in de dorpjes. Wie je wel tegenkwam, waren Nordic Walkers. Ik vond het een niet onaardige combinatie. Ik heb er geen last van gehad. Nu de wedstrijd:
Bij de start gingen Roger Smeets en Paul Hagendoorn er meteen hard vandoor. Daarachter liep Patrick Delait en daarachter een groepje van 9, waaronder ondergetekende. Het ging best wel snel in het begin en ik voel dat ik t.o.v. het voorjaar toch wat aan snelheid heb ingeboet. Na 1 km lopen we 3.35!! Klopt dit wel? We gaan toch zeker wel sneller? In de tweede kilometer moet ik de groep langzaam laten gaan. Bij 2 km loop ik 6.58, hetgeen 3.24 voor de kilometer betekende. Klopt dit? Ik dacht toch van niet. Ik vrees al voor de accuratesse van de bordjes voor de rest van het parcours. Nu gaan we de afvalberg op. In het begin was het steil, daarna liep je een stuk vlakker. De derde kilometer liep ik in 4.45!!!!Dit is dus echt onjuist!! Plaats bordjes a.u.b. op de juiste plaats, of plaats ze niet!! De 4e km ging in 3.27 en NU KOMT HET...........DE 5E KILOMETER GING IN EEN WERELDRECORDTEMPO VAN 1.49,50. Deze stuur ik op naar de IAAF. Na 5 km liep ik 17.00,83. Als dit klopt is dit een p.r. maar het lijkt me niet. Wat denken jullie? Vanaf dit punt krijg ik het zwaarder. Ik adem moeilijker en pas mijn tempo aan. De kilometers gaan achtereenvolgend in 3.55, 3.55, 3.53 en 3.56. Na 9 kilometer komt Inge van Bergen voorbij en zij twijfelt ook aan de juistheid van de afstand. Via een 3.58 loop ik 36.38,64 . Dit is een geweldig p.r. voor mij, maar ik tel hem niet! Ik heb mijn twijfels over de afstand. Tenzij iemand kan bewijzen dat het wel klopt. Hierna loop ik nog 3.58 voor de 11e kilometer. Vervolgens gaat het een beetje omhoog en krijg ik opkomende krampen in beide kuiten. Ik vertraag en loop 4.21 voor kilometer 12. Hierna moet ik voor een eerste keer stoppen. Niet alleen mijn kuiten spelen op, ook mijn rechterknie zit "op slot". Dit doet veel pijn bij elke stap en ik moet vaker stoppen. Vele lopers halen me in en ik probeer rustig aan te doen, bang dat ik ben voor blessures. Via 4.23 , 4.59 , en 5.26 loop ik 59.45 na 15 km (als dit klopt!!). De laatste kilometer gaat nog in 4.57 en via een 36 seconden voor het laatste deel loop ik 01:05:18,87.
Ik concludeer dat ik te hard gestart ben (terwijl een loopmaat me adviseerde om rustiger te starten). Ik denk dat ik daarom kramp kreeg. Ik dronk ook te weinig, al waren de drankposten niet altijd allert. En bij dit tempo ga je nu eenmaal niet even rustig een paar bekertjes pakken. Ik zal morgen rustig wat uitlopen en mijn spiertjes goed verzorgen en dan volgende week de 10,6 km doen bij de Mondriaanloop.

01-10-2005 STAP-loop 12,2 km
De afgelopen jaren liep ik hier de 6,1 km. Maar ik ben nu eenmaal een beetje besmet met het 'duurloop-virus', dus loop ik dit jaar de 12 km. Ik wilde er een goede training van maken. Het parcours was door de regen een stuk zwaarder dan andere jaren. Voor de start spreek ik met Mouloud Abraik af om samen een tempo te lopen rond de 4.00/km. Normaal geen probleem, maar wie dit parcours kent, weet dat dit niet vanzelfsprekend is.
Het startschot klinkt en we gaan relatief rustig verder. Het eerste deel is smal, glad, dus is het in 1 rij aanschuiven. Het tempo is niet hoog daardoor, maar we hebben tijd genoeg om dit in te halen. Al kletsend halen we bevriende lopers en loopsters in en lopen 4.13 voor de 1e km. Niet echt snel dus!! Nou, we hebben het signaal begrepen en Mouloud en ik versnellen. Vanaf nu zal geen enkele loper ons meer inhalen en 'hengelen' we loper na loper binnen. De 2e km gaat in 3.56, inclusief een nogaal winderig (tegen) stuk over de zandbak op de hei. We kunnen dit tempo volhouden en lopen 3.55,82 voor de volgende kilometer. We draaien goed door en via 3.57 ; 3.57 en 3.56 lopen we halverwege 23.55. Nog goed kletsend kunnen we de 3e ronde in gaan. Via 4.00 ; 3.59 en wederon 3.59 maken we de 3e ronde vol. Je ziet, we houden ons goed aan ons voorgenomen schema. Bij het ingaan van de laatste ronde voel ik mijn hamstrings 'stram' worden. Ze worden steeds stijver, maar het tempo kan ik nog wel aan. Alhoewel het nu vooral Mouloud is die kopwerk doet. Via 4.00 en 4.00 komen we bij de laatste kilometer. Mouloud heeft duidelijk nog wat over en versnelt. Ik kan hem niet volgen en spaar mijn spiertjes. Mouloud heeft al eens onder de 36 minuten op 10 km gedaan, ik nog nooit onder de 37!! Via een 3.50 loop ik 47.44 na 12 km en na nog eens 48 seconden finish ik in 48.32 , zo', 10 seconden na Mouloud. We mogen tevreden zijn. We hebben een prima vaarttraining gedaan op (bijna) wedstrijdtempo. Zeker gezien het wisselende parcours is het toch wel bijzonder dat we een vast schema liepen.
Eenmaal thuisgekomen kan ik moeilijk lopen. Ik heb enorme spierpijn, maar dat hoort er nu eenmaal bij als je sterker wilt worden, niet??
p.s. Voor slechts 5 euro startgeld (is zelden ergens minder!!) krijg je straks een mooie foto van de doortocht op de 'zandbak' met oorkonde. Hulde aan deze organisatie.
 
 

25-09-2005  Stadsloop Maastricht 21,1 km
Twee weken na de marathon wilde ik vandaag goed lopen en wellicht een p.r. lopen op de halve marathon. Achteraf bleek het voor mij toch te vroeg na de marathon om echt lang hard te lopen. Zie hier mijn wedstrijdverslag:
 
Vanaf de start kan ik in de buurt blijven van goede lopers. Ik wil weggaan op 3.48/km om zo 19.00 per 5 km te lopen. De eerste km ging in 3.46. De tweede ging in 3.39, dat moest wel want ik dreigede te gaan 'zwemmen' tussen groepen. In de 3e km moest ik goed aanzetten om een groep van 6 bij te halen met o.a. John Bosch en de eerste dame. Ik kan goed mee met deze groep en we lopen 4.03 voor de 4e km!!!! Dit klopt volgens mij niet. Enigszins in verwarring probeer ik op de brug te versnellen en sleep ik de groep mee. Bij 5 km hebben we 19.01 (3.57 voor de km) en zit ik dus prima op schema. Ik kan door de Beatrixhaven goed doorlopen. Via 3.34  ,  3.45  ,  3.48 en 3.53 Heb ik 34.02 na 9 km. Ik loop nu schijnbaar los van de groep, ik heb ook niet meer omgekeken. Nu op weg naar het 10 km-punt via een 4.17 !!!!!!!!(kan niet!!) kom ik na 10 km door in 38.19,72 . Dit is op zich al een mooie 10-km tijd. Hier staat mijn familie me aan te moedigen, maar hier begint het ook zwaarder te worden. Mijn rechterhamstring en rechterlies beginnen stijver en stijver te worden. Halverwege heb ik 40.34 en dat is slechts 10 seconden boven mijn p.r.!!! De 11e km ging in 4.01 en mijn hamstring doet het god. Maar mijn rechterlies zorgt er nu voor dat ik alleen nog een kleine pas kan lopen. Via 3.57  ,  3.54  ,  4.11  en 4.23 heb ik 58.48 na 15 km  EEN NIEUW P.R.!! Maar je ziet aan de tijden dat het langzamer gaat. Er staat ook een flinke tegenwind langs de Maas tussen Itteren en Borgharen. Ik begin nu ook echt pijn te krijgen aan de lies. Hier besluit ik om een stuk langzamer te gaan lopen en geen risico te nemen. Ik wil geen blessure. Via 4.30 4.30 4.48 5.07 en 5.22 kom ik na 20 km door in 1.23.08. Een p.r. zit er al niet meer in.De laatste 1,1 km gingen in 5.27 en finish ik in 01:28:35,78 .
Ik heb moeite met lopen omdat mijn lies dat belet en hopelijk leidt dit niet tot een blessure. De trainingen deze week zullen laten zien of dit zo is.
 
 
 
 

vlak na de start marathon
september2005_023.jpg

HIER HET VERSLAG VAN DE MERGELLANDMARATHON:
 
11-09-2005  MERGELLANDMARATHON Meerssen 42,2
 
Ik was op zondagmorgen al vroeg op de markt in Meerssen om wat sfeer te proeven. Wellicht ook om wat zenuwen weg te krijgen. De tijd vliegt om en de start nadert. De benen voelen goed en het weer(bewolkt,fris) is voor mij ideaal, dus laat de start maar komen.
Om precies 1 uur klinkt het startschot. Ik heb me ver naar achteren opgesteld, waardoor ik pas na 15 seconden kan beginnen met dribbelen. Toch moet ik me in de eerste 5 km erg bedwingen om mijn  tempo van 25 minuten per 5 km aan te houden. Samen met Pascal Bazuin loop ik de eerste paar kilometers. Ik ga nog rustiger lopen en Pascal loopt wat sneller. Hij voelt zich kennelijk erg goed. Bij de doorkomst na 5 km loop ik 23.47 . En dat zonder me echt in te spannen. Nu volgt de eerste beklimming van de Biesenberg. Alles verloopt soepel en zo ga ik naar het 10 km-punt. Mijn tijd daar van 48.32 (24.45 voor de afgelopen 5 km) is prima, het mag zelfs iets langzamer. De eerste keer de weg naar Ulestraten (Genzon) naar het hoogste punt gaat rustig aan. Op het plateau is het goed mistig en valt er weinig te genieten van het uitzicht. Na 15 km loop ik 01:13:26 (24.54 voor de afgelopen 5 km). Ik lig prima op schema en heb nog nergens pijntjes. De afdaling naar Valkenburg neem ik met de handrem op. Dit om 'soepel' In de Schreub op te kunnen langs de autoweg. Hier is het 20-km punt. Ik loop hier 01:37:28  (24.02 voor de laatste 5 km) en voel me goed. Halverweg loop ik 01:42:30. Nu volgt de weg terug naar Meerssen, waar mijn familie me al voor de markt opwacht. Na 25 km (passage Markt) loop ik 02:01:56 (24.28 voor de laatste 5 km). Ik voel me goed en overtuigd van een goede afloop ga ik voor de tweede keer naar de Biesenberg. Het gaat al wat moeizamer bergop. Langs het vliegveld heb ik wat meer tijd nodig om te herstellen. De pijntjes beginnen langzaamaan te komen. Het 30-km punt ligt vlak voor Waterval. Ik loop 02:27:30 (25.33 voor de laatste 5 km). Het gaat nu weer omhoog naar Ulestraten Ik ken deze weg uit mijn hoofd. Ik heb hier tientallen keren getraind. Ik ken elke hobbel, putdeksel , gewoon alles. Maar wat ik niet wist, is dat hier 'DE MAN MET DE HAMER' woont. Hij slaat toe na 32 kilometer. Ik voel de totale verzuring van mijn onderrug. In Ulestraten moet ik voor de eerste keer lopen. Zelfs dat gaat moeizaam en je vraagt je af of je zo verder moet. Maar dan moet ik denken aan wat een supporter(loper) bij het 30 km-punt zei: "Kom op. Je hebt er genoeg voor gedaan". Dat klopt, dus doorbijten dan maar. Maar bij "Genzon" moet ik weer (bergop!!) lopen. Ik voel overal pijn. Er is ook nog een andere loper die moet lopen, Peter van de Krijs uit Weert. We hebben 3 weken geleden samen ook hier gelopen met de zaterdag-groep. We besluiten om samen door te gaan en de finish te halen, ook al zitten we er beide doorheen. Bovenaan Genzon gaan we rustig dribbelen en met een drafje van 8,5 km/uur hobbelen we verder. Echt alles doet nu pijn. Ik heb zelfs pijn op plekken waar alleen 'borstvoedinggevende vrouwen' last van hebben. We tellen de kilometers af en na 35 km lopen we 02:59:05 . We liepen nu 31.35 voor de laatste 5 km. Het verval is dus enorm. Bij de verversingspost stoppen we en gaan we eerst rustig drinken. Na ruim een minuut gaan we rustig verder. De korte helling in Groot-Haasdal en op weg naar Raar zijn plotseling een soort Alpe-Duez geworden. Dat er lopers ons inhalen deert ons al lang niet meer. Als we naar de finish halen. Bij het 40-km punt hebben we 03:34:33 (35.28 voor de laatste 5 km). We stoppen weer om rustig te drinken. Na een minuut gaan we rustig door en ruiken de finish. Na 41 km komt Huub Rox ons voorbijflitsen. Huub gaat zeker een persoonlijk parcoursrecord lopen. We dalen af naar Meerssen en zien de kerktoren. Hier staat mijn familie, ook opgelucht dat ik (eindelijk) finish. Samen met Peter (zonder wie ik het niet gered zou hebben!!) loop ik naar de finish in 03:49:01,20 (14.27 voor de laatste 2,2,km).
TOCH NIET SLECHT voor iemand die tot voor kort alleen 5 km-wedstrijdjes liep. Niet?
Ik ben er erg trots op dat het gelukt is, de tijd is bijzaak. Volgend jaar zeker weer.
 
 
 

september2005_026.jpg
doorkomst vlak voor 25 km:alles nog prima

09-01-2005  Parkloop Genbroek Beek 5020 meter
 
Afgelopen vrijdag stootte ik mijn linkervoet tegen een poot van het bed. Een teen werd behoorlijk geraakt en was flink gekneusd. Even dacht ik dat ik zondag niet zou kunnen lopen. Zaterdag was het nog niet goed,maar zondag ging het al wat beter. Daarom besloot ik om rustig te starten, mede omdat het bij het inlopen toch gevoelig was bij de teen. Met name de afwikkeling van de voet was pijnlijk.
Ik startte redelijk rustig en liep met Pascal Bazuin de eerste 2 kilometer mee. We lopen rond de 20e positie, maar willen nog niet voluit gaan. Want na 2 km komen de trappen met ruim 20 meter hoogteverschil. Ik loop goed omhoog en boven kan ik redelijk doortrekken. Daarbij haal ik enkele lopers in, die dit niet lukt. Voor me loopt een groepje met Ralf Staps en enkele anderen van Caesar. Vlak na de eerste doorkomst haal ik ze bij en in. Ik wilde de tweede ronde sneller gaan dan de eerste ronde, dus versnelde ik.
Dit deel ging bergaf, dus versnellen was makkelijk. Nu zag ik zo'n 10 seconden voor me Ger Cruts en Carl de Bont. Op het lange stuk langs de vijver (wind tegen!!) dicht ik dit gaatje. Met nog anderhalve kilometer te gaan haal ik ze bij en in. Ze proberen aan te pikken,hetgeen mij stimuleert om vooral tempo te blijven houden. Zo ga ik richting trappen. Hier kon ik soepel met 2 treden tegelijk omhoog. Boven kon ik ook met een korte, felle pas het tempo omhoog gooien. Het laatste deel naar de finish is zwaar, omdat de verzuring hier goed voelbaar is. Ook zag ik dat Carl versnelde. Ik verhoogde het ritme en de lengte van de pas, maar kon niet aanzetten voor een "sprintfinish". Toch bleef ik Carl voor.
Mijn tijden waren:
200 meter aanloop: 52,33 (170)
na 1 ronde:  10.28,12 (1744)=====9.35,79 voor de ronde van 2410meter
na 2 ronden: 19.46,67 (1710) ====9.18,55
 
ronde 1 = 3.59/km
ronde 2 = 3.52/km
Dit is een persoonlijk parcoursrecord voor mij. Nog nooit heb ik hier onder de 20 minuten gelopen. En dat met een gekneusde teen.......Ook ben ik heel snel hersteld. Op naar de halve van Posterholt!!!
 
 

16-01-2005  21,1 km Annendaalloop Posterholt 1/2 marathon
Vandaag mijn allereerste halve marathon. Dit had 2 doelen. Op de eerste plaats een nieuwe uitdaging, immers deze afstand had ik in wedstrijdverband nog nooit gelopen. Daarnaast had het als doel om sterker te worden, zodat ik straks meer power heb op de 5 km in de lente.
Ik wilde 4.16/km gaan lopen. Bij de start hield ik me dan ook in. Toch ging die eerste kilometer in 4 minuten. Daarna moest ik me ook inhouden, maar gingen de kilometers toch in 3.55-4.01-4.06-4.06. Na 5  km liep ik 20.11. Daarna liep ik in een prima klein groepje redelijk relaxed  verder. Ik had het schema van 4.16  al laten varen. Via 4.00-4.03-4.07-4.05-4.05 loop ik 40.32 op 10 kilometer en dus 20.21 voor de afgelopen 5km. Dit is een prima schema. Halverwege (kwartmarathon) kom ik door in 42.53. Vanaf dan merk ik dat de halve pas echt begint. Nu moet ik proberen de vermoeidheid op te vangen. Het lukt me zelfs om wat te versnellen!! Want na 15 km liep ik 1.00.10,84. Dit betekende dat ik 19.38 liep voor de laatste 5 km. Vanaf nu liep ik toch echt alleen en werd het vooral aftellen naar de finish. Na kilometer 17 kreeg ik het zwaarder en zag ik dat de kilometertijden naar de 4.12 en 4.14 gingen. Na 20 kilometer liep ik 1.21.16 en dus 21.06 over de laatste 5 km. De laatste kilometer komt eraan en mijn pas wordt kleiner en kleiner. Dan schiet op 500 meter voor de finish plotseling de kramp erin, in mijn linkerkuit. Het was een pijnlijke steek. Ik stop, rek en probeer verder te trimmen. Dit voelt pijnlijk aan en ik ben bang dat ik een zweepslagje oploop. Toch gaat de pijn even plotseling weg als hij kwam en trim ik naar de finish. Die laatste 1,1 km gingen in 5.02.
Mijn eindtijd was  : 1.26.18,28 en dat is uiteraard een persoonlijk record.
Ik liep 14526 passen (1.45meter/pas).
Ik liep 4.05/km.
Het was een enorme ervaring die smaakt naar meer. Het voelt als een overwinning om deze afstand te lopen. Hopelijk is de linkerkuit in orde en ga ik hiervan sterker orden.
 
 

23-01-2005  6km Leudalbosloop Heythuysen
 
Na een drukke werkweek (vergaderingen/oudergesprekken) met nauwelijks trainingstijd, besloot ik toch een trainingsloop te doen. De heerlijke ondergrond van het Leudal is goed voor het gestel, zeker na die 21 km van vorige week.
Ik besloot om rustig te starten en dan wel te zien of ik sneller kon. De 1e km ging in 3.47(700ps). Ik liep samen met  1 andere loper,Patrick Snijders, die de 12 km liep. De 2e km ging in3.59 (740), waarna ik besloot om wat te gaan versnellen. De 3e km ging in 3.41 (672). Na 1 ronde liep ik dus 11.28.
In de 2e ronde kreeg ik het moeilijk. De 3e km ging in 3.57(714) en de 5e ging in 4.05 (740). Ik voelde me wel steeds beter worden (waarschijnlijk door die halve marathon) en ging nog eens hard door in die laatste kilometer--> 3.36 (668). Mijn eindtijd was 23.06,63 . De tweede ronde ging in 11.38. En deze tijd was 18  seconden langzamer dan de vorige keer, maar toen ging ik dan ook voluit en nu was het een soort herstelloop.
 
 
 
 

30-01-2005  Abdijcross Kerkrade 6,5 km (4 ronden)
Vandaag treed de dooi in,maar heel geleidelijk. Het was waterkoud bij 1 graad plus en het parcours lag er glad en zwaar bij. Op het grasveld lag tevens nog een laag ijs/sneeuw. De koude lucht zorgde ervoor dat je niet al te gek van start ging. Ik begon redelijk rustig en liep 6.40 (1230) over de eerste ronde met aanloopstukje. Na deze eerste ronde besloot ik om wat harder te gaan lopen en liep richting Ger Cruts. De tweede ronde (zonder aanloopstukje) ging in 6.24 (1162). In de derde ronde liep ik weg van Ger, maar voor me was niemand te zien. De helling werd al moeilijker en op het grasveld zag ik in de verte Jasper Souren lopen. Eindelijk een mikpunt voor me. Ik besloot om te proberen hem bij te halen. Een tussentijds meetpunt gaf aan dat hij 30 seconden voor me zat. De derde ronde ging in 6.32 (1178). Ik liep dus 19.36 na 3 ronden en dat is bijna even snel als vorig jaar bij de wedstrijd. Die was toen na 3 ronden voorbij, nu moest je nog een ronde. In de vierde ronde liep ik wel in op Jasper, maar ik kon op de helling en daarna niet echt versnellen, omdatde verzuring intrad. Ik wordt uiteindelijk 7e en loop nog tot op 10 seconden van Jasper. De laatste ronde ging ook in 6.32(1200) en ik liep 26.08,60.  Ik merk dat de halve marathon uit de benen is en dat ik vooral meer uithoudingsvermogen heb gekregen, immers de lopers voor me werden langzamer en ik kon mijn tempo volhouden. Al zou ik graag toch wat harder gaan.
 
 
 

13-02-2005  Overmuntheloop  10,35 km
Na een dag regen en een dalende temperatuur, lag het parcours er nat bij. Bij de start was het droog. Ik ging in het begin mee met een groepje met Jo Schoonbroodt, John Bosch en John Vaessen. De eerste kilometer tegen de wind in, ging in 3.18. Toch wel snel, maar het voelde goed. De 2e kilometer ging ook prima in 3.30. Maar dan kwam er na 10 minuten een gigantische hagelbui. Ik zag niets meer. Ook waaide er een flinke wind tegen en ik kwam niet meer vooruit. Wat ik eerst nog op souplesse kon, miste ik nu op kracht. De derde kilometer ging in 3.52. Toch kwam ik na de 1e ronde door in 12.30, hetgeen voor mij snel is. Vanaf dit punt krijg ik het zwaar. De 4e kilometer ging in 3.57, evenals de 5e. Na 5 km had ik 18.35. Nu kwamen van achteren enkele andere lopers, waar ik nog even dankbaar gebruik van maakte om even aan te pikken. Toch verloor ik op het stuk wind tegen te veel tijd. De 6e km ging in 3.53, de 7e in 4.04. Na 2 ronden liep ik 26.05 en dat is 13.35 voor de 2e ronde. Dit is te veel verval, maar ja, de omstandigheden werden zwaarder. De 8e km ging in 4.03 en de 9e in 4.02. De 10 ging in 3.53 en ik liep 38.31,88 na 10 km. Dit is gezien de omstandigheden voor mij een mooie tijd, slechts een halve minuut boven mijn p.r. Het laatste deel ging nog in 1.14 en ik liep 39.46,27 over het hele parcours (13.41 voor ronde 3). Dit is een persoonlijk parcoursrecord voor mij. Ik ben toch wel tevreden, ondanks het verval in het 2e deel van de wedstrijd.
 
 
 

06-03-2005  5mijl (8,045km) Bechaloop Beek
Ik had als doelstelling om te proberen in de buurt van de 30 minuten te komen. Na een week met weinig trainingskilometers, had ik hier niet veel hoop op. Dan was het ook nog eens -5 graden bij een noordenwind en lag er sneeuw op de baan. Ik besluit dan ook om rustig te starten. Ik kan me goed inhouden en zie vlak voor me een groepje met Ger Cruts en Inge van Bergen en nog vele anderen. Ondanks dat ik me inhoud, loop ik 3.28 (642) voor de eerste kilometer. Gedurende de tweede kilometer zoek ik aansluiting met deze grote groep. Ik loop 3.37 (654) en kom bij deze groep. De volgende kilometer gaat vals plat omhoog. Ik zie Jo Schoonbroodt vlak voor de groep lopen, met Wiel Peters daar vlak achter. Ik loop 3.51 (692)voor de derde kilometer, maar kan niet echt versnellen. In de vierde kilometer herstel ik weer wat en kan ik bergop deze groep voorbij gaan. De hele groep valt uit elkaar en nu wordt het pas echt zwaar. Na 3.57 (718) voor de vierde kilometer, probeer ik boven Inge van Bergen bij te houden. Dit lukt me niet, zij kan eerder de verzuring verdringen. Ik kom wat te zwemmen en loop 4.03 (720) voor km 5 en loop 18.57 voor 5 kilometer. Ik verheug me nu op het dalingsgedeelte en loop goed naar beneden. Vervolgens zie ik dat ik 3.56 loop voor kilometer 6 en 3.09 voor kilometer 7 op het vlakke gedeelte....DUS...deze bordjes stonden niet goed (OF WEL???).De laatste kilometer gaat redelijk goed en ik merk dat Ger Cruts komt opzetten. Ik kan iets versnellen en blijf hem net voor. Via en 3.59 en 12,40 voor het laatste deel loop ik 30.13,39 voor deze 5 mijl. Ik wordt 12e in totaal.
Ik ben zeer tevreden, het was erg kouden er stond wind, hetgeen voor een lichtgewicht als mij niet fijn is. De vorm is goed en ik ga nu een 4-weken schema lopen met als piek de Parelloop 5 km, waar ik mijn persoonlijke besttijd van 17.35 hoop te verbeteren.
 

13-03-2005  Treechloop  11,5 km
Na een zware training gisteren, besloot ik om rustig te starten. Ik liep dan ok in het begin met lopers die ik normaal ver achter me zie. Het aanloopdeel is ongeveer 3 kilometer vlak en dan ga je omhoog naar Caestert om 60 meter hoogteverschil te overbruggen. Na 12.30 minuten kom ik hier aan. Dit is voor mij het signaal om mensen te gaan inhalen. Bergop lopen gaat mij als lichtgewicht makkelijker af dan anderen. Ik haal op de helling meer dan 10 lopers in. Bovenaan draaien we terug naar Maastricht. Hier moest ik even op adem komen en loop ik in een groepje mee. Na enkele minuten voel ik dat ik harder kan en ga ik door naar een volgende groep en nog een groep en nog een groep. Ik haal vele lopers in en voel me thuis op dit parcours, dat er smerig modderig bij ligt. Na 31 minuten voel ik de benen van de training van gisteren. Maar ik liep bij enkele lopers van atletiek Maastricht die een goed tempo aanhielden. Na even te herstellen, kan ik ook deze groep achter me laten en daal ik af naar de ENCI. Hier draaien we naar links richting finish. Ik voel dat enkele lopers op me inlopen,en ik kan nog even het tempo omhoog gooien. Ik finish als 29e in 44.58,32 en dat is 2 minuten sneller dan mijn vorig parcoursrecord. Ik ben dan ook zeer tevreden en voel me gesterkt in mijn tactiek om rustig te beginnen. Soms heb ik niet de rust om rustig te starten en ga ik te hard weg. Wellicht zal ik dit straks ook doen bij de Parelloop,om zo in het 2e deel tijd te winnen op de rest.
 
 
 
 

28-03-2005  Peter Rusmanloop  5,7 km
Ik voelde me de afgelopen dagen niet goed. Ik ben een beetje verkouden, heb hoofdpijn en voel me stijf in de benen. Toch besluit ik om te gaan rennen, mede om te zien of de trainingen van de afgelopen weken me toch naar een enigszins goede tijd brengen. Ik besloot dan ook om rustig te starten en gelijdelijk te zien of ik kon versnellen. Zo begon ik dus, maar gaandeweg de beklimming na de start schoof ik naar voren, vooral omdat anderen terugvielen door een te snelle start. Boven kon ik goed aanzetten en enkele goede lopers volgen. Ik liep 3.46,67 (694 passen) voor de eerste kilometer. Toch had ik een beetje problemen om door te gaan, totdat de locomotief Hub Donders voorbijkwam. Ik kon even volgen en zo toch een goed tempo krijgen. Hub ging door en in mijn enthousiasme vergeet ik te klokken bij de 2e kilometer. Ik loop nu in op Ralf de Leeuw. Gelukkig had ik dit mikpunt, anders viel ik verder terug. Na 3 km had ik 10.58,48(1312). Dit is 3.36 gemiddeld voor de afgelopen 2 km, prima dus. Ondertussen had ik Ralf bijgehaald en gingen om de beurt op kop om het tempo hoog te houden. Ik kreeg het vlak voor de 4e km erg moeilijk, vooral door flinke steken in de zij. Ook mijn luchtwegen protesteerden gigantisch (erg kort door de verkoudheid) en ik moest een gaatje laten. De 4e km ging in 3.43,85(666), en dit kan beter, vooral omdat er een afdaling bij zit. Het laatste deel van 1,7km  EN NIET 1,5 zoals de organisatie wil doen geloven (controleer het maar op www.map24.nl ) ging steeds beter, ik rook de finish. Op het lange deel vlak voor de finish, liep ik weer in op Ralf. Voorbij de laatste bocht zette ik nog eens aan, zonder te gaan sprinten. Immers, een blessure vlak voor de Parelloop zou erg vervelend zijn. Met een lange pas haal ik Ralf nog in en loop 20.25,80 (5.43,47   =   1042ps= ), maar 1 seconden boven mijn p.r.
Al met al mag ik tevreden zijn, ondanks mijn ' kleine ziekte' en een wat pijnlijk "kneukske" boven op mijn linkervoet. Volgende week moet ik bij de Parelloop toch in staat zijn om al 18 minuten te lopen, maar dit is voor mij (in tegenstelling tot vele anderen) geen piekmoment. Dat ligt in mei en juni bij het MLAC.
 
 
 

03-04-2005   Parelloop 5 km Brunssum
 
Bij een stralende hemel en 17 graden gaat een grote groep lopers de 5 kilometer doen. Ikzelf ben verkouden geweest, heb nauwelijks getraind en heb nog last van kortheid bij de luchtwegen. Ik ben dan ook van plan om niet al te snel te starten. Ik loop al een kwartier voor de start naar de start, want ik weet dat je anders al bijna achteraan staat. En ja hoor, het loopt al aardig vol, ik sta 3e rij. Er staan veel 'kleine lopers' voor me, vele nog geen 14 jaar oud. Veel snelle lopers komen later en schrikken als ze niet vooraan mogen aansluiten. Toch vinden ze (terecht) via de zijkant een gaatje om goed vooraan te starten. Het blijft elk jaar een probleem bij de start dat er veel langzame lopers en loopsters staan. Maar goed, dat weet je nu eenmaal en je stelt je erop in. Vanaf de start kan ik toch een goede pas maken en loop ik met John Bernaards. De eerste kilometer hou ik me nog in en lopen we 3.25,70 (648). In de tweede kilometer gaat het licht bergop en trek ik goed door. Alleen John kan volgen en we lopen samen goed door. De 2e km ging in 3.30,28 (640). Nu is het zaak om dit ritme door te trekken. Het lukt me aardig, maar na 10 minuten voel ik toch dat ik rustiger moet lopen. Ik laat John gaan en probeer op reserve te lopen. Helaas staan de borden van 3 en 4 km niet goed, maar weet je door het gevoel hoever je nog moet. In de laatste kilometer vergroot ik mijn pas en loop weer in op John. Ik ga niet voluit, heb absoluut niet in het rood gelopen en finish toch in 17.59,57 (11.03,59 voor de laatste 3 km). Ik ben zeer tevreden, herstel snel en voel me goed. Nu kan ik met de komende trainingen me richten op een tijd onder de 17.30 voor de maanden mei en juni. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.
p.s. Ik vond deze Parelloop-editie de gezelligste van de afgelopen jaren, waarschijnlijk ook door het warme, mooie weer.
 
 
 

10-04-2005  Kranenbroek trimloopserie Echt  2850 meter
Ik besloot na een kwakkelweekje met pijnlijke knietjes en kuiten, om maar 1 ronde te doen en die hard te doen. Bij het inlopen om het parcours wordt me al duidelijk dat het heel zwaar wordt. Veel mul zand, zachte grond, langzame ondergrond. Bij de start kom ik al snel voorop te lopen, samen met Jan-Willem Housmans. Samen lopen we in een goed tempo (maar niet voluit) naar de eerste kilometer. Deze gaat dan ook in 3.33,64 (646ps). In de tweede kilometer neemt  Jan-Willem het tempo over en moet ik goed doorlopen om hem bij te houden. De tweede kilometer ging in 3.35,77 (656). Op het laatste deel loop ik langs Jan-Willem, die 4 ronden loopt (10km). Hij wenst me nog succes en ik loop met een grote pas richting de finish. Toch verzuur ik op de laatste 300 meter, waardoor een tijd van onder de 10 minuten net niet lukt. Ik loop 10.11,83 en 3.02,42 over de laatste 850 (550ps) meter.
Ik liep 3.34,7  gemiddeld per kilometer en dit is heel erg goed op deze zware ondergrond. Ik ben dus tevreden en probeer weer meer te gaan trainen, ook omdat ik een last van de kleine blessures had.
 
 

20-04-2005  Avondloop Heythuysen MLAC 5 km
Vandaag mijn eerste lentepoging om een snelle 5 km te gaan lopen. Ik voel me goed en heb er zin in. Het inlopen gaat prima, maar ik maak me zorgen om het feit dat ik wat laat mijn warme avond-eten heb benuttigd. Er zijn 3 ronden te lopen. De eerste van 1580 en dan 2 ronden van 1710 meter. Ik wou niet al te snel beginnen en ging dus niet mee met de snelle groep met Marcel Vaessen en Joost Rademakers. Ik bleef hier vlak achter met Roy Babic en Ralf Staps. Het gaat toch stevig door, maar enkele honderden meters voor de doortocht, blijkt toch dat ik in dit groepje harder ga. Alleen Roy kan me volgen. Ik loop dan voor mijn gevoel toch wat te hard en na 5.27,89 (1028) kom ik door na de eerste kortere ronde. Dit is een gemiddelde van 3.27/km. We zitten dus op een schema van 17.15. In de tweede ronde kan ik nog even Roy volgen, maar na zo'n 8 minuten begin ik behoorlijke steken aan beide zij-en te krijgen. Vervolgens krijg ik ook extreme opzuringen en een gevoel of ik moet overgeven. Ik heb inderdaad te kort op de wedstrijd gegeten. Mijn benen voelen nog goed aan, maar door de steken in de zij moet ik een tandje terug. Ik loop 6.23,25(1190) voor de tweede ronde en dat is 3.44/km. Dit is duidelijk te langzaam. Er beginnen me nu ook enkele lopers van achteruit in te halen. Ik probeer wel even aan te haken, maar merk dat dit weinig zin heeft. Ik verlangzaam het tempo nog verder, om niet geheel kapot te gaan. Ik finish in 18.30,63 en dit is geen goede tijd. Ik liep 6.39,49(1224) voor de laatste ronde. Dit is 3.54/km, erg langzaam dus. Ik ben misselijk en heb even tijd nodig om dit weg te krijgen. Ik probeer eerst wat te drinken, maar dit is geen succes. Pas nadat ik een kauwgum (!!!!) neem, voelt het beter aan. Conclusie: eerder eten, maar de start was prima. Zelfs mag het ook een beetje sneller gaan in het begin.
 
 

24-04-2005  maastricht mooiste  15 km
Vandaag een serieuze inspanning op dit nieuwe parcours. Na 2 dagen in de tuin te hebben gewerkt, voel ik mijn beide liezen. Ik loop rustig in, om de liezen los te krijgen. Dit lukt niet helemaal. Bij de start gaat er een enorm kanonsschot af, met een flinke drukgolf. Dit was absoluut een beetje TE, beste organisatie!! Na deze schok, kunnen we weg. Ik loop in het begin met goede lopers wiens tempo ik aankan.  Maar Marc Luijten en Raoul Spronken gaan me te snel, omdat ik met 20 minuten op 5 km wilde openen. Ik vertraag het tempo. Op de weg naar Kanne voel je de zon op je bolletje. Hier loop ik 18.56,60 na 5 km. Dit is duidelijk te snel en ik dwing mezelf om rustiger te lopen. Dit is eigenlijk ook noodzaak, want ik heb pap in de benen. Ik voel geen macht en krijg een warm gevoel in mijn kuiten. Hierna gingen de kilometers in 4.16   ,  4.02  ,  4.12,  3.50 en 4.45 bergop. Na 10 km had ik 40.04,98. Ik zit op schema, maar ik voel me zo slecht dat ik erover denk om 5 minuten per kilometer te gaan lopen. Toch valt dit mee, omdat het even later meer bergaf gaat. Na 4.15 , 3.52  en 3.46 ga ik de laatste 2 kilometer in. Ik heb het heel zwaar, voel mijn liezen irriteren en besluit om rustig te finishen. Na 4.10 en 3.25!!! finish ik in 59.35,75. Ik heb grote twijfels over de lengte van de laatste kilometer. Ook onderweg klopte de plaatsbepaling van de  bordjes niet altijd. Ik durf te wedden dat het GEEN 15 kilometer was. Ik vraag me ook af waarom  ik geen bewijs van het inleveren van de chip kreeg. Je moest deze in een bak gooien en dat was het dan!! Toch was het voor de meeste mensen heel gezellig. Ik persoonlijk zoek meestal de rust op. Ik daag ook al die lopers uit die hier voor het eerst gelopen hebben om ook eens naar een 'kleinere regionale wedstrijd, te komen. Kortom, een prima training, maar een slecht gelopen wedstrijd. Toch moet je dat af en toe meemaken om sterker te worden.
 
 
 
 

29-04-2005  Voorjaarsrun Beesel 5 km
Ik heb een fantastische tijd gelopen: 16.54,98 
Het ging ook super, maar toch twijfel ik aan de juistheid van de afstand. Na berekening op www.map24.nl , kom ik tot de conclusie dat het eerder 4,75 km was. Helaas, geen nieuw p.r.. Als ik deze tijd extrapoleer naar 5 km, dan liep ik 17.45 en dat is toch een goede tijd in deze fase van het jaar.
Het had een beetje geregend voor de wedstrijd, maar het was op tijd droog. Het voelde een beetje benauwd aan, maar de omstandigheden waren goed.
Ik besloot om rusig te starten. De snellere lopers liepen al snel ver voor me uit. Na het aanloopstukje van 30 seconden, merkte ik dat er een gat ging ontstaan tussen de groep waar ik in liep en enkele lopers die ik graag bij zou willen houden. Ik besloot om de pas te vergroten en zo geleidelijk naar deze groep te gaan. Ik kwam dan vlak voor de 'holle weg' (een klein stukje bergop) bij Hans van der Laar. Ik weet dat als ik bij Hans loop, ik onder de 18 minuten kan finishen. Samen met Hans loop ik een heerlijk stevig tempo. Ik merk dat ik dit goed kan volhouden, waarschijnlijk ook omdat ik de eerste kilometer niet te gek van start ben gegaan. We halen in  de eerste ronde van 2300 meter enkele lopers in. Ik kom door na 8.44,70 (1614passen)(8.14 voor de ronde). In de tweede ronde weet ik wat te versnellen. Hans en ik wisselen elkaar af en zo kunnen we nog iemand inhalen. Tegen het einde begin ik wat te 'piepen'. Mijn luchtwegen voelen de inspanning, maar ik kan toch doorgaan. In de laatste 400 meter zet ik een langere pas in en in de laatste 200 meter pers ik er nog een flinke sprint uit en haal ik nog een loper in. Ik finish in  16.54,98 en loop dus 8.10 (1516) voor de tweede ronde. Deze was dus sneller dan de eerste en dat was ook mijn bedoeling. Jammer dat de afstand niet klopte, maar ik ben toch zeer tevreden over deze wedstrijd.
naschrift: via een provincie-atlas heb ik de exacte lokatie kunnen bepalen van de parkeerplaats bij de fabriek, waarover we een stuk moesten afkorten. Na meerdere herberekingen kwam ik tot een totale afstand van 4,9 km!!!!!!!!!!! en niet 4,75.
 
1 ronde was 2,38 km
2 ronden was 4,76
het aanloopstukje was 140 meter, in totaal 4,9 km
Dus in de eerste ronde liep ik een gemiddelde (inclusief aanloopstukje) van 3.28/km en in de tweede ronde liep ik gemiddeld 3.26/km!!!!!
Wauw, in totaal dan 20,71/100 meter,,,,,na extrapolatie is dat 17.15,7 na 5 kilometer.
Dan mag ik wel heel tevreden zijn!!!!!!!
 
 
 

07-05-2005  Geuldalloop 10,8 km (incl.inlopen 15km)
 
Vandaag heeft het regelmatig flink geregend en vlak voor de start viel er nog meer hemelwater. Mijn doelstelling voor vandaag was om er een stevige tempoduurloop van te maken, zonder voluit te gaan. Ook was het mijn doel om mijn persoonlijk parcoursrecord van 46.16 te verbeteren.
We starten met een toch wel grote groep, met veel snelle lopers. Ik besluit om rustig te starten. Op het vlakke aanloopstuk zie ik de lopers al snel ver voor me uit lopen. Vanaf de eerste afdaling van de Langenberg ga ik wat versnellen en haal ik al veel lopers in. In de verte zie ik Marc Luijten lopen en op het stuk langs de Geul nader ik kort op hem. Bij de beklimming daarna van de Lijkweg gaat Marc me te snel en nader ik tot op 10 meter van Jo Schoonbroodt. Eenmaal boven, kan ik niet doortrekken en worden de verschillen weer groter met de mannen voor me. Na de afdaling gaat het weer steil bergop via een smal paadje, waar je bijna stil staat door de gladheid. Je gaat bij het hekje naar rechts en daar.............daar werd het 'klunen' zoals iemand zei. Spekglad, modder en hier verlies je veel snelheid en tijd. Zo gaat dat een tijdje door, voordat je een stuk krijgt waar je wat meer ritme krijgt. Na 25 minuten draai ik voor de tweede ronde de Langenberg af. Onderaan gebeurt iets minder leuks. Terwijl je de militairen ziet staan, zwikt mijn linkerenkel om. Ik hink even en stap voorzichtig verder. Ik was Marc tot op 25 seconden genaderd, maar dit zorgde voor oponthoud. Ik besluit niet te forceren en loop in een rustiger tempo verder. Pas bij de volgende beklimming voelt het weer beter aan, maar versnellen zit er op dit stuk niet in. Ik krijg het ook conditioneel zwaarder, maar voor me duikt Marcel Smeets op. Dit mikpunt geeft me meer energie en zo kan ik me naar het laatste stuk begeven en finish ik in 45.29,35 (8148 passen==1.33 meter per pas gemiddeld). Ik herstel snel en begeef me snel naar huis, waar ik op de kids pas als de vrouw gaat werken.
Ik ben tevreden met dit resultaat, ik werd 21e en net voor de tweede vrouw, Sandra de Jonge die dit jaar al 2 keer net onder de 36 minuten liep op 10km.
Mijn parcoursrecord is iets beter, ondanks de slechte staat van de paden. De vorm is prima en volgende week vrijdag hoop ik in Beegden mijn p.r. op de 5 km van 17.35 te verbeteren.
 

13-05-2005  Dwars door Beegden  5 km
Op deze normaal heel gezellige avondloop, had ik het plan om mijn p.r. van 17.35 aan te vallen. Dit is helaas net niet gelukt. Toch mag ik tevreden terugkijken op een redelijke goede wedstrijd.
Het weer was niet echt geweldig. Het was grijs, winderig en er vielen af en toe wat druppels uit de lucht. Bij het inlopen met Ronald bespreken we onze plannen. Ronald wil onder de 19 lopen en ik probeer de 17.35 te verbeteren. Maar tijdens het inlopen voel ik dat mijn rechterbovenbeen stijfjes wordt. Het is een hele drukke week voor mij geweest en dat voel ik nu. Daarom pas ik mijn wedstrijdtactiek aan en heb ik niet echt de illusie om 17.35 te lopen.
Voor diegene die het parcours niet kennen, het is een "8" door de dorpskern van Beegden, waarbij er 2 keer een stuk vals plat zit. Bij de start sta ik goed vooraan en kan ik snel een eigen tempo lopen. We hebben eerst een aanloopstukje van 300 meter en vervolgens 3 ronden van 1570 meter. Er lopen 5 lopers licht vooruit. Ik zie ze gaan en niemand probeert er naartoe te gaan. Ik vind mijn tempo te langzaam, dus ga ik tussen deze 5 en de rest lopen. Het aanloopstukje ging in 1.02 min. (20.7/100meter; 190 ps). Ik hou me in en laat die 5 lopers gaan. Maar ik blijf "zwemmen" tussen deze 5 en de rest. Pas na ongeveer 1 km komt Peter Verreussel van AV Helden bij me. In Beesel was Peter 2 seconden voor me gefinished, dus hier haak ik aan. Ik voel wel mijn stijf bovenbeen, maar ga toch mee. Na 1 ronde liep ik 6.42 en dat is dus 5.40(1006 ps) voor de ronde. Ik reken snel en kom tot de conclusie dat ik met dit tempo net boven de 18 minuten kom. De tijd van 17.35 zet ik dan al uit mijn hoofd. Peter en ik wisselen elkaar goed af en zo kunnen we zelfs wat versnellen in de tweede ronde. Voor ons zien we alleen Roy Babic in de verte en achter ons komt niemand. Na 2 ronden loop ik 12.20 en dat is 5.38(1034) voor de ronde. We lopen een stevig tempo, maar mijn bovenbeen begint goed te protesteren. In de laatste ronde moet ik bij het laatste stuk licht bergaf Peter laten gaan. Hier moet het bovenbeen toch flinke klappen opvangen en ik kan niet volgen. Op het laatste stukje vals plat omhoog versnel ik nog een beetje, zonder me te forceren. Ik loop 5.32(1032) voor de laatste ronde en finish nog mooi in 17.52,81. Ik herstel snel, maar mijn rechterbeen voelt stijf aan. Ik werd 7e in een niet al te groot veld. Ronald liep 18.45 en haalde ook zijn doelstelling.
Helaas was er bij de finish geen sportdrank aanwezig, iets wat hier gebruikelijk was. Ook waren er enkele andere kleine dingen niet geregeld, waarschijnlijk omdat er in de organisatie iemand weg is gevallen die hier veel regelt. De anders zo super gezellige dwras door Beegden werd nu een stuk minder  gezellig. Maar ik blijf hier toch terug komen.
Al met al mag ik tevreden zijn. Ik loop 18 seconden boven mijn p.r. met een stijf bovenbeen op een moeilijk, licht glooiend parcours. Ik kon geen krachtige pas lopen, anders was ik zeker harder gegaan. Dit geeft me toch veel goede moed voor de komende maanden.
 
 

in 2e ronde met Peter Verreussel achter me
dwarsdoorbeegden1.jpg

28-05-2005  Ringenloop Helden  5 km
Na 2 weken met wisselende trainingen en een drukke examenweek,  is het de afgelopen 2 dagen bloedheet. De 32 graden van gisteren en de 30 graden van vandaag maken het niet makkelijker. Ik heb weinig fut en behoorlijk wat pap in de benen. Het waait wel hard, maar de warmte voel je toch. Het inlopen alleen al is een ware kwelling in deze oven. Na 1000 meter inlopen hou ik het voor gezien. Ik zoek de schaduw op en zie wel hoe het gaat. Bij de start kan ik redelijk goed weg. Ik zit op enkele meters van een groep van 5 snelle lopers. Ik doe me geen moeite om ze bij te halen. Mijn huidig tempo is al snel genoeg. We lopen een ronde van 1500 meter en 2 van 1750 meter.
De eerste ronde ging in 5.09,39 (954passen). Hier merkte ik al dat het teruggedeelte moeilijker was door de felle tegenwind. In de tweede ronde wordt het gat met de lopers voor me groter. Achter me komt niemand, dus................. het is weer eens zover. Ik loop weer te 'zwemmen'. Alhoewel dat met dit weer nog geen slecht idee is!!! Enfin, de lopers voor me haal ik niet in, achter me komt niemand om samen tempo te lopen, dit vind ik niet leuk. De tweede ronde ging in 6.22,03 (1178). Ik voelde al in deze tweede ronde dat mijn voeten/enkels/benen begonnen te exploderen. Dit begon met een brandend gevoel, en werd vervolgd met eenvoudige pijn. Lopers weten hoe dit voelt, maar meestal komt dit tegen het eind van de wedstrijd. Dit komt te vroeg en het wordt steeds zwaarder. In de derde ronde probeer ik bij het windmee-stuk nog te versnellen, maar dit was me toch dom zeg! De pijn werd erger en ik besluit om verder te hobbelen naar de finish. De laatste ronde ging in 6.25,60 (1194). Mijn eindtijd was 17.57,02. Al met al is dit zo gek nog niet. Ik heb in deze temperaturen alleen maar 19 minuten gelopen. Na een kwartiertje uithijgen en bijtanken kom ik tot de conclusie dat ik best tevreden mag zijn. Als ik zo doorga zal ik best wel eens een superdag hebben, waarbij de verzuring wegblijft en een 17 minuten mogelijk is. Misschien volgende week vrijdag al bij de Pepijnloop. Tot dan.
ronde 1=5.09--> 20,6/100 meter-->3.24/km-->17.00/5km
r 2=6.22-->21,8/100 meter-->3.38/km-->18.10/5km
r3= 6.25-->22.0/100  meter-->3.40/km-->18.20/5km
 

03-06-2005  Pepijnloop Echt  5 km
 
NIEUW P.R  17.22 !!!!!
 
De voortekenen waren niet ideaal. Erg moe van de examentijd, buikproblemen en naderend onweer, allerlei excuses voor falen. Toch viel het mee. De onweersbui was geweest en de benen voelden goed bij het inlopen met Ronald. Ik twijfelde wel weer over mijn start. Ik was eerst van plan om snel mee te gaan en te zien waar ik uitkwam. Vlak voor de start besloot ik om rustiger te starten en gaandweg een goed groepje te vinden. Bij de start zie ik dat er veel snellere lopers zijn. Dat blijkt ook bij de start. Ze stuiven er vandoor en bij de eerste bocht loop ik rond 30e positie!! Vanaf nu haal ik snel 10 lopers in en heb ik contact met een goed groepje zo'n 15 meter voor me. De eerste lopers lopen erg hard voor ons uit, wellicht te hard?
Na de eerste ronde loop ik 4.07,70 (770). Dit tempo van 18.1 km/uur is  voor mij behoorlijk snel en ik merk dat ik iets rustiger moet gaan.  De lopers voor me doen hetzelfde, zodat de afstand 15 meter blijft. De aanmoedigingen langs de kant aanhorende, besluit ik dit kleine gat dicht te lopen. Ik nader op Carl de Bont en nog een andere loper. Na 2 ronden liep ik 8.30,64 en dus 4.22,94(812)  voor de ronde.
Ik had nog nooit deze tijd na 2,5 km gelopen. Voorheen was 8.52 het snelste. Ik besef dat een snelle tijd mogelijk is, wellicht een p.r. Maar ik krijg het erg zwaar. Lichte steken in mijn zij en zwaarder wordende benen maken het niet makkelijk. Ik nader Carl en dat blijft een stimulans om door te gaan. We gaan nu lopers dubbelen, die goed gewaarschuwd zijn door de fietser voorop. Aan de binnenkant is er genoeg ruimte om te passeren. Ik loop 4.26,96(822) voor de 3e ronde (16,8km/u). Mijn tijd van 12.57,60 na deze 3e ronde betekende dat ik mijn p.r. kon verbeteren. Ik had het erg zwaar, 'piepte' vanuit mijn luchtwegen, maar kon toch doorgaan. Ik passeerde Carl en de andere loper. Ik voelde dat hij dicht achter me zat en dat stimuleerde me nog meer om vooruit te blijven. Op het laatste rechte stuk (wind tegen overigens) probeer ik een soort van eindsprint in te zetten. Dat lukt niet echt, mede doordat ik nu moest zigzaggen tussen de langzamere lopers door. Dat blijft toch een nadeel van een kort parcours. Op het eind krijg ik wat meer ruimte en met een korte, snelle pas finish ik in 17.22,27 (820). De laatste ronde ging in 4.24,67 .
Ik duwde trouwens mijn stopwatch te laat in bij de finish, dus ik wacht de wedstrijduitslag af. Ik voel me geweldig, immers dit is eindelijk een nieuwe tijd op de 5 km. Jo en Roger feliciteren me en Jo zegt nog dat dat door die training met hem en Roger komt. Daar zit een kern van waarheid in.  Die training gaf me een gevoel van snelheid, iets wat ik niet heb als ik alleen loop. Je weet dat je meer kunt dan je nu doet.
Nou......ik ben zeer tevreden. Ik ga nu de komende maand nog 2 keer een 5 km lopen en 3 keer een 10 km. Dit laatste vooral om toch meer kilometers te gaan maken met het oog op de Mergellandmarathon. Misschien verbeter ik wel mijn 37.54 op de 10 km!!??!!
 
 
 

10-06-2005  steinakkerloop stramproy  5  km
Laat ik voorop stellen dat het na die snelle tijd van vorige week, mijn doel was om nog sneller te gaan. Ik had daarbij geen rekening gehouden met het veldwerk van de 2e jaars. Hierbij heb ik vandaag 33 kilometer gefietst!!!!!!!!!!!
Dit was ik al lange tijd niet gewend, dus had ik behoorlijk stijve en stramme spieren. Bij het inlopen voelde ik al dat ik geen supertijd hoefde te verwachten. Ik besloot om rustig te starten. Toch bleek na enkele honderden meters dat ik als 5e liep. Er was helaas weinig concurrentie aanwezig. Marcel Vaessen liep ruim op kop, keek verbaasd om en besloot om te wachten op Joost Rademakers. Ik loop met Hans van der Laar. Na het aanloopstukje van 74 meter in 15,83 (52ps), lopen we een redelijke eerste ronde. Ik kom door in 9.05,54 (8.49,71 voor de ronde:1644ps)). In de tweede ronde versnelt Hans. We halen 1 loper in en gaan stevig verder. Na 500 meter voel ik dat de benen heel zwaar worden. Ik kan geen stevige pas lopen en hobbel naar de finish. Ik loop toch nog 8.55,47(1634) voor de tweede ronde en finish in 18.01,01  als 4e totaal en 3e senior.
Conditioneel ben ik helemaal niet moe, maar de benen gingen echt niet harder. Toch ben ik tevreden. Ik heb 33 km fietsen in de benen en ik looop een stabiele 18 minuten. Volgende week zal ik een poging doen om in Heerlen mijn 10 km-tijd te verbeteren van 37.54.
 

14-06-2005   3000 meter op de baan Imabo-Budé-avondloop Caesar
Op deze gratis toegankelijke wedstrijd voor IEDEREEN, was het vandaag de beurt voor de 3000 meter. Ik heb deze afstand nog nooit op zich gelopen, dus een p.r. staat al vast!! Vandaag heb ik me op mijn werk te zeer uitgesloofd, waardoor ik behoorlijke last van de onderrug heb. Toch ga ik. Ik mag in de eerste serie lopen. Dit is de snelste serie. Tijdens het warmlopen heb ik veel last van mijn onderrug, zal ik wel gaan lopen? Bij de start staan een 12-tal atleten. Mijn doel was het om met deze rug 11 minuten te lopen. De ondergrond is gravel. Dit is best wel zwaar, het vergt meer kracht van je dan een kunststofbaan. Ik start niet al te snel en volg Ger Cruts. Na enkele ronde neem ik over van Ger en gaan we samen in een aardig tempo verder. Gaandeweg de wedstrijd vertraagde ik een beetje. Met nog iets meer dan 1 ronde te gaan werd ik ingehaald door de winnaar, Roger Smeets, die 8.55 liep. Ik finish als 9e in 10.42,46 . Ik ben voldaan, een beetje kort bij de luchtwegen en  uiteraard voel ik de onderrug. Maar........minder dan voor de wedstrijd. Hier volgen mijn doorkomsttijden:
200  =  41.03 (130)
600  =  2.04,51 (252)  (1.23,48 voor de ronde) 17,25km/uur
1000 = 3.28,44 (252)  (1.23,93)    17,16 km/uur 
1400 = 4.52,80 (256)  (1.24,36)    17,07 km/uur
1800 = 6.20,35 (258)  (1.27,55)    16,45 km/uur
2200 = 7.48,69 (262)  (1.28,34)    16,30 km/uur
2600 = 9.17,41 (266)  (1.28,72)    16,23 km/uur
3000 = 10.42,46 (266) (1.25,05)   16,93 km/uur
totaal = 16,81 km/uur
 
tip: de volgende avondloop is op 12 juli en er wordt dan een 2000 meter gelopen. Je bent welkom.
 

19-06-2005   10 km stadsloop Heerlen
Op deze hete dag met 31 graden, was het eigenlijk gekkenwerk om te gaan hardlopen. Nou, er stonden vele gekken (waaronder ikzelf) aan de start. De doelstelling van 38 minuten had ik toch stilletjes in gedachten, maar het was realistischer dat dat niet zou lukken.
De eerste kilometer gaat soepel (en bergaf) in 3.34. In de tweede kilometer neem ik gas terug (3.45). Het wordt nu al moeilijker en de derde gaat in 3.53. Met 4.00 en 3.54 kom ik na 5 km door in 19.07. Het is warm, ik voel tevens mijn rechterlies wat harder worden (gisteren in de tuin met de hogedrukspuit mijn tegels mooi gemaakt!!) en je begint te denken................."ik moet nog een ronde...het is warm...ik voel mijn lies.....moet ik nog door?....zo meten weer op dat open stuk in de volle zon.........Kom op..volhouden..je hoeft niet meer alles...niet nadenken...gewoon gaan."
De 6e kilometer in 3.41 en de 7e in 3.56 gingen nog. Maar vanaf dan wordt het zeer zwaar. Mijn rechterlies beperkt me nog meer en de zon brandt door. De 8e gaat in 4.12 en de 9e in 4.11. De laatste kilometer ging in 4.19 en ik finish in 39.26,58!!!!!!!!!!!!!
Gelukkig ben ik niet dusdanig diep gegaan dat ik er echt ziek van wordt (zonnesteek), dat heb ik al eerder wel meegemaakt. Ik heb ook veel gedronken tijdens de race, terwijl ik dat normaal nooit doe bij een 10 km. Hopelijk herstel ik goed en kan ik vrijdag in Borgharen een nieuwe poging doen om een p.r. te lopen op de 10 km (37.54).
 
 

24-06-2005  10 km Haarderluip Borgharen
Het was weer puffen vandaag. Ruim 33 graden, maar de wedstrijd begint pas om 20.15 uur. Daarom ging ik toch. Het was niet veel afgekoeld(31 graden), maar de brandende zon was er niet meer.
Zo'n 65 lopers stonden aan de start, met toch enkele hele snelle lopers. Ik begon redelijk rustig in de eerste kleine ronde. Deze 1,2 km gingen in 4.34.  Ik liep in een leuke groep met lopers die normaal veel sneller zijn. Ik probeer aan te haken. In de eerste grote ronde loop ik 8.22 over de 2,2 km. Ik kan dit ook in de tweede ronde volhouden met 8.26. Ondertussen zag ik enkele lopers voor me weglopen en achter me wegzakken. Ik liep met een goede veteraan Hans Smeets. In de derde ronde loop ik sneller in het begin, maar moet dat vlug bekopen met stijve bovenbenen. Ik kan geen grote pas meer lopen en moet de frequentie verhogen met een kleinere pas. Halverwege deze ronde moet ik Hans laten gaan. Ook Lou Maas komt van achteruit en ik kan niet aanpikken. De derde ronde ging in 8.47. In de laatste ronde vond ik toch mijn kleine pas wel aangenaam. Ik kon deze goed volhouden en liep 8.41 over deze ronde. Mijn eindtijd van 38.49 is in principe niet echt goed, maar gezien de omstandigheden kan en mag ik tevreden zijn. Ik heb een redelijk stabiele wedstrijd gelopen, zonder dat ik te snel start.
p.s. ik werd 17e. Roger Smeets won in 31.27

haarderluip_2005006.jpg
samen met Hans Smeets en daarachter Lou Maas

02-07-2005  Avondloop Buggenum 10 km
Ik had als doel om nog 1 keertje deze zomer een poging te doen om mijn p.r. te verbeteren.  Daarom wilde ik snel starten. Voor de start voelde het goed, ik had geen pijntjes en de geest was fris. Ik werd vlak voor de start aangesproken door een journalist van het Limburgs Dagblad. Hij vroeg of ik een lange warming-up  deed en wat ik dan deed. Klaarblijkelijk was ik de eerste loper die NIET zei dat ik dat gebruikte om de spieren los te maken of op te warmen. Ik loop nauwelijks warm, omdat me dat veel energie zou kosten die ik mis in de wedstrijd. Tevens is dit vooral een moment voor mij om een goed gevoel te krijgen. Het is vooral een mentale warming-up. Goed, bij de start loop ik richting een groep van 10. Met z'n 11-en lopen we de eerste ronde. Deze ging erg snel. Er zitten hele snelle jongens in deze groep, maar ik kan volgen. Ook in de eerste grote ronde kan ik goed volgen. We zijn nu nog met 7 man. De 2e ronde liep ik in gemiddeld 3.36/km. In de tweede grote ronde kreeg ik het moeilijker. Ik moest de groep laten gaan en koos mijn eigen tempo. Daarom ging deze in 3.47/km  een stuk langzamer dus. De 3e grote ronde wordt nog moeilijker en ik moet even over een dood punt heen.  Deze ronde ging in 3.53/km. De volgende ronde lukt het me om onderweg te rekenen!! Ik reken en weet nu dat een p.r. er absoluut inzit. Daarom hou ik dit tempo vol. de 4e grote ronde ging in 3.52/km. Dan begint de laatste ronde. Het was al een tijdje zwaar, maar ik kan toch nog wat versnellen. Zeker als de finish nadert en ik die klok net de 37 minuten zie passeren. De laatste ronde ging weer in 3.47/km gemiddeld, gewoonweg super. Mijn eindtijd van 37.22 is een dik p.r. Ik haal er een half minuut af, en dat doet me deugt. Deze doelstelling van dit jaar heb ik ook al gehaald. Nu nog de marathon in september (die komt steeds sneller naderbij). Volgende week loop ik nog in Ell een 5 km en ook hier ga ik voluit van start. Tijdens deze 10 km kwam ik na 5 km door in ongeveer 18.10!!! Dus volgende week zou ik dus een stuk sneller moeten kunnen op een 5 km puur.
 
p.s.  volgens mij was de afstand zelfs meer dan 10 km, waarschijnlijk 20-100meter extra?????, maar dat is minder een probleem dan dat het minder dan 10 km is.
 
aanloopstukje 60 meter= 12,20 (38)
ronde 1(1290meter) =4.06,93 (3.54,73voor de ronde)(737ps)
ronde 2(1770) =10.24,86(6.17,93) (1184)
ronde 3(1770) =17.04,96(6.40,10) (1194)
ronde 4(1770) =23.54,55(6.49,59) (1234)
ronde 5(1770) =30.42,97(6.48,42) (1234)
ronde 6(1770) =37.22,55(6.39,58) (1230)
tijden volgens bordjes op parcours:
2km= 6.55
4km=14.23 (7.28)
6km=22.03 (7.40)
8km=29.46 (7.43)
10km=37.22 (7.36)

09-07-2005  5 km avondloop in Ell MLAC
Ik had vandaag het voornemen om met de snellere jongens mee te starten en te zien waar ik dan uitkom. In het begin is het even hard doorlopen om bij deze snelle grope te komen. De start is namelijk 30 meter voor een scherpe bocht!!!! Dit zorgt voor een lichtelijk chaotische start. Ik volg Jeroen Hommelberg en nog een snelle loper. Ik moet flink doorpezen. Na 1 kilometer zie ik dat we 3.15 lopen!! Dit is inderdaad een snelle start. Niet veel later moet ik deze 2 lopers laten gaan en haalt Roy Babic me bij. Samen lopen we een nog een tweetal kilometers verder. Na de doorkomst na 1 ronde voelde ik mijn linkerkuit wat irriteren. Door de vermoeidheid (door de te snelle 1e ronde) begon je nu ook de tegenwind te voelen. Geleidelijk aan moest ik Roy laten gaan. Ik werd nu een aangenaam mikpunt voor de achterop komende lopers. Uiteindelijk werd ik net niet door andere lopers ingehaald. Mijn 6e plaats is wel goed, maar mijn tijd van 18.12,11 is niet echt geweldig. Ik ben diep gegaan in de eerste ronde. Mijn luchtwegen piepten nog tot laat in de avond. Dit was voorlopig mijn laatste wedstrijd. Mijn alles-of-niets-tactiek had hier ook wel mee te maken. Ik ga nu mijn nieuwe (marathon) schoenen inlopen en veel lange duurlopen doen.
aanloopstukje: 34,37(110)
ronde 1: 8.58,51 (8.24,14 voor de ronde) (1556)
ronde 2: 18.12,11 (9.13,60) (1696)
 

07-08-2005  Terrasjogging Bilzen 10 km
Vandaag ben ik weer terug in mijn geboorteplaats. Bijna 33 jaar geleden woonden mijn ouders in Veldwezelt en werd ik in het ziekenhuis in Bilzen geboren. Ook al ben ik hier sedertdien nooit meer geweest,.......een speciaal gevoel was het wel.
Samen met Roger Rousseau (http://members.home.nl/r.l.m.rousseau/) en Jo Schoonbroodt (www.jogger.tk) kon ik het parcours verkennen. Blijkbaar had men de ronde nu omgedraaid, want menig loper die we tegen kwamen maakt ons hier attent op. Ik kreeg bij deze warming-up veel motivatie. Het parcours was immers echt iets voor mij. Veel draaien en keren en stukjes bos met op en af.
Vlak voor de start gaan de hemelsluizen open. We schuilen allemaal en als de harde regen overgaat in druilerige regen, komt de starter. Er wordt afgeteld bij de start en we vertrekken. Ik kan snel mijn eigen pas vinden. Om me heen lopen veel lopers hard naar voren, ik kom ze wel weer tegen. Het aanloopstukje van 150 meter gaat in 28,68 (94).Na het draaien en keren in het bosje, komen we weer op de asfaltwegen in het centrum. Nou ja, asfalt......kinderkopjes. We zoeken de stoep op om een goed tempo te kunnen onderhouden. Er komt ook zo'n weg vals plat omhoog. Hier sluip ik richting Jo, tot mijn eigen verbazing!! Ik kom bij hem en Jo vertelt me om niet te gek te doen. Maar ja, het voelt goed, dus wat moet je? Ik besluit het advies van Jo te volgen. Samen komen we na de eerste ronde door. Deze ronde ging in 8.24,29 (1540). Binnen enkele seconden heb ik gerekend en merk ik dat dit tempo leidt tot een nieuw p.r. In de tweede ronde besluit ik mijn eigen tempo te volgen, Jo gaat me te hard. Ik kan hem goed in het vizier houden, het gat wordt aan het eind van de ronde maar 10 seconden. Deze ronde ging in 8.45,29(1594). Ik loop nu alleen, achter me komt niemand. Ik focus me dan op de 2 lopers voor me, waaronder Jo. Ik zie wel dat ze verder weglopen, maar ik kan mijn eigen tempo goed aanhouden. Halverwege de 3e ronde begin ik wel harder en harder te hijgen. Dit is wel een duidelijk signaal aan de gedubbelden om plaats te maken, ze horen me al van veraf aankomen!! De derde ronde ging in 8.54,85(1644) en ik roep naar mijn familie "dit wordt een 36-er". In de laatste ronde krijg ik het zwaarder. De vele gedubbelden maken het ook moeilijker in de bochten. Toch kan ik het verval beperken. De laatste ronde ging in 8.57,87(1662) en ik finish in 35.30,98 (6534passen). Het gevoel van "YES" gaat al snel over in een gevoel van twijfel.........klopt de afstand wel? Bij navraag bij andere lopers blijkt dat ze een minuut sneller zijn dan ze normaal kunnen.......balen. Het was ongeveer 9,7 km. De wegwerkzaamheden in het centrum hebben ervoor gezorgd dat men andere wegen moest uitzetten en de afstand werd dus niet precies 10 km. Maar tel bij mij een goeie minuut erbij, en ik verbeter mijn p.r. ruim. Ik heb een goed gevoel over deze wedstrijd. Het weer was zowieso MIJN weer. In deze omstandigheden presteer ik maximaal. Ik zat nog geen minuut achter Jo  en dat is voor mij een belangrijk aanknopingspunt. Normaal is dit 2 tot 2,5 minuten. Ook zat ik "maar" 4 minuten achter Roger, normaal is dit 5-6 minuten. Ik weet dus nu dat ik een 36-er kan lopen en hoop dit in Oost-Maarland te doen, waar het wel 10 km is. Maar voelt het daar niet goed, dan forceer ik niet, immers een week later staat de 42 km bij de Mergellandmarathon (http://www.mergellandmarathon.nl/)  gepland.
 
 

2005_0807_171322aabilzen2005.jpg
doorkomst na eerste ronde (foto:met dank aan supporter Roger Rousseau)

27-08-2005  10 mijl Runparty in Echt
Met als doel er een goede training van te maken, vertrek ik naar Echt. De start is bij de Abdij en de finish op het terrein van de Pepinus en Paulus-kliniek.
Ik heb me voorgenomen om 4.30 per kilometer te gaan lopen. Het is erg druk bij de start en het is goed oppassen in het begin. Ik loop al snel samen met Huub Rox en Roel Lemeer. Huub (marathon) en Roel(25km) gebruiken deze wedstrijd ook als training voor over 2 weken in Meerssen.
In de eerste kilometer moeten we ons echt inhouden om 4.30 te halen. Het wordt 4.22 (784) voor de eerste. Om ons heen worden we door vele lopers (ook van de 5 km) ingehaald. We houden ons eigen tempo en lopen 4.28 (782 passen) voor de 2e km. We hebben nog lucht genoeg om wat te kletsen en de derde km gaat in 4.33 (786).  We kunnen het tempo nog steeds goed volhouden en lopen 4.32(792) voor de 4e km. De 5e km is op het terrein van de pepijnkliniek. Hier komen we in 22.14 door, wat 4.18 voor de km betekent. DIT KLOPT NIET, dus dit bord staat verkeerd. Dat blijkt wel als we de 6e km lopen in 4.45, terwijl we hetzelfde tempo aanhouden. Vanaf dit punt begint het bij mij toch te kriebelen en hou ik me niet meer aan mijn planning. Ik besluit namelijk te versnellen en te zien waar dit uitkomt. De 7e km ging in 4.08(686) en ik begin al vele lopers in te halen. Zij verzwakken en ik versnel. De 8e km ging in 4.04(686). Vlak voor de 9e km komt me de winnaar Roger Smeets tegenmoet. Hij heeft dan bijna 13 km gehad. Voor de 9e km had ik 4.05 (712) nodig. Ik kan dus wel goed versnellen en besluit om de frequentie te verhogen. Gaandeweg de 10e km merk ik dat mijn veter loslaat. Ik moet stoppen en deze veter strikken. Het lukt me niet meteen en ik verlies 15 seconden. Ik kan weer op gang komen en loop toch nog 4.08 over de 10 km. Na 10 km had ik 43.25 en dat is 21.10 voor de afgelopen 5 km. Ik krijg het wel zwaarder. Ik merk dat ik de afgelopen tijd alleen maar aan rustig duurwerk heb gewerkt. De bovenbenen worden zwaarder. De 11e km gaat in 3.57. Ik kan het tempo volhouden en loop 4.00 voor de 12e km. De lopers die ik nu tegenkom lopen ook op een redelijk tempo, dus inhalen gaat steeds moeilijker. Ik heb wel al zo'n 30 personen ingehaald. Het is best wel leuk om van groep naar groep te lopen. De 13e km gaat in 4.01. . De 14e km gaat in 4.04. Ik ruik de finish al en kan nog wat sneller gaan. De 15e km gaat in 3.55. Na 15 km heb ik 01:03:23,50 en dat is 19.58 voor de laatste 5 km. Ik ben dus steeds sneller gegaan. Ik ben wel al best moe, maar de finish is dichtbij. Ik finish in 01:06:42,42 . Dit betekent dat ik 3.18,92 heb gelopen voor de laatste 1,09 km. DIT KLOPT DUS NIET. Hier zijn we dus in het ootje genomen door de organisatie, jammer. Het gemiddelde van 14,4 km/uur is goed, wel wat te snel, maar ik heb me dus niet aan mijn eigen afspraak gehouden. Ik voel wel wat stijve bovenbenen door het gebrek aan snelheidstraining. Ik ben tevreden en hoop volgende week wat uitgeruster aan de start te komen.
 
 
 
 
 

03-09-2005  Zomeravondloop Oost-Maarland 10 km
Vandaag de laatste test voor de marathon. Ik was van plan om te proberen mijn p.r. van 37.22 te verbeteren. Na een maand van alleen maar duurwerk, is het maar de vraag hoe het met de snelheid zit. Bij 22 graden en een langzaam invallende duisternis, staat er een sterk veld aan de start. Bij de start  sprint ik niet mee met de eerste 20. Ik wil behoudend lopen. Maar al na 2 bochten heb ik zo'n goede tred, dat ik loper na loper inhaal en langzaam aansluit bij Wiel Peters. Het gaat best wel soepel, dus ik ga zo door. We lopen de eerste ronde plus aanloopstuk in 4.35,45 (836). Vlak voor ons lopen Jo Schoonbroodt en Kelly Schellings. We lopen dit gaatje dicht en sluiten aan. Na 2 ronden lopen we 8.53 en dat is 4.18,07(804) voor de ronde. Ik besef dat ik meeloop met lopers die onder de 35 kunnen lopen. Ik wil dan ook mijn tempo  iets laten zakken. Maar ik had niet gedacht dat ik daar "hulp" bij kreeg. Ik kreeg in de derde ronde plotseling een klap van 'de man met de hamer'. Mijn benen waren wel ok, maar bij mijn bovenlichaam kreeg ik steken van links naar rechts, zeer vervelend. Ik loop nog 4.41,94(856) voor deze ronde. Maar niemand haalt me nog in, dus het gat met de rest was best wel groot. In de 4e ronde worden de steken nog erger en kom ik nauwelijks nog vooruit. Vele lopers, waaronder de eerste 2 vrouwen Maud Goldstein en Inge van Bergen, halen me in. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dacht aan opgeven, zoveel pijn had ik. Ik was schijnbaar toch te hard gestart. Maar dan dacht ik aan de marathon van volgende week.  Ook daar komt een punt waar je het heel zwaar krijgt. Je moet dan eigenlijk ook verder gaan. DUS......ga ik nu door. Ik loop de 4e ronde in een (beschamende!!) 5.04,87(916). Overigens liep ik na 5 km (4 ronden plus stukje van start 10 km tot start 5 km) 18.26. Met deze 'marathon-gedachte' lukt het me om in de 5e ronde weer een beetje ritme te vinden. Ik loop 4.56,40(894) en wordt nog door een enkeling voorbijgestoken. De 6e ronde gaat in 4.51,05(878). Dankzij de wilskracht kom ik over mijn 'dood punt' heen. Maar echt hard ga ik niet!
In de 7e ronde krijg ik het nog even zwaar en loop ik 4.57,31(890). Ik weet nu dat het laatste stuk eraan komt, en ik ga nu wel beter versnellen. Ik kan (tot mijn verbazing) nu veel sneller gaan. Dit komt toch door het vele duurwerk van de afgelopen maanden. Ik finish in 37.59,37. Dit betekent dat ik 4.34,28(836) voor de 8e ronde liep, zonder voluit te gaan!! Nou ja.......concluderend kan ik zeggen dat ik snel gestart ben, een klap kreeg, 2 ronden lang het erg moeilijk had, ik erover heen kwam, en zelfs weer een zeer goed tempo kreeg. Een erg wisselvallige 10 km. Ik wil deze nu vaker gaan lopen, om deze beter te leren indelen. Ik heb geen p.r. gelopen (een half minuutje erboven, ondanks mijn mega-inzinking!!), dat is jammer. Maar de manier waarop ik me herstelde, geeft me goede hoop voor volgende week bij de marathon in Meerssen. En dat is waar ik immers al 4 maanden naar toe werk. Ik vond het ook leuk dat Wiel Peters me na de finish even aansprak en zei dat je ziet dat ik progressie maak. Dat stimuleert je wel.
Overigens was ik zo moe, dat ik meteen naar huis ben gegaan, me gedoucht heb, en meteen ben gaan slapen!! Dat is toch al heel lang geleden dat ik zo kapot was. Wellicht komt dat ook door de eerste vermoeiende school(werk)week.
Nu vooral gezond blijven, nog een keertje wat uitlopen en dan ....OP NAAR DE MERGELLANDMARATHON.
 

doe eens iets aan een sociale sport----> ga lopen